L'art com a eina de transformació

Cultura i inclusió social, a debat a Vilanova

La VII Jornada de la Inclusió Social uneix cultura i inclusió emfasitzant 'L'art com a eina de transformació'

Cultura i inclusió social, a debat a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Cultura i inclusió social, a debat a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'auditori de Neàpolis s'ha omplert un any més per a la celebració de la VII Jornada de la Inclusió Social de Vilanova i la Geltrú, que enguany ha plantejat en clau inclusiva la Cultura, les pràctiques culturals i l'art com a eina de transformació social.

Persones d'arreu de Catalunya i de diferents formacions i professions han vingut des de diferents municipis per gaudir d'aquesta jornada que ja porta 7 anys sensibilitzant sobre les diferents cares de l'exclusió social i els processos que genera, i mostrant projectes innovadors que donen respostes creatives i innovadores a la inclusió social. I és que, a banda de sensibilitzar sobre la inclusió social, un dels principals objectius d'aquesta jornada és transmetre coneixement i eines per a un plantejament inclusiu en el disseny i intervenció social des de diferents àmbits (cultural, d'habitatge, joventut...).

Teresa Llorens, 3a tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat, obria la jornada recordant que "la democratització de la Cultura és una de els voluntats d'aquest govern, amb l'objectiu de treballar per una ciutat més justa i igualitària, i és per això que estem duent a terme diversos programes i projectes". Entre ells, destaquen l''Apropa Cultura", el programa "Escena 25", l'"Anem al teatre", o la forta aposta de les biblioteques per ser inclusives i afavorir l'accessibilitat a la cultura a les persones en risc d'exclusió social.

Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras ha felicitat l'organització, VNG Inclusió, per haver consolidat una jornada que ja arriba a la 7a edició, que compta amb ponents de reconegut prestigi, i que serveix per mostrar "experiències i projectes que serveixen per millorar la convivència i la cohesió social, perquè les polítiques de l'administració han d'anar encaminades a l'atenció a la diversitat, sota el paraigües de la inclusió social".

En el mateix sentit s'expressava Soledad Bravo, cap de secció de Projectes i Programes de l'Oficina de Polítiques d'Igualtat i Drets Civils de la Diputació de Barcelona, que es mostra convençuda que "una societat que promou la cultura és una societat que promou les oportunitats, perquè cal recordar que l'art i la cultura són un instrument que permet desenvolupar les capacitats personals, i fer emergir el millor de les persones".

La jornada, conduïda per la periodista i escriptora Magda Bandera, ha tingut enguany un caràcter dinàmic i vivencial i apostant per l'accessibilitat de la jornada, ja que s'ha comptat amb un servei d'LS, d'interpretació en llengua de signes, per fer accessible la jornada al públic sord i sordcec.

S'han projectat vídeos motivacionals i s'han fet performances artístiques a càrrec d'algunes de les experiències que han participat. Les primeres ponències han estat sobre projectes que treballen en l'expressió artística i inclusió social en la música i la dansa: "Participació, educació i professionalització artística, un dret a l'abast de tothom?", a càrrec de Queralt Prats, creadora i directora d'ArTransforma; i "La dansa inclusiva: art, creació i diversitat", a càrrec de Neus Canalias i Francesc Ramírez, de l'Associació Innerland Projekt.

La conferència central l'ha ofert Antonio Ariño, Catedràtic de Sociologia i Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, sota el títol "Participació Cultural i Inclusió Social", qui ha reflexionat sobre els diferents graus de participació cultural, la necessitat d'adaptar-les a la diversitat de públics culturals i plantejar un disseny de polítiques educatives i culturals més inclusives per a una societat diversa. La resta d'experiències que s'han presentat han emfatitzat l'efecte del teatre i les arts plàstiques com a formes de transformació comunitària i personal: la "Comèdia de la improvisació: una experiència teatral amb persones en situació d'exclusió social i/o aïllament social", a càrrec del Grup de Teatre del Club Social Andana, i Cristina Benesey, educadora social del PLIS de Mataró, dinamitzadora el grup de teatre; i el "Grup Unicidart, acompanyament en la experiència creativa i artística de persones amb trastorn mental", a càrrec de Jaume Albadó i Manuel Ricardi, del "El bollidor d'Art", taller d'art que ha col·laborat en un intercanvi artístic amb El Club Social El Turó de Vilafranca del Penedès. Algunes de les obres d'aquest intercanvi artístic es podran veure en l'exposició "Més panxa, poc cap", a la Biblioteca Joan Oliva i Milà fins el 8 de gener. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local