Carnaval 2019

Les Comparses de Vilanova donen treva al medi ambient amb una guerra de caramels més sostenible

17.000 persones participen de la festa i es llancen 127 tones de dolços (VÍDEO)

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú. ACN

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú han donat treva aquest any al medi ambient amb l'ús de caramels amb embolcalls biodegradables, una novetat rellevant per les seqüeles de l'acte estrella del carnaval vilanoví. Les Comparses no ha alçat en cap moment bandera blanca i han encatifat de dolços aquest diumenge la plaça de la Vila i els carrers de la capital del Garraf. Durant més de tres hores de batalles, es llancen 127 tones de llaminadures, 25 de les quals són 'Ecocaramels', un primer pas per solucionar els problemes mediambientals que suposen els plàstics restants als carrers i clavegueres de la ciutat. Amb cinc banderes més que l'any passat, un total de 141, hi participen 17.000 persones.

Com cada any, i després de la tradicional tonada carnavalesca 'Turuta' prèvia a la guerra, la batalla de caramels s'ha iniciat sense compassió al crit de 'Comparseres i comparsers! La plaça és vostra!'. Són els homes qui llencen els caramels, mentre les dones utilitzen el mantó com a escut protector. 8.460 parelles -37 infantils i 104 d'adults- participen primer a les dues guerres infantils i posteriorment a les set guerres adultes.

Amb les particularitats de cada agrupació, les noies han dut vestit o faldilla, clavells al cap i l'imprescindible mantó de Manila amb el qual s'han protegit dels llançaments de caramels. Com marca la tradició, els nois s'han vestit amb camisa blanca, pantaló fosc, armilla o americana, el llaç o corbatí, la barretina i alguns d'ells la faixa.

Caramels sostenibles

Va ser el 2016 quan la gènesi dels caramels va ser també protagonista del diumenge de Carnaval de Vilanova. En aquell moment, es van introduir caramels de més qualitat per a què no quedessin reduïts a pols i posteriorment enganxats al terra de la plaça. Aquest any, en canvi, la novetat del caramel rau en l'embolcall, ja que 25 tones de les 127 que han sobrevolat les places i carrers estan compostes de plàstics degradables. D'aquesta manera, en uns tres mesos el material s'haurà descompost, i la guerra de caramels de Vilanova no comportarà tants problemes al clavegueram o a la depuradora.

El Ple de l'Ajuntament va aprobar l'ús de l''Ecocaramel' el passat mes d'octubre, donant suport així a la proposta de la FAC (Federació d’Associacions de Carnaval). La previsió és que tots els dolços de les Comparses de l'any vinent siguin respectuosos amb el medi ambient, com a exemple d'una transformació que segons un estudi de la UPC evitaria l’abocament de 5.800 quilos de plàstics.

Amb un material o un altre, l'asfalt de la plaça ha quedat encatifat de llaminadures en la que és una de les festes més icòniques de la ciutat. Alguns ciutadans han observat les Comparses des de les grades instal·lades al lateral de la plaça, on també hi ha caigut algun projectil dolç. Tot i que lluny de la voràgine que s'ha viscut al centre de la plaça, on les parelles de 'comparsers' han convertit el camp de batalla també en un camp de festa.

Des d'un lloc encara més privilegiat ho han viscut les autoritats i personalitats convidades, com la consellera de Cultura, Laura Borràs i la consellera de Salut, Alba Vergés, que han dut també mantó i clavell, l'advocat Jaume Alonso Cuevillas, l'exjugador d'handbol, Enric Masip, el sociòleg Salvador Cardús o l'actor Toni Albà, tots ells amb barretina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local