Literatura

Joan Esculies: 'Lluch diria que canviar d’opinió no és dolent'

L’historiador Joan Esculies presenta Ernest Lluch, biografia d’un intel·lectual agitador, aquest dimecres amb Francesc-Marc Álvaro i Juan Luis Ruiz

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 19-03-2019 14:23 Lectures 562
L’historiador Joan Esculies . Eix

L’historiador Joan Esculies . Eix

Un univers amb diverses panoràmiques. Així es podria resumir el treball de l’historiador i escriptor Joan Esculies sobre la vida o les vides d’Ernest Lluch: el polític, el docent, l’investigador i melòman. El llibre, Ernest Lluch, biografia d’un intel·lectual agitador (RBA, Novembre 2018) es presenta demà dimecres 20 de març a la llibreria Llorens de Vilanova i la Geltrú. L’acte serà presentat pel periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro i el regidor Juan Luis Ruiz, comptant amb la presència de l’autor, que torna a la capital del Garraf on ja ha presentat treballs anteriors, com Tarradellas i la lliçó dels fets d’octubre (Edicions 1984- Setembre 2014).

El terme que reuneix tots els qualificatius possibles tractant-se d’Ernest Lluch és el d’intel·lectual. Perquè la seva figura, en certa manera és també un reflex de diferents èpoques viscudes i el seu context: aporta coneixement i idees, provoca i activa pensaments, de vegades fins i tot contradictoris.

L’obra d’Esculies és la primera biografia complerta de Lluch, i arriba després de quinze mesos d’un acurat treball d’investigació, lectura dels articles i la bibliografia lluchiana i la realització de 62 entrevistes, a companys, familiars, amistats, oponents polítics i col·legues de professió. Per exemple, el galerista Joan Gaspar, amic íntim; els socialistes Alfonso Guerra i Joaquin Almúnia, que evoquen la tasca política de Lluch en el primer govern socialista de Felipe González, on estigué al capdavant del Ministeri de Salut i Consum. Però també un oponent polític com el president Jordi Pujol.

“Les amistat coincideixen en destacar la curiositat de Lluch i una particular forma d’aprofitar sempre el temps”. L’obra convida a viatjar per les quatre geografies de Lluch, relacionades amb els indrets on va fer vida, va treballar o desenvolupar diferents activitats. Així, de la Barcelona de l’estudiant detingut i les primeres agitacions polítiques, l’intel·lectual es va traslladar al País Valencià, on va ser fundador del Partit Socialista i va engegar un camí que el va portar a Madrid, a l’experiència ministerial (1982-1986). D’aquí va tornar a Barcelona i el viatge biogràfic acaba entre Santander i San Sebastià, on Lluch va exercir de rector de la Universitat Menéndez i Pelayo (1989-1995 i a més hi havia viscut llargues temporades.

I de l’espai i el temps, a la figura. Esculies parla de la persona, “amb una gran habilitat per a relacionar-se”; del personatge, “que sabia integrar tot allò que anava aprenent”; de les febleses de Lluc, “com que potser en determinats moments xerrava massa i al seu voltant hi havia qui reclamava més discreció”; i finalment de les angoixes, “sobretot el darrer mig any, vivia angoixat, sabia que formava part de les llistes... i que ja havien assassinat i atemptat contra persones com ell, ho sabia i l’angoixava”.

L’assassinat d’Ernest Lluch, el 21 de novembre de l’any 2000, va despertar molts interrogants que avui romanen sense resposta. Tot i així Esculies reconeix que el llegat de Lluch pot ensenyar molt, sobretot perquè era persona de diàleg, amb dues sentències molt clares: el diàleg serà possible si dues parts estan disposades a deixar-se convèncer, a fer concessions, i aquí el missatge de la segona és contundent: “canviar d’opinió no és dolent”, sense aquesta missiva seria impossible pensar que ambdues parts arribin a consens. El llibre, va se guardonat amb el Premi Gaziel de Biografies i Memòries i arriba a Vilanova i la Geltrú coincidint amb l’edició de la versió també en castellà.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament