Memòria històrica

Dissabte es col·locarà les 17 llambordes Stolpersteine en memòria dels vilanovins deportats als camps nazis

La consellera de Justícia assistirà a la lectura del manifest a les 10 del matí davant de l'Ajuntament

Dissabte es col·locarà les 17 llambordes Stolpersteine en memòria dels vilanovins deportats als camps nazis. Ajuntament de Vilanova

Dissabte es col·locarà les 17 llambordes Stolpersteine en memòria dels vilanovins deportats als camps nazis. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dissabte 8 de maig es farà l'acte institucional en record dels deportats vilanovins víctimes de l'extermini nazi, i la col·locació de les llambordes Stolpersteine. L'acte començarà a les 10 del matí a la plaça de la Vila, davant l'Ajuntament, i comptarà amb la consellera de Justícia en funcions de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, i el director de Memorial Democràtic, Jordi Font, acompanyats per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i el regidor de Memòria històrica, Enric Garriga.

Després de la lectura del manifest en memòria dels vilanovins deportats, s'escoltarà una peça musical i es faran els parlaments. Seguidament, s'iniciarà el recorregut per fer el descobriment de les 17 llambordes Stolpersteine. Serà una comitiva reduïda atenent a les restriccions per la pandèmia.

Les llambordes han estat col·locades aquests darrers dies davant del darrer habitatge conegut on va viure la persona abans del seu arrest i la seva deportació al camps de concentració o d'extermini. Davant de cada domicili es farà una breu lectura de la biografia de l'homenatjat, s'escoltarà unes paraules de la família, es col·locarà una rosa sobre el llambordí, es lliurarà exemplars del llibre editat per la Comissió de la Memòria Històrica, i s'escoltarà una peça musical.

El regidor de memòria històrica, Enric Garriga, explica que "aquest gest de reconeixement als deportats vilanovins i geltrunencs és la culminació de tot un procés iniciat fa tres anys, un procés d'aflorament de la memòria, de reparació i també de dignificació de les víctimes de la barbàrie Nazi. Però no només d'elles, sinó de tota la ciutat, perquè aquest és un gest que fa Vilanova i la Geltrú cap a si mateixa, per recordar i sobretot per evitar que el feixisme torni a governar les nostres vides."

L'acte de dissabte s'emmarca en la celebració del 5 de maig, Dia d'Homenatge a les víctimes del nazisme, en commemoració del 76è aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen.

El projecte Stolpersteine

El maig de 2018 el Ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat participar al projecte Stolpersteine, proposta que sorgeix de la Comissió Memòria Històrica constituïda per continuar la tasca de recordar les víctimes del nazisme.

Les pedres Stolpersteine són llambordins quadrats de 10 x 10 cm que es col·loquen a la vorera del darrer habitatge de les persones deportades al camps de concentració o d'extermini. Una peça única per a cada persona, com un petit monument, que va crear l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Les “pedres de topada” es poden trobar per tot Europa.

Podeu consultar tota la informació sobre els vilanovins i geltrunencs als camps nazis, i la ubicació de les 17 llambordes amb els noms corresponents, en aquest enllaç: https://www.vilanova.cat/cultura/deportacio_mh

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local