Memòria històrica

S'ajorna l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a Vilanova

Mentre esperen la seva col·locació definitiva, les 17 llambordes dels vilanovins deportats als camps nazis segueixen exposades a la planta baixa de l'Ajuntament

Redacció Vilanova i la Geltrú 23-09-2020 16:35 Lectures 2622

El proper 3 d'octubre estava previst a Vilanova i la Geltrú l'acte de col·locació de la primera de les llambordes del projecte Stolpersteine, que simbolitzen el record de les víctimes del nazisme arreu del món. Es tracta d'un acte carregat de simbolisme i emotivitat per a les famílies de les persones deportades als camps nazis, i en el qual s'espera que se sentin acompanyades pels assistents que vulguin mostrar la seva solidaritat col·lectiva.

Les mesures restrictives d'aforament davant la pandèmia de la Covid-19 han fet que l'Ajuntament hagi decidit posposar aquest acte fins al mes de gener, en el marc de la setmana que es dedica al reconeixement i homenatge a les víctimes del nazisme.

El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, ha explicat que “com a administració ens cal actuar amb la màxima responsabilitat. Restringir la presència de la ciutadania a un acte com aquest li prendria el seu sentit original. Volem ser molt curosos amb la memòria dels vilanovins i de les seves famílies. Mentrestant, convidem tothom a veure les Stolpersteine exposades a l'Ajuntament".

Mentre esperen la seva col·locació definitiva, les 17 llambordes dels vilanovins deportats als camps nazis segueixen exposades a la planta baixa de l'Ajuntament, visibles des del carrer, amb una explicació dels noms i del projecte Stolpersteine.

Les llambordes les va lliurar a la ciutat el mes de juliol la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, en un acte institucional simbòlic de reparació i de dignificació de les víctimes.

Projecte Stolpersteine

El projecte Stolpersteine, sota l'empara del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, consisteix en la instal·lació de petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig, en memòria de víctimes del nazisme. Es tracta de pedres de topada (“stolpersteine” en alemany), que es col·loquen a la vorera del darrer habitatge conegut on va viure una persona abans del seu arrest i deportació als camps de concentració o d'extermini nazi. Des de 1996, les “stolpersteine” es poden veure als carrers de ciutats i municipis d'arreu d'Europa, tot fent aturar els vianants, amb l'objectiu de provocar la memòria i la reflexió.

El projecte Stolpersteine a Vilanova i la Geltrú s'inscriu en el compromís de l'Ajuntament de la ciutat de promoure la memòria històrica i de reflectir la barbàrie humana que van suposar els camps de concentració i extermini nazis. El maig de 2018, el Ple municipal va aprovar per unanimitat participar en el projecte, a proposta de la Comissió de Memòria Històrica, que des de fa anys esta constituïda a la ciutat per continuar la tasca de transmetre aquestes memòries col·lectives a les generacions futures. 

S'ajorna l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a Vilanova. Ajuntament de Vilanova
Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No