Periodisme local

Els periodistes demanen que sigui la premsa la portaveu del COVID19

“El rigor de diaris, emissores de ràdio i televisions de proximitat i autonòmiques és el millor antídot contra la desinformació”, han assenyalat en un comunicat de premsa

Mediàtic / Àmbit d’Estratègia Vilanova i la Geltrú 20-03-2020 19:47 Lectures 3130
Els periodistes demanen que sigui la premsa la portaveu del COVID19. EIX

Els periodistes demanen que sigui la premsa la portaveu del COVID19. EIX

Els periodistes demanen als ciutadans que acudeixin als mitjans de comunicació per informar-se sobre la crisi sanitària del coronavirus. “El rigor de diaris, emissores de ràdio i televisions de proximitat i autonòmiques és el millor antídot contra la desinformació”, han assenyalat en un comunicat de premsa.

Cada ciutadà té a la mà frenar la proliferació de rumors i notícies falses que constantment salten a les xarxes socials o al mòbil, de fet, han insistit, aquest virus també el parem quan no es comparteix informació falsa. El comunicat diu que els periodistes estan realitzant “un extraordinari i permanent” treball de verificació de dades i informacions que arriben cada instant a les seves redaccions, malgrat “l’esgotament psicològic i el desànim que de vegades suposa remar a contracorrent”.

Davant la pèrdua de l’exclusivitat de la intermediació entre els fets i els ciutadans, els professionals de la informació aposten per la cautela per no conduir a situacions innecessàries de por a la població. L’única manera d’abordar aquests desafiaments és apostar per un periodisme basat en la veracitat, verificat i contrastat amb fonts fiables, respectuós amb els codis ètics i deontològics de la professió. Els periodistes creuen que el periodisme de qualitat, fet amb rigor i honestedat, és la millor defensa que es pot aixecar per protegir la llibertat de premsa. També fan un reconeixement a tots els professionals dels mitjans de comunicació que estan a peu de carrer per informar sobre la veritable realitat.

Periodisme, professió de risc

D’altra banda, la xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes recorda que els professionals de periodisme i de la informació en el desenvolupament de la seva activitat han de ser considerats com a grup d’alt risc en casos de pandèmia al veure’s en nombroses ocasions obligats a mantenir un contacte directe amb els protagonistes de l’actualitat per informar la ciutadania. Ai tal motiu la xarxa fa algunes recomanacions, com per exemple:

• Exigir les rodes de premsa en streaming per així evitar la proximitat entre participants, garantint la possibilitat de fer preguntes a través, per exemple, de tecnologia de missatgeria instantània.
• Evitar convocatòries en espais que no siguin prou amplis i impedeixin que els i les periodistes puguin seure amb una separació de al menys un metre entre si.
• Convocar només aquelles rodes de premsa que siguin estrictament necessàries i amb les precaucions abans assenyalades.
• Utilitzar el telèfon o un altre mitjà en línia en lloc dels contactes personals amb les persones entrevistades.
• Utilitzar equips propis i evitar compartir-los i utilitzar les mesures d’higiene sanitàries recomanades per les autoritats.
• Netejar amb regularitat i després del seu ús micròfons amb solucions hidroalcohòliques, així com gravadores o altres suports on es puguin fer registres de veu, com ara els telèfons mòbils.   

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No