Nadal 2020

Sitges ret homenatge al pessebrista Josep Aleacar amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes

En un acte emotiu i marcat per les mesures sanitàries de la pandèmia, el pessebrista Josep Aleacar Casanovas ha rebut un homenatge càlid aquest diumenge

Sitges ret homenatge al pessebrista Josep Aleacar amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes. Ajuntament de Sitges

Sitges ret homenatge al pessebrista Josep Aleacar amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha presidit aquest diumenge l’acte de descoberta de la placa en reconeixement al pessebrista, Josep Aleacar Casanovas, a la plaça dels Artistes. Amb aquesta distinció, l’Ajuntament de Sitges recull la petició del Grup Pessebrista, aprovada pel Consell de Cultura, de posar en valor la figura del mestre pessebrista Josep Aleacar Casanovas, un referent a la vila i al país en l’àmbit artístic de la confecció de diorames de pessebre i en la promoció d’aquest costum tradicional.  

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha agraït a Josep Aleacar Casanovas la feina artística que ha fet durant tants anys a la vila i ha assegurat que “amb la teva dedicació, perseverança i constància has fet més gran l’art del pessebrisme”. Aurora Carbonell també ha agraït “la feina que fas com a artista i de transmetre a les generacions següents el teu art perquè aquesta és una tasca de promoció d’una tradició molt arrelada a la nostra vila”.  L’alcaldessa també ha destacat que els pessebristes i els pessebres sitgetans estiguin representats a la plaça dels Artistes a través de la figura de Josep Aleacar.  
 
Molt emocionat i agraït per ser mereixedor d’aquesta distinció, el pessebrista Josep Aleacar Casanovas ha afirmat que “faig pessebres des de fa moltíssims anys i no hagués dit mai que la passió que sento per aquesta tradició nadalenca tindria un reconeixement públic tan important. Vull compartir aquesta alegria que sento amb la meva família, amb els companys pessebristes i amb tots vosaltres. Vull també recordar a l’Arcadi Amorós Rosell amb qui he passat hores i hores muntant l’exposició de diorames al Palau del Rei Moro i he viscut incomptables trobades de pessebristes arreu de Catalunya”.  
 
A l’acte també hi ha participat el president del Grup Pessebrista de Sitges, Miquel Marzal, qui ha definit Josep Aleacar Casanovas en tres adjectius: “Tenacitat, treball i compromís tant en el seu vessant associatiu com artístic”. També ha destacat que “en Josep va ser una persona cabdal  a l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de l’Escola Pia de Sitges. Gràcies a la feina d'aquesta associació avui dia continuem tenint el concurs de pessebres i l’exposició de diorames”.   

Des del punt de vista artístic, Miquel Marzal ha explicat que “en Josep té la base de l’escola de Barcelona, que és la que defineix pràcticament els pessebres de tota la nostra zona, però, ell ha anat més enllà i ha excel·lit en l'estil de paisatge tradicional català. S’ha especialitzat i ha dut l’especialització pràcticament al màxim nivell i això ha tingut una transcendència. Fa justament 10 anys va tenir un reconeixement a nivell de país, la Federació Catalana de Pessebristes va nomenar els 25 pessebristes de referència de Catalunya i un és en Josep. I 10 anys després té un reconeixement a nivell local i és curiós perquè és el primer reconeixement públic que el món pessebrista sitgetà té a la vila. Esperem que durant molts anys podem gaudir del seu art”.   

A la plaça dels Artistes estan representades diferents disciplines com la música, el dibuix, la dansa, el teatre, la pirotècnia i ara també el pessebrisme, un art efímer que amb aquesta placa passa ser permanent. El regidor de Cultura, Xavi Salmerón, ha remarcat que “ens hauria agradat fer aquest acte molt abans però ens ha tocat viure un any ple d’entrebancs a causa de la pandèmia. Però avui estem aquí i és tot un honor comptar amb una placa d’un artista pessebrista. Aquí a Sitges tenim la sort de tenir un munt de gent que es dedica als pessebres com en Josep  que porta anys i anys dedicats al pessebrisme”.   
 
Després dels parlaments s’ha fet la descoberta de la placa i, seguidament, el grup Apocadixie Cotton Pickers ha interpretat nadales tal com ho havia fet a l’inici de l’acte.   
  

Josep Aleacar Casanovas, un dels millors 25 pessebristes de Catalunya   

Des de ben petit, el sitgetà Josep Aleacar Casanovas ja construïa pessebres i amb el pas del temps es va convertir en un mestre. Els seus pessebres ja eren uns dels més destacats i prometedors en diferents edicions del concurs de pessebres convocat per l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de l’Escola Pia. Més endavant Josep Aleacar, juntament amb l’Arcadi Amorós Rosell, van muntar durant molts anys el pessebre de l’Escola Pia i també organitzar el concurs de pessebres, amb la col·laboració de l’escultor Muns i la junta directiva de l’Associació d’Antics Alumnes.  

En el vessant artístic, en Josep Aleacar ha fet excel·lit en la construcció de diorames de pessebre a l’estil de paisatge català. Domina la perspectiva, la il·luminació i la policromia i la volumetria, que són tècniques del pessebrisme. Aquesta excel·lència ha comportat que diorames seus s’hagin pogut veure en exposicions de diferents associacions pessebristes del país, en diferents edicions de la Biennal del Pessebre Català, i que l’any 2010 fos reconegut per la Federació Catalana de Pessebristes com un dels 25 pessebristes de renom a Catalunya.  

Josep Aleacar Casanovas és un dels pessebristes que, a finals de la dècada de 1980, va fer de pont entre l’Associació d’Antics Alumnes de l’Escola Pia i l’Agrupació de Balls Populars de Sitges per aconseguir que el concurs de pessebres es continués convocant en uns moments difícils per al pessebrisme local i persones com ell van salvar el concurs de pessebres i van promoure  l’exposició de diorames. Les converses entre ambdues associacions van comportar la creació d’una secció pessebrista a l’Agrupació de Balls Populars, l’any 1991, la qual comença a organitzar l’exposició de diorames i el concurs de pessebres. El sitgetà Josep Aleacar va desenvolupar el càrrec de vicepresident de la secció fins a l’any 1996 i el 1998 en va ser elegit president, càrrec que va ostentar fins al 2005.  

L’any 2005, la secció pessebrista es va fer gran i es va convertir en el Grup Pessebrista de Sitges, una associació sense ànim de lucre, i en va ser un dels fundadors. També en va ser president entre els anys 2005-2009, vicepresident durant el període 2009-2018 i des de llavors és vocal de la junta directiva.  
 
El llegat pessebrístic és present a Sitges des del darrer quart del segle XIX.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local