Bé Cultural d’Interès Local

Una fuita d’aigua malmet part del mobiliari de la Can Travé de Cubelles

L’Ajuntament garanteix la reparació dels desperfectes de tots els elements de valor

ACN/ Gemma Sánchez Cubelles 04-12-2018 16:41 Lectures 1305
Imatge dels mobles malmesos a Can Travé, extreta d'un expedient municipal difós pel grup municipal Cubellencs - FIC. Cubellencs - FIC

Imatge dels mobles malmesos a Can Travé, extreta d'un expedient municipal difós pel grup municipal Cubellencs - FIC. Cubellencs - FIC

Una fuita d’aigua ha malmès part del mobiliari de Can Travé, una gran finca d’estil neoclàssic situada a Cubelles, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i declarada Bé Cultural d’Interès Local. L’averia es va produir aquest estiu a causa del trencament d’una canonada d’aigua, si bé els tècnics municipals van trigar diverses setmanes a veure els desperfectes perquè habitualment la finca està tancada. Els fets han transcendit aquest mes de desembre arran d’unes fotografies difoses pel grup municipal Cubellencs FIC, on s’observen diversos mobles fets malbé per culpa de la humitat. El regidor de Patrimoni local, José Manuel Ardila, ha assegurat que tots els elements de valor es podran restaurar.

Ardila ha explicat a l’ACN que la fuita d’aigua va afectar una sala de la planta baixa de Can Travé, on va estar rajant aigua durant diverses setmanes, procedent d’una canonada trencada al primer pis. Arran de l’incident, el regidor ha apuntat que es va “accelerar” la licitació per inventariar tot el mobiliari de Can Travé, en un procés que ja estava pressupostat des de principis d’any.

Durant les últimes setmanes l’empresa Veraicon treballa en aquest inventari, que embala els més de 15.000 objectes que alberga la finca per poder classificar-los. D’aquest 15.000, pero, només es conservaran finalment els que tenen valor patrimonial, que se sotmetran a un tractament d’eliminació d’oxigen per extingir les plagues d’insectes i la presència d’humitat.

L’Ajuntament de Cubelles va comprar Can Travé l’estiu del 2014. Des d’aleshores, s’ha detectat una plaga de tèrmits i deficiències estructurals que estan en fase de reparació. A llarg termini, l’Ajuntament preveu habilitar aquesta finca neoclàssica per a accés públic, ja sigui com a espai museístic o per a adequar espais d’ús municipal.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No