RESUM 2019

Neus Català, Conxita Grangé, Eduard Punset o Alfredo Pérez Rubalcaba, pèrdues destacades del 2019

Aquest any també han traspassat l'exalcalde de Vilanova Jaume Casanovas, l'expresident de la Cambra de Comerç Miquel Valls, el cantant Camilo Sesto i l'expresident francès Jacques Chirac

Neus Català, Jaume Casanovas, Eduard Punset o Alfredo Pérez Rubalcaba, pèrdues destacades del 2019. ACN

Neus Català, Jaume Casanovas, Eduard Punset o Alfredo Pérez Rubalcaba, pèrdues destacades del 2019. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Neus Català i Conxita Grangé, supervivents dels camps nazis, han estat dues de les morts destacades de l'any 2019, al costat del divulgador científic i exministre Eduard Punset o del també exministre i home fort del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba. Un altre polític traspassat aquest any és Xabier Arzalluz, dirigent històric del PNB. El món de la cultura ha sofert igualment pèrdues destacables, com ara l'actriu Assumpció Balaguer, l'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio o el cantant Camilo Sesto. També ha mort el fotoperiodista barceloní Carlos Pérez de Rozas, la lingüista Aina Moll, l'expresident del RACC Sebastià Salvadó, l'expresident de la Cambra de Comerç Miquel Valls o l'expresident francès Jacques Chirac.

2 de gener: Mor el compositor Joan Guinjoan als 87 anys. L'artista de Riudoms (Baix Camp) va ser un dels majors referents de al música contemporània a Catalunya.

2 de gener: Mor l'actor i doblador Josep Maria Ullod als 74 anys. Va posar veu en català a Raymond Burr, protagonista de sèries com 'Perry Mason' o 'Ironside', però també a Gene Hackman, Paul Sorvino o Philip Bosco.

3 de gener: Mor l'escriptor, traductor i autor teatral Ramon Folch i Camarasa als 92 anys. Era el novè fill del també escriptor Josep Maria Folch i Torres. Autor de més d'un centenar d'obres i pare del popular còmic 'Massagran', va traduir al català Orwell, Fitzgerald, Hemingway i Nabokov.

8 de gener: Mor l'actor i dramaturg Manuel Veiga als 55 anys. Va treballar en diverses sèries de televisió com ara 'La República', 'Gavilanes','23 F, el día más difícil del Rey', 'Hospital Central' o 'El Comisario'. També va ser actor de cinema.

11 de gener: Mor el director editorial de Penguin Random House, Claudio López Lamadrid, als 59 anys. Exercia el càrrec des del 2000 i comanava les estratègies i els projectes editorials de la companyia tant per a Espanya com per a l'Amèrica Llatina.

25 de gener: Mor a Granollers als 84 anys Jaume Treserra, bisbe auxiliar de Barcelona i bisbe de Solsona. També va ser professor de la Facultat de Teologia, secretari general i canceller canonge de la catedral de Barcelona.

6 de febrer: Mor als 98 anys un dels últims supervivents de la Lleva del Biberó, Francesc Pedrol. Conegut com 'el ros de la Guita', va néixer al barri marítim del Serrallo i tota la vida va treballar com a pescador.

10 de febrer: Mor als 88 anys la lingüista Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat. Havia col·laborat amb el seu pare en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear.

10 de febrer: Mor Dolores de Oya, fundadora i presidenta de la Fundació Oncològica de Catalunya, als 85 anys. Infermera de professió, De Oya va entregar-se durant tota la vida a l'ajuda altruista als pacients afectats per càncer.

24 de febrer: Mor als 87 anys Esteve Banús, l'últim alcalde franquista de Tarragona.

28 de febrer: Mor l'històric dirigent del PNB Xabier Arzalluz als 86 anys. Llicenciat en Dret i Filosofia i Lletres i especialitzat en dret polític, va ser líder del partit entre el 1980 i el 2004. Arzalluz va ingressar al PNB el 1968 i va ser diputat a Corts del 1977 al 1979.

3 de març: Mor l'actor Martí Galindo als 81 anys. L'humorista va fer-se popular de la mà del programa 'Crónicas marcianas', al costat de Xavier Sardà.

6 de març: Mor als 78 anys José Pedro Pérez-Llorca, un dels pares de la Constitució. Va ser diputat a la legislatura constituent i la primera legislatura i va ocupar els càrrecs de ministre de la Presidència, de l’Administració Territorial i d’Exteriors als governs de la UCD.

8 de març: Mor el músic i musicògraf Lluís Millet i Loras als 79 anys. Va dedicar la seva vida personal i professional a l’Orfeó Català i al Palau de la Música Catalana. Va ser membre fundador de la 'Revista Musical Catalana' en la seva segona etapa a partir de 1984..

17 de març: Mor l'actriu i directora de teatre Cristina Cervià. Acumulava una trajectòria de més de 30 anys als escenaris i havia participat de sèries com 'Nit i dia' i 'La Riera'.

29 de març: Mor als 89 anys Josep Esteve, expresident del grup farmacèutic Esteve i membre de la sisena generació de la família. Doctorat en Farmàcia, es va incorporar a l'empresa l'any 1953 i el 1979 en va assumir la direcció.

1 d'abril: Mor als 91 anys l'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio, autor d'obres com 'Industrias y andanzas de Alfanhuí' i 'El Jarama'. Va guanyar el premi Nadal el 1955, el premi Cervantes el 2004 i el Premi de les Lletres Espanyoles el 2009.

13 d'abril: Mor Neus Català als 103 anys, supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück. La lluitadora antifeixista va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de Barcelona i la Medalla d'Or de la Generalitat. Era presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació l'any 2005. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2005, la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona el 2014 i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya el 2015.

16 d'abril: Mor als 86 anys Sebastià Salvadó, president del RACC durant 30 anys i impulsor de l'automobilisme català. Va promoure la celebració del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 i del Rally Catalunya.

29 d'abril: Mor als 71 anys l'historiador Vicenç Pascual. Era autor de diversos llibres sobre personatges del segle XVIII i havia exercit de professor a l'Institut Jaume Callís de Vic.

10 de maig: Mor als 67 anys l'exvicepresident del govern espanyol i exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba. Va ser un dels ministres històrics dels 40 anys de democràcia a l'Estat. Peça clau als governs socialistes de González i Zapatero. Va negociar l'Estatut de Catalunya i va tenir un paper destacat en la negociació amb ETA.

11 de maig: La periodista Montserrat Minobis mor als 76 anys. Va ser directora de Catalunya Ràdio i degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. També va presidir la Xarxa Europea de Dones Periodistes i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i va impulsar 'La Independent', la primera agència de notícies amb visió de gènere.

22 de maig: Mor als 82 anys el divulgador científic Eduard Punset. Va ser conseller d'Economia entre 1978 i 1980 i ministre de Relacions per a les Comunitats Europees entre 1980 i 1981. Va ser diputat al Parlament, al Congrés i al Parlament Europeu. Va militar en diferents partits, com ara el Partit Comunista, la UCD i el Centre Democràtic i Social d'Adolfo Suárez.

30 de maig: Mor l’històric dibuixant de còmic Josep Maria Blanco als 92 anys. L'autor, pare de la popular 'La família Ulises', va estar lligat durant dècades a ‘TBO’, va guanyar el Gran Premi del Saló del Còmic l’any 2016.

14 de juny: Mor als 82 anys el president del Grup Borges, Ramon Pont. Va ser també directiu del FC Barcelona entre els anys 2010 i 2018. Pertanyia a la tercera generació familiar a l'empresa, que durant la seva presidència va estendre les vendes a 116 països.

14 de juny: Mor als 78 anys Laura Almerich, guitarrista de Lluís Llach i membre del grup Tarragó. El cantautor li va dedicar la coneguda cançó que portava el seu nom.

22 de juliol: Mor el director cinematogràfic Josep Antoni Salgot. Va dirigir films com 'Serenata a la claror de la lluna', 'Mater amatissima' i 'Dama de Porto Pim'.

3 d'agost: Mor als 74 anys Jaume Casanovas, el primer alcalde democràtic de Vilanova i la Geltrú. Va ser alcalde durant dotze anys i va ocupar els càrrecs de governador civil de Barcelona i de Lleida.

10 d'agost: Mor el periodista i fotògraf Carlos Pérez de Rozas. Va formar part de l'equip fundador d''El Periódico' i va treballar a 'La Vanguardia', 'El País' i el 'Mundo Deportivo'.

27 d'agost: Mor el fotògraf i publicista Lepoldo Pomés als 87 anys, referent de la fotografia contemporània catalana de la segona meitat del segle XX i innovador en el camp publicitari. Entre d'altres guardons, va rebre la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de fotografia del Ministeri de Cultura. Era membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

27 d'agost: Mor a Tolosa als 94 anys Conxita Grangé, supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück. Nascuda a Espui, al Pallars Jussà, va fer d'enllaç amb els maquis. El 1944 va ser detinguda a Peny juntament amb la seva tieta Maria Castelló i la seva cosina Elvira Ibarz, i van ser lliurades a la Gestapo. Després van ser internades al camp de concentració, on també van ser tancades altres dones com Neus Català.

8 de setembre: Mor el cantant Camilo Sesto als 72 anys. Nascut a Alcoi el 1946 amb el nom Camilo Blanes Cortés, va iniciar carrera als anys 60. 'Vivir así es morir de amor', 'Algo de mí' o 'Perdóname' van ser alguns dels seus temes més populars.

16 de setembre: Mor als 90 anys el dissenyador de roba interior Andrés Sardá, un dels pioners en portar la moda de roba interior a les passarel·les. Durant els anys 70 va crear la seva pròpia empresa de llenceria femenina.

22 de setembre: Mor als 75 anys Miquel Valls, expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'empresari i economista va liderar la institució durant 17 anys i va rebre la Creu de Sant Jordi el 2017.

26 de setembre: Mor als 86 anys l'expresident francès Jacques Chirac. Va ser cap d'estat durant dos mandats, del 1995 al 2007, a banda de ministre i alcalde de París durant 18 anys. Polític de caire conservador, va governar dues vegades en cohabitació amb el govern socialista liderat per Lionel Jospin i en les eleccions del 2002 va enfrontar-se al candidat d'extrema dreta Jean-Marie Le Pen en segona volta, amb qui va refusar participar en el tradicional debat televisiu en considerar que amb "la intolerància i l'odi" no s'havia de debatre.

30 de setembre: Mor l'actriu de teatre, televisió i doblatge Conxita Alà, coneguda amb el nom artístic de Marta Padovan. Va aparèixer en sèries com 'Nissaga de Poder' i 'Majoria absoluta' i era la veu en català de la popular 'Roseanne'.

9 d'octubre: Mor la ballarina i coreògrafa Consol Villaubí, creadora del Ballet Experimental de l'Eixample. Pionera i primera ballarina de grups d'avantguarda de la dècada del 50, va tenir una intensa activitat professional en el teatre, el cinema i la televisió.

9 d'octubre: Mor als 74 anys Antoni Monguilod, el veí de Malgrat de Mar amb parkinson terminal que demanava despenalitzar la mort assistida.

20 d'octubre: Mor el sociòleg Salvador Giner als 85 anys. Va presidir l'Institut d'Estudis Catalans entre els anys 2005 i 2013 i va ser cofundador i president de l'Associació Catalana de Sociologia. Va ser autor d'un gran nombre d'obres de sociologia i manuals de gran difusió i redactor i assessor de la Gran Enciclopèdia Catalana.

11 de novembre: Mor l'empresari i col·leccionista Josep Suñol als 92 anys. Posseïa una de les col·leccions d'art més importants de Catalunya exposades a la Fundació Suñol.

17 de novembre: Mor l'actor de doblatge Arseni Corsellas als 86 anys. Havia posat veu a intèrprets com Sean Connery, Antohny Hopkins, Jack Nicholson o Kirk Douglas.

23 de novembre: Mor l'actriu catalana Assumpció Balaguer als 94 anys. Nascuda a Manresa el 1925 i viuda del també actor Paco Rabal, va rebre un premi Max de Teatre el 2012 i la Creu de Sant Jordi el 2013, entre altres reconeixements. Un dels seus últims papers va ser a 'Polseres vermelles', i al documental 'Una mujer sin sombra', estrenat el 2013, en què feia balanç de la seva vida.

23 de novembre: Mor als 45 anys l'exeurodiputat català Francesc Gambús. Va ser director general de Relacions Exteriors de la Generalitat entre el 2011 i el 2014.

24 de novembre: Mor als 75 anys el creador i cofundador del Circ Raluy, Carlos Raluy. Era director i presentador del Circ Històric Raluy des del 2016, quan la companyia es va dividir en dos projectes: el Circ Històric Raluy i el Circ Raluy Legacy.

2 de desembre: Mor als 76 anys l'activista cultural barcelonina Marta Tatjer, exdirectora del festival Grec. Va reformular la revetlla de Sant Joan i les festes de la Mercè fins que va esdevenir responsable del Servei de Festes i Tradicions de l'Ajuntament de Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local