Memòria històrica

El Memorial Democràtic instal·la nou llambordes en memòria de víctimes del nazisme a Vilafranca

Aquest dimarts s'ha col·locat la primera peça en record de Josep Cerrillo Galimany

ACN Vilafranca del Penedès 15-09-2020 17:56 Lectures 1362
El Memorial Democràtic instal·la nou llambordes en memòria de víctimes del nazisme a Vilafranca. ACN

El Memorial Democràtic instal·la nou llambordes en memòria de víctimes del nazisme a Vilafranca. ACN

El Memorial Democràtic ha iniciat la instal·lació de nou peces 'stolpersteine' en record de víctimes del nazisme a Vilafranca del Penedès. Les llambordes es col·loquen a la vorera de davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat i aquest dimarts s'ha instal·lat la primera al carrer Ateneu, a l'alçada del número 50, davant d'on va viure Josep Cerrillo Galimany. Les vuit peces restants s'instal·laran al llarg de la setmana. Sis s'ubicaran també davant els antic domicilis de les persones deportades, però n'hi haurà dues que s'instal·laran davant el monument a les víctimes dels camps nazis al parc de la Pau en no haver-se localitzat el darrer domicili de les víctimes.

La neboda de Cerrillo, protagonista aquest dimarts, Teresa Puig, ha recordat que el seu oncle va sobreviure després de quatre anys al camp de Mauthausen, tot i que no va poder tornar a Vilafranca del Penedès fins als any 70, quan va obtenir la nacionalitat francesa. El captiveri nazi, assegura, va "consumir física i emocionalment" el seu oncle.

Les 'stolpersteine' recordaran, a més de Cerrillo, Damià Aleixendri, Pere Escudé, Josep Junyent Feliu, Josep Junyen Ferran, Eusebi Pérez, Josep Sanahuja, Ramon Guasch i Rafael Viñolas. El director del Memorial, Jordi Font, afirma que actes com aquests són "més necessaris que mai per les amenaces que ens assetgen i per fer front a les temptacions negacionistes".

75.000 'stolpersteine' arreu del món

El primer 'stolpersteine' el va crear l'artista alemany Gunter Demnig el 1996. Des de llavors, s'ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o l'Argentina. A Catalunya, se n'han col·locat prop de 200 en una trentena de municipis des de l'any 2017.

'Stolpersteine' és un terme alemany que vol dir "pedres que ens fan ensopegar". Són blocs quadrats de ciment, d'un deu centímetres i amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No