Reis 2019

Igualada i El Vendrell, les capitals del Penedès que tindran un Baltasar pintat per Reis

Vilanova i Vilafranca mantindran els seus Baltasars 'de veritat' coincidint amb la campanya per 'prescindir completament del betum' a les cavalcades

Redacció El Vendrell 02-01-2019 10:54 Lectures 4656
Igualada i El Vendrell, les capitals de comarca que tindràn un Baltasar pintat per Reis. Casa Nostra, Casa Vostra

Igualada i El Vendrell, les capitals de comarca que tindràn un Baltasar pintat per Reis. Casa Nostra, Casa Vostra

Tres de cada quatre capitals de comarca de Catalunya (74,4%) tindran un Baltasar de veritat a la pròxima cavalcada de Reis. En concret, 32 de les 43 capitals tindran un rei negre de debò, 8 més que l’any passat. D’aquestes, 24 han aconseguit prescindir completament del betum i ni tan sols pintaran cap patge. Al Penedès, El Vendrell i Igualada seran les dues capitals que tindran un Baltasar pintat per Reis, mentre que Vilanova i Vilafranca mantindran els seus Baltasars "de veritat", com en les passades edicions.

Un informe de Casa Nostra Casa Nostra, elaborat a partir de les dades aportades pels ajuntaments i per les entitats organitzadores, constata que la campanya #BaltasarDeVeritat ha aconseguit l’objectiu de fomentar cavalcades més inclusives i de reduir la pràctica del blackface, d’origen racista i colonialista.

Vuit capitals que l’any passat van tenir un Baltasar pintat, aquest any el tindran de debò: Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d’Ebre i Moià.

El pes de la tradició

En els 11 casos en què el rei Baltasar manté la cara pintada, els organitzadors addueixen dificultats per trobar persones negres als seus municipis o bé es remeten al pes de la tradició. Diuen que la cavalcada sempre s’ha fet amb blancs pintats, i que ha de continuar així.

“Nosaltres creiem que, per poc que hi pensin, segur que els organitzadors poden trobar una manera de fer una cavalcada intercultural, participativa i antiracista sense alterar els valors de la festa i la tradició de cada municipi”, diu el portaveu de Casa Nostra Casa Vostra, Xavi Buxeda. Els ajuntaments i les comissions que han fet el pas aquest any estan molt contents d’haver treballat per la interculturalitat i d’haver preparat una cavalcada més representativa de tota la ciutadania.

Bones pràctiques

A Reus, pujaran a la carrossa del rei negre persones del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR). A Girona, Baltasar complirà els requisits que sempre s’han exigit als reis de la ciutat –vinculació a les entitats, arrelament, dots de comunicació– i, per primer cop, serà negre. A Balaguer, hi haurà patges negres a la carrossa del rei Melcior i blancs, a la de Baltasar, per fomentar el diàleg intercultural. A Banyoles, comptaran amb la participació de la comunitat gambiana. I a les Borges Blanques i a Santa Coloma de Farners, entre altres capitals, han decidit no pintar cap patge, encara que això vulgui dir que alguns patges blancs hauran d’acompanyar el rei Baltasar. Així eviten caure en la pràctica del blackface.

Barcelona. Un 84,62% de les capitals de la demarcació s’adhereixen a la campanya #BaltasarDeVeritat

11 de les 13 capitals de la demarcació de Barcelona s’afegeixen a la campanya #BaltasarDeVeritat i tindran reis autènticament negres. Les úniques excepcions són Igualada i Berga. Igualada, una de les cavalcades més antigues de Catalunya, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, fa valdre el pes de la tradició i es resisteix a introduir-hi canvis. Berga, en canvi, s’ha compromès a reformar la cavalcada de cara al 2020, amb un treball inclusiu en les festes populars que l’Ajuntament i les entitats organitzadores de la cavalcada faran al llarg del 2019 amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Barcelona, la capital, va ser una de les pioneres a introduir persones negres a la cavalcada, i tot el seguici del rei Baltasar serà inclusiu. També tenen una tradició consolidada de festes interculturals a Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Vic i Sabadell, on no hi ha ningú pintat; a Manresa, on Baltasar i els seus vuit patges són negres, i a Terrassa, Granollers i Sant Feliu de Llobregat, on hi poden haver persones pintades, però no pas el rei.

Moià és la novetat de la demarcació i tindrà un Baltasar de veritat per primera vegada.

Tarragona. Un 80% de les capitals de comarca tindran cavalcada amb #BaltasarDeVeritat

8 de les 10 capitals de comarca de la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre (80%) tindran un Baltasar de veritat a la pròxima cavalcada de Reis.

Les novetats en aquesta llista són Reus, Valls i Móra d’Ebre. Reus ha convidat a la cavalcada persones refugiades del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR), moltes d’elles rescatades al mar Mediterrani per l’ONG Proactiva Open Arms i traslladades a Barcelona a bord del vaixell Open Arms. Valls s’ha adherit a la campanya #BaltasarDeVeritat de Casa Nostra Casa Vostra i tindrà un rei negre de debò per primera vegada. I Móra d’Ebre recuperarà el rei negre sense maquillatge que ja havia tingut en edicions anteriors.

Tarragona, Tortosa i Amposta ja fa anys que no pinten cap cara per la cavalcada. Falset també té un Baltasar negre. Montblanc ja tenia un Baltasar de debò i, aquest any, a més, hi ha afegit el patge reial que recull les cartes.

El Vendrell i Gandesa són les dues úniques capitals de la demarcació que queden fora de la llista, tot i que, al Vendrell, la cavalcada de les platges, sí que tindrà un Baltasar de debò.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No