Festival Internacional de Cinema Fantàstic

L'actor vilanoví Sergi López arriba a Sitges amb el thriller La propera pell

Lacuesta i Campo proposen a 'La propera pell' un thriller narrat per personatges amb vides semblants a les nostres

La cinta, protagonitzada per Emma Suàrez, Àlex Monner i Sergi López, explica el retrobament d'un jove desaparegut amb la seva antiga vida i els recels que això genera

Sergi López i Àlex Monner, en un fotograma de 'La propera pell', cinta dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo. EIX

Sergi López i Àlex Monner, en un fotograma de 'La propera pell', cinta dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Isaki Lacuesta i Isa Campo han dirigit 'La propera pell', cinta que es presenta al Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2016 precedit pel gran èxit obtingut a altres certamens com el Festival de Màlaga. Proposen una relectura del gènere del 'thiller' passat per el sedàs d'uns personatges quotidians "amb vides semblants a les nostres", explica Lacuesta en una entrevista a l'ACN. De fet, l'argument està inspirat en diversos casos reals de desapareguts que tornen a la seva suposada vida anterior, deixada anys enrere, però que al final resulten ser uns impostors. És el dubte i incertesa que genera el personatge d'Àlex Monner, que es retroba amb la seva mare, encarnat per Emma Suárez.

'La propera pell' parla del retorn físic i emocional del Gabriel –interpretat d'Àlex Monner-, a la seva suposada família, després que hagi estat desaparegut durant vuit anys. Se'l localitza en un centre de menors a França, on el jove respon pel nom de Léo. Emma Suárez encarna l'Ana, la mare de l'infant qui, després de quedar-se vídua, creia que havia perdut també el seu fill per sempre en un accident.

Sergi López, per la seva banda, interpreta a Enric, oncle de Gabriel i que desconfia des del principi que el noi sigui en realitat el seu nebot. El jove Igor Szpakowski dóna vida al Joan, fill de l'Enric i, per tant, suposat cosí del Gabriel, de qui es fa amic. Tanca el ventall de personatges principals en Michel (interpretat per Bruno Todeschini), el monitor del centre de menors on es troba en Léo/Gabriel i que, encarnant la figura d'un pare/germà gran, és el pont que intenta portar el jove a integrar-se a la família. La cinta compta també amb la presència dels actors Mikel Iglesias, Sílvia Bel i Greta Fernández.

En una entrevista a l'ACN, tant Lacuesta com Campo han destacat la feina de pre-producció i el fet que el projecte s'anés cuinant a foc lent. "La primera idea la vam tenir al 2004, però la pel·lícula no va estar del tot enllestida fins el 2014", recorda la co-directora de la cinta. Un procés en què, des del primer moment, es va pensar en Emma Suárez per donar vida a l'Ana. Un cas totalment oposat al de l'Àlex Monner. "Quan vam pensar en actors, l'Àlex encara era molt petit", comenta Campo. "L'Oriol Maymó, llavors cap de producció de la sèrie 'Polseres vermelles', no ens parava de recomanar l'Àlex per encarnar el personatge, però encara era molt petit", afegeix.

La lentitud del procés va fer que les coses maduressin i que Monner arribés a l'edat perfecte per encarnar en Gabriel. Van ni més ni menys que vuit anys, el mateixos en què està desaparegut el seu personatge. "El càsting és una de les coses de les quals ens sentim més orgullosos de la pel·lícula", assegura Lacuesta. "Els actors van ser molt generosos, tenint en compte uns personatges tant complexos", ha raonat. "Havien de fer un doble treball d'interpretació; el que posava al guió i el fet que havien de mentir o autoenganyar-se. Si no es feia bé semblava que estava mal o sobreactuat", ha apuntat. "La línia interpretativa era molt subtil", afegeix Isa Campo sobre el meritori treball interpretatiu dels actors i actrius de la cinta.


Isaki Lacuesta: "Podria viure rodant aquesta pel·lícula"

Després de rodar al desert o a la selva, el proper pas per a Lacuesta era gravar en un paisatge totalment diferent: el bell i a vegades dur paratge dels Pirineus a l'hivern. "El títol alternatiu de la pel·lícula era 'Desglaç'", ha revelat Lacuesta. "Ens venia molt de gust rodar a la neu, i completar així la paleta cromàtica"; indica. "Vam estar rodant sis setmanes i l'indret, amb la neu, va afavorir que tot l'equip convisqués. No depeníem tampoc de l'agenda dels actors, sinó del temps que feia cada dia de rodatge", afegeix.

Una experiència enriquidora que el realitzador gironí no ha dubtat a definir d"'absolutament plaent". "No m'importaria viure rodant (per sempre) aquesta pel·lícula", ha assegurat.

'La propera pell' va presentar-se al Festival de Málaga obtenint un èxit rotund, enduent-se sis premis: Millor Direcció, Actriu (per Emma Suárez), Millor muntatge, Premi de la Crítica, Premi Especial del Jurat i Premi del Jurat jove. Isaki Lacuesta i Isa Campo afirmen que és una alegria poder presentar la cinta ara al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Recordant el seu passat com a periodista, cobrint dos anys seguits al Festival, Lacuesta ha rememorat que la seva primera producció també es va donar a conèixer a la capital del Garraf. "Va ser com un desvirgament", ha dit en to divertit el director. "La veritat és que ser a Sitges sempre és motiu d'alegria"; ha sentenciat Campo.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local