Dia de les Dones

El CAC revela que la presència de dones als informatius de les ràdios i televisions catalanes se situa al 27,3%

Aquesta dada suposa un empitjorament davant del 28,7% de l'any anterior

ACN Barcelona 07-03-2018 17:48 Lectures 1629

Les dones tenen el 27,3% del temps de paraula als informatius de les principals ràdios i televisions catalanes, segons dades d’un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya sobre la presència de les dones als mitjans audiovisuals corresponents al 2017, que s’ha fet públic amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dijous 8 de març. Aquesta dada suposa un empitjorament davant del 28,7% de l'any anterior. En el cas de la política, la presència de les dones baixa fins al 25,4% -això implica que de cada 4 minuts de declaracions, 3 les fan els homes i 1 les dones- tot i que en els debats polítics pugen fins al 44,1%. Els àmbits temàtics en què hi ha més paritat són l’educació (48,0% per a les dones) i la sanitat (45,7%), mentre que on hi ha més desigualtat és en l’àmbit de la ciència i la tecnologia (17,2%).

Per elaborar aquest informe el CAC ha analitzat el ‘TN migdia’ i ‘TN vespre’ de TV3, ‘L’informatiu migdia’ de TVE Catalunya, ‘8 al dia’ de 8TV, el ‘Catalunya Migdia’ de Catalunya Ràdio i el ‘14/15’ de Rac1. En concret, en el cas de TV3, les dones van suposar el 28,9% del temps de paraula dels dos principals teleinformatius durant el 2017. Amb un percentatge més baix hi hia TVE Catalunya, on la presència de veus femenines va ser del 27,7% del total i a continuació hi ha RAC1, amb el 25,9%.

Per la seva banda, 8TV els va dedicar un 25,3% del temps de paraula de l’informatiu '8 al dia', mentre que Catalunya Ràdio va emetre un 25,2% de veus femenines en l’informatiu 'Catalunya migdia'.

Un segon aspecte analitzat pel CAC fa referència al rol de les dones en els mitjans audiovisuals. En aquest sentit, s’observa que les dones hi intervenen més com a actors ocasionals, per exemple quan intervenen en la notícia d’una manera circumstancial i a partir d’un punt de vista personal En canvi, en alguns rols que es caracteritzen per tenir una presència central en el món de l’economia, com ara persones que intervenen com a representants d’organitzacions empresarials i membres dels sindicats, les dones tenen una presència molt inferior a la mitjana.

L’informe analitza també els àmbits temàtics sobre els quals parlen els homes i les dones. El resultat és que les dones tenen menys presència en temps de paraula que els homes en tots i cadascun dels àmbits temàtics. Només en l’àmbit de l’educació les dones obtenen un percentatge (48,0%) comparable al dels homes (52,0%). En segona posició, i amb un percentatge que supera el llindar del 40%, hi ha l’àmbit temàtic sanitat, on les dones tenen el 45,7%, davant el 54,3% dels homes. En darrer lloc, és a dir, on les dones obtenen el pitjor resultat, està l’àmbit ciència i tecnologia, amb un 17,2% de temps de paraula per a les dones, per un 82,8% en el cas dels homes.

Amb motiu de la commemoració aquest 8 de març del Dia Internacional de les Dones, el CAC fa una crida a la representació inclusiva de les dones en els mitjans audiovisuals, amb un tractament informatiu igualitari al dels homes i demana que tinguin "més visibilitat, més presència i més veu". Des del convenciment que els mitjans de comunicació tenen un potencial "enorme" com a eina d’educació en la igualtat i el respecte per la diferència, el president del CAC, Roger Loppacher, recorda als mitjans audiovisuals públics i privats la importància d’aplicar la perspectiva de gènere i de tractar les dones "amb tot el reconeixement i el respecte, lluny d’estereotips, fent-ne visibles les aportacions en tots els àmbits de la societat i considerant la seva experiència com una font rellevant".

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No