Memòria històrica

El Memorial Democràtic instal·larà un centenar de peces Stolpersteine a diferents municipis de Catalunya

La consellera de Justícia, Ester Capella, farà el lliurament de 17 peces a Vilanova i la Geltrú aquest dissabte 18 de juliol a les 19 h

El Memorial Democràtic instal·larà un centenar de peces Stolpersteine a diferents municipis de Catalunya. Generalitat de Catalunya

El Memorial Democràtic instal·larà un centenar de peces Stolpersteine a diferents municipis de Catalunya. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Memorial Democràtic preveu instal·lar aquesta tardor un total de 102 peces Stolpersteine en tretze municipis de Catalunya. Es tracta de les llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir-hi lliurement.

Les llambordes han arribat a principis d’aquest juliol al Memorial Democràtic, procedents d’Alemanya. Els actes de col·locació es faran a la tardor per fer-los coincidir amb el curs escolar. Les peces s’havien d’instal·lar inicialment el mes d’abril, però l’emergència sanitària ho va fer endarrerir. L’artista Gunter Demnig no podrà viatjar aquesta vegada a Catalunya a col·locar cap peça a causa de la COVID-19.

Quan aquestes noves peces estiguin instal·lades, ja hi haurà 286 llambordes Stolpersteine arreu del territori català. Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), Els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Olugues (1), Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-Reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1) Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61). Sabadell és la ciutat de l’Estat amb més Stolpersteine a la via pública

Lliurament simbòlic a Vilanova i la Geltrú

La consellera de Justícia i presidenta del Memorial Democràtic, Ester Capella, lliurarà les 17 peces que corresponen a Vilanova i la Geltrú aquest dissabte 18 de juliol a les 19 hores, en un acte institucional que se celebrarà a la Plaça de la Peixateria d’aquesta ciutat. En aquest cas, és un lliurament excepcional i simbòlic que es fa abans de la instal·lació, concebut com un homenatge als valors democràtics i la dignitat humana com a contrapunt a l’aniversari del cop d’estat del 18 de juliol de 1936.

L’Ajuntament té previst exposar les llambordes a les dependències del consistori fins a la seva col·locació definitiva, que està prevista pels dies 2 i 3 d’octubre d’enguany.

Deportats de Vilanova i la Geltrú

Eugeni Balduz Asencio

Deportat el 1940. Alliberat.

Marcel·lí Garriga Cristià

Deportat el 1944. Alliberat.

Gerard Ill Vidal

Deportat el 1944. Assassinat el 1945 al camp de Dachau.

Rafael Inglada Arnabat

Deportat el 1940. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

Leandre Moliné Batlle

Deportat el 1941. Assassinat el 1942 al camp de Mauthausen.

Armand Pueyo Jornet

Deportat el 1941. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

Joan Sagarra Mateu

Deportat el 1940. Assassinat el 1942 al camp de Gusen.

Llorenç Torné Molla

Deportat el 1941. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

Francesc Barceló Solera

Deportat el 1941 Assassinat el 1941 al camp de Hartheim.

Ramon Bascuñana Garcia

Deportat el 1940. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

Máximo Flores Sans

Deportat el 1941. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

Camilo Maria Díaz

Deportat el 1940. Assassinat el 1942. al camp de Gusen.

Miquel Obiol Bayerri

Deportat el 1941. Assassinat el 1941 al camp de  Gusen.

Joan Úbeda Siles

Deportat el 1941. Assassinat el 1942 al camp de Gusen.

Francesc Vidal Casanellas

Deportat el 1940. Assassinat el 1942 al camp de Gusen.

Antoni Sánchez Sánchez

Deportat el 1940. Alliberat.

Francesc Tremps Estrada

Deportat el 1941 al camp de Mauthausen. Assassinat el 1941 al camp de Gusen.

75.000 Stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolperstein l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles, el nom, amb l’objecte de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat ret homenatge a les víctimes del feixisme i rememora la rellevància de l’oposició antifranquista en les lluites per a la consecució de la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local