Memòria històrica

S'ajorna l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a Vilanova

Mentre esperen la seva col·locació definitiva, les 17 llambordes dels vilanovins deportats als camps nazis segueixen exposades a la planta baixa de l'Ajuntament

Redacció Vilanova i la Geltrú 23-09-2020 16:35 Lectures 3196

El proper 3 d'octubre estava previst a Vilanova i la Geltrú l'acte de col·locació de la primera de les llambordes del projecte Stolpersteine, que simbolitzen el record de les víctimes del nazisme arreu del món. Es tracta d'un acte carregat de simbolisme i emotivitat per a les famílies de les persones deportades als camps nazis, i en el qual s'espera que se sentin acompanyades pels assistents que vulguin mostrar la seva solidaritat col·lectiva.

Les mesures restrictives d'aforament davant la pandèmia de la Covid-19 han fet que l'Ajuntament hagi decidit posposar aquest acte fins al mes de gener, en el marc de la setmana que es dedica al reconeixement i homenatge a les víctimes del nazisme.

El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, ha explicat que “com a administració ens cal actuar amb la màxima responsabilitat. Restringir la presència de la ciutadania a un acte com aquest li prendria el seu sentit original. Volem ser molt curosos amb la memòria dels vilanovins i de les seves famílies. Mentrestant, convidem tothom a veure les Stolpersteine exposades a l'Ajuntament".

Mentre esperen la seva col·locació definitiva, les 17 llambordes dels vilanovins deportats als camps nazis segueixen exposades a la planta baixa de l'Ajuntament, visibles des del carrer, amb una explicació dels noms i del projecte Stolpersteine.

Les llambordes les va lliurar a la ciutat el mes de juliol la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, en un acte institucional simbòlic de reparació i de dignificació de les víctimes.

Projecte Stolpersteine

El projecte Stolpersteine, sota l'empara del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, consisteix en la instal·lació de petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig, en memòria de víctimes del nazisme. Es tracta de pedres de topada (“stolpersteine” en alemany), que es col·loquen a la vorera del darrer habitatge conegut on va viure una persona abans del seu arrest i deportació als camps de concentració o d'extermini nazi. Des de 1996, les “stolpersteine” es poden veure als carrers de ciutats i municipis d'arreu d'Europa, tot fent aturar els vianants, amb l'objectiu de provocar la memòria i la reflexió.

El projecte Stolpersteine a Vilanova i la Geltrú s'inscriu en el compromís de l'Ajuntament de la ciutat de promoure la memòria històrica i de reflectir la barbàrie humana que van suposar els camps de concentració i extermini nazis. El maig de 2018, el Ple municipal va aprovar per unanimitat participar en el projecte, a proposta de la Comissió de Memòria Històrica, que des de fa anys esta constituïda a la ciutat per continuar la tasca de transmetre aquestes memòries col·lectives a les generacions futures. 

S'ajorna l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a Vilanova. Ajuntament de Vilanova
GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

A les portes del final del curs escolar, segurament ja heu començat a preparar les vacances. Mar, muntanya, viatge a l'estranger, sortides a l'entorn més proper...

On marxareu de vacances aquest estiu?

A una destinació catalana
A una destinació dins de l'Estat
A una destinació a l'estranger
Ens quedem a casa