Periodisme local

Els periodistes Antoni Sella, Pau Ramon, Lolo García i Xavier Prat, guanyadors dels premis Molero 2021

Mireia Almirall i Sònia González han estat les guardonades amb els premis Albert Virella i Bloda d'investigació

Els periodistes Antoni Sella, Pau Ramon, Lolo García i Xavier Prat, guanyadors dels premis Molero 2021. CC Garraf

Els periodistes Antoni Sella, Pau Ramon, Lolo García i Xavier Prat, guanyadors dels premis Molero 2021. CC Garraf

El Consell Comarcal del Garraf va lliurar dissabte passat els XXIII Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal a la Masia d’en Cabanyes. L'ens comarcal convoca aquests guardons bianuals, conjuntament amb l'Associació de Periodistes del Garraf, l'Associació d'Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Servei Educatiu del Garraf. En aquesta edició dels premis s’han presentat 30 treballs: 24 en la modalitat de periodisme i 6 en la modalitat d’investigació. Antoni Sella, Pau Ramon, Lolo García, Xavier Prat, Mireia Almirall i Sònia González han estat guardonats en les diferents modalitats de la convocatòria.

L'acte va ser conduït per la periodista, Laura Marín Álvarez, de l’Associació de Periodistes del Garraf, i va comptar amb la participació del músic i fill de l’Eugeni Molero, Esteve Molero, i el guitarrista Rai Castells, que han interpretat temes basats en la música del compositor americà Cole Porter. 

El conseller de cultura, patrimoni, ocupació i esports, i president del jurat, Robert Monzonis, va recordar que “aquests premis volen fer un reconeixement a investigadors, periodistes, estudiants i comunicadors en sentit ampli que, amb la seva feina posen el nom del Garraf -dels seus pobles i ciutats, la seva història i la seva realitat social- al món”.

Tot seguit, Montserrat Comas, historiadora i exdirectora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va fer una glosa per recordar i reconèixer la figura de l’Albert Virella i Bloda, historiador i estudiós de les viles de la comarca del Garraf i del Penedès, i autor de centenars d’articles i diversos llibres, principalment sobre els segles XVIII i XIX. Comas va proposar la publicació de la seva obra completa i la redacció de la seva biografia.

El jurat d’investigació en la modalitat d’estudiants, integrat per Pere Marsé, Joana Carbonell, Josep Sánchez i Marijó Riba, va atorgar el premi a Sònia González de l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges pel treball “L’autonomia energètica de Sitges”, amb tutoria de Pedro Antonio Soto. El jurat va valorar aquest treball “per l’esforç en la presentació d’un treball d’investigació basat en el mètode científic i, a la vegada, escrit en un llenguatge planer i entenedor”. Aquest premi està dotat amb 1.000 € (600 € per a l’alumne i 400 € per al centre educatiu).

Així mateix, el jurat va proposar que el treball “L'evolució de la dona en el món casteller”, presentat per Júlia Salazar Mosquera, de l’Institut Baix a Mar es pugui trametre a les Aules Universitàries de la Gent Gran amb la finalitat que es pugui programar la seva difusió en el marc d’aquest fòrum.

Finalment, el jurat va valorar l’esforç per a la presentació als premis dels  tres treballs rebuts en aquesta modalitat, en aquests moments tan difícils per la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències en l’àmbit educatiu.

En el cas de la modalitat d’investigació d’adults, el jurat conformat per Marijó Riba i Pere Marsé, va decidir atorgar el premi a Mireia Almirall i Llambrich pel treball “Condicionants de l’activitat femenina a les fabriques tèxtils a mitjans del segle XIX. Una aproximació al cens del 1860 de Vilanova i la Geltrú”. Aquest premi està dotat amb 2.000 €.

El jurat va destacar aquesta investigació “perquè visibilitza el treball de les dones en un període de temps i context  històric que no ha estat tractat fins al moment, i que ajuda en la tasca de posar de relleu les invisibilitats històriques de les dones a les fàbriques tèxtils de la ciutat”.

Així mateix, el jurat va recordar que el premi, a més de la dotació de 2.000 €, inclou la publicació del treball al butlletí de l’Associació d'Amics de la Biblioteca-Museu Balaguer, durant l’any 2022.

De la mateixa manera, l'Associació proposa publicar durant el 2023 un dels treballs presentats, que no ha estat premiat: “L’hospital de carrabiners de Mas Solers (1937-1939) - un hospital de rereguarda a Sant Pere de Ribes”, d’Irene Estévez Blade, “perquè aporta dades molt concretes d’una història poc coneguda a la nostra comarca en relació a l’ús que la finca Mas Solers va tenir durant la Guerra Civil”.

En el cas d’aquesta modalitat d’investigació, es preveuen algunes modificacions fruit de la voluntat de la família de l’Albert Virella i Bloda de col·laborar en les properes convocatòries.

El jurat de periodisme, integrat per Gemma Sánchez, Carles Castro, Jordi Lleó i Laura Marín, va atorgar el premi de periodisme escrit a Antoni Sella pel treball “Sitges, 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors”, publicat a la revista Sàpiens. El jurat va valorar molt positivament aquest treball per “la seva qualitat i l’impacte de la temàtica, poc coneguda i molt ben explicada” i per “la minuciosa recerca entorn uns fets històrics desconeguts per bona part de la població de la comarca”. Aquest premi està dotat amb 2.000 €.

Tot seguit es va atorgar el premi de periodisme audiovisual a Pau Ramon i José Manuel Garcia pel treball “Història de les eleccions municipals a Cubelles”, emès a Ràdio Cubelles. El jurat va destacar aquest recull de programes perquè “mostra un profund treball de recerca a l'arxiu local i es converteix en una important hemeroteca per a la història local, recuperant tant documents antics com recollint fonts orals actuals, i permet conèixer i comprendre l'evolució del municipi durant els últims 40 anys, especialment a nivell polític però també social”. Aquest premi està dotat amb 2.000 €.

Finalment, el jurat va atorgar la Beca de Fotoperiodisme al projecte “Vivint darrera de la mascareta”, presentat per Xavier Prat. En aquest cas, el jurat va valorar la proposta perquè “l'ús de la mascareta ha transformat el dia a dia de tota la societat i és de cabdal importància immortalitzar-ho per preservar la memòria col·lectiva”. Aquest premi està dotat amb 2.000 € i es desenvoluparà durant els propers sis mesos.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mónica Gallardo, va tancar l’acte agraint a les persones participants, a les entitats col·laboradores i al jurat, per l'organització dels premis i per la tasca de retenció de talent i d'estímul al jovent. La presidenta també va posar en valor el treball dels mitjans locals i comarcals del Garraf.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local