Publicitat

Els experts alerten les empreses que la publicitat sexista penalitza la marca

El CAC, l'Institut de les Dones i el Col·legi de Publicitaris presenten recomanacions per assolir una publicitat igualitària

ACN/ Mar Vila Barcelona 12-07-2019 8:54 Lectures 4092
Els experts alerten les empreses que la publicitat sexista penalitza la marca. EIX

Els experts alerten les empreses que la publicitat sexista penalitza la marca. EIX

Anunciar un producte lliure d'estereotips sexistes surt a compte empresarialment. Aquest és l'argument que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'Institut Català de les Dones (ICD) i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya volen difondre per tal de superar els estereotips sexistes a les campanyes publicitàries. Ho fan a través d'un document que han presentat aquest dijous anomenat 'Recomanacions per a una publicitat igualitària', en què exposen els beneficis que té per a les empreses anunciants fer publicitat amb perspectiva de gènere."Si les empreses volen connectar amb possibles consumidors han d'incorporar aquests discursos per ser el màxim de competitives possible. Una comunicació sexista els pot penalitzar com a marca", ha assegurat aquest dijous la presidenta de l'ICD, Núria Balada.

Després de quatre anys de feina, el CAC, l'Institut de les Dones i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya han presentat el document que inclou d'una banda les recomanacions per les empreses que volen promocionar un producte, i d'altra, eines per a les agències de publicitat per crear campanyes igualitàries. "A vegades hi ha resistències d'incorporar la figura femenina en plena igualtat de condicions, però d'això se'n deriva un benefici tant per a les empreses com per a les agències", ha assegurat Balada.

El missatge per a les empreses és que anunciar un producte amb perspectiva de gènere reflecteix la realitat i pot ajudar a millorar la imatge de la marca i a identificar-se amb el producte i el servei. "Els beneficia alhora de poder tenir més consumidors", ha apuntat Balada en un context "històric" en què el feminisme està en l'agenda política i social. No fer-ho, els penalitza amb el rebuig social, al parer de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, o bé amb què el consumidor no compri els seus productes perquè són fruit d'una comunicació "esbiaixada" de la realitat.

A més, asseguren que evita possibles pèrdues econòmiques, fa arribar el missatge central de l'anunci sense distorsions i permet mantenir o augmentar la quota de mercat. Evitar el sexisme amplia el públic objectiu i millora la representativitat de la societat actual, a més d'implicar el personal de l'empresa en la promoció de la marca. El president del CAC, Roger Loppacher, ha volgut posar èmfasi en els beneficis pel que fa la responsabilitat social de l'empresa, més que els econòmics en si. "La publicitat crea imaginaris col·lectius, i tenir-la igualitària afavoreix la igualtat de gènere", ha assegurat a l'ACN Loppacher.

Segons una enquesta recent encarregada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya al CEO, el 60% de la ciutadania de Catalunya creu que la publicitat no dona una imatge acurada de la dona. Per això també han fet un decàleg destinat a les agències de publicitat en què insten a actualitzar els rols de gènere dels personatges, evitar identificar un producte exclusivament per a dones o per a homes si no està justificat o a representar les dones com a persones actives amb objectius propis. "Ens preocupa l'exigència d'un cos excessivament prim. Hem detectat que sobretot en les xarxes hi ha un component molt marcat de promoció d'anorèxia i bulímia i volem evitar-ho", ha explicat Loppacher.

En un sector com el de les joguines, s'ha passat d'una presència d'estereotips de gènere del 50,4% l'any 2004 al 31,2% en l'última campanya de Nadal. I malgrat aquestes semblen unes dades positives, Loppacher assegura que només s'han reduït els estereotips masculins, i que els femenins, per contra, augmenten i representen un 88,8% del total. La degana del Col·legi de Publicitaris, Rosa Romà, confessa que per a algunes marques internacionals l'encaix lliure d'estereotips és més complex, però assegura que hi ha exemples que demostren que és possible.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Acaba l'any i administracions i empreses concessionàries revisen les tarifes, el que s'acostuma a traduir en un increment de preus per al nou any.

Quin mitjà de transport utilitzes per desplaçar-te a diari a la feina o a estudiar?

Tren
Autobús
cotxe
bicicleta
a peu
Motocicleta
Altres