Reurbanització

La Diputació enllesteix el projecte executiu d'urbanització de la plaça del Castell de Cubelles

La urbanització de la plaça recupera i millora la connexió entre el nucli històric i la trama urbana de l’entorn de la carretera C-31 i guanya superfície amb la reconstrucció de l’antic mur

Redacció Cubelles 28-01-2020 11:41 Lectures 1562
La Diputació enllesteix el projecte executiu d'urbanització de la plaça del Castell de Cubelles. Diputació de Barcelona

La Diputació enllesteix el projecte executiu d'urbanització de la plaça del Castell de Cubelles. Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha realitzat el projecte executiu d’urbanització de la plaça del Castell de Cubelles i el seu entorn, un projecte dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) i que té com a objectiu recuperar l’espai de la plaça perquè esdevingui de nou un lloc públic en condicions i seguretat, tot respectant els elements d’alt valor patrimonial que conté. El treball ha estat lliurat aquest dimarts pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, a l’alcaldessa, Rosa Montserrat Fonoll.

El castell de Cubelles es un edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i es troba situat al nucli antic de la població, ben a prop de l’Ajuntament i de l’església parroquial. L’edifici va ser comprat per l’Ajuntament el 1989 i entre els anys 1994 i 2016 el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local hi va efectuar una sèrie d’intervencions com la restauració de les cobertes i les façanes, la planta noble, així com altres espais de l’exterior i l’interior.

El conjunt s’emplaça en una zona urbana protegida pel Catàleg i Pla especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental del municipi per ser una àrea d’alt potencial arqueològic, ja que en el subsol hi ha restes d’una vil·la romana. L’objectiu del projecte és recuperar l’espai de la plaça perquè esdevingui de nou un lloc públic en condicions i seguretat, tot respectant els elements d’alt valor patrimonial que conté.

La urbanització de la plaça recupera i millora la connexió entre el nucli històric i la trama urbana de l’entorn de la carretera C-31 i guanya superfície amb la reconstrucció de l’antic mur de contenció del carrer de Víctor Balaguer, tot augmentant la superfície de l’esplanada davant del castell.

Pel que fa al tractament de l’espai, es combina una àmplia superfície de sauló sobre l’àrea que conté restes romanes i que n’ocupa dues terceres parts, amb la prolongació del paviment de pedra del nucli antic en les zones de pas. El nou espai també incorpora una fila de bancs amb arbres de port petit que garanteixen un àmbit de descans que ofereix la possibilitat de gaudir tant a la façana principal del castell com de les vistes de migdia, a manera de balcó o mirador.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres