Aniversari

La Cubana s'obre de bat a bat amb una exposició retrospectiva per celebrar els 40 anys de la companyia

La mostra és un viatge immersiu a través dels personatges, el vestuari, l'atrezzo, l'escenografia i el món 'teresina'

La Cubana s'obre de bat a bat amb una exposició retrospectiva per celebrar els 40 anys de la companyia. ACN

La Cubana s'obre de bat a bat amb una exposició retrospectiva per celebrar els 40 anys de la companyia. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Cubana mostra a partir d'aquest dijous totes les seves interioritats en una extensa exposició al Centre Miramar de Sitges. '40+1 anys: un viatge del 'no res' al 2021', submergeix els visitants en el "desvergonyit" món d'aquesta companyia nascuda al Garraf fa quatre dècades. "Hem aportat una manera de fer teatre molt diferent, molt artesanal, heretada del teatre d'aficionats i inspirada en la quotidianitat", apunta el seu director, Jordi Milan, que aquest dijous s'ha retrobat amb bona part de l'elenc 'cubanero'. El recorregut per l'exposició es converteix en un viatge immersiu a través dels personatges, el vestuari, les perruques, l'atrezzo i el muntatge dels escenaris, sense descuidar l'icònic món de la sèrie televisiva 'Les Teresines'.

Milan assegura que la millor manera d'explicar la història de la Cubana era fer-ho mostrant absolutament tots els elements que han marcat aquestes quatre dècades de trajectòria, les quals s'havien de commemorar el 2020, però l'aniversari es va posposar per la covid. "Som drapaires de mena, nosaltres no llencem res, i aquí vam tenir molt clar que havíem de portar tots els nostres trastos ", afirma el director, que diu que han necessitat 20 viatges amb grans camions per dur a Sitges tot el que la Cubana guarda a la seva seu de l'Hospitalet de Llobregat.

Fotografies, cartells, recreacions de personatge a mida real, decorats, vestits, perruques, barrets, sabates i una gran quantitat d'andròmines, des de pastissos gegants a un pas de processó, passant per una infinitat d'elements d'atrezzo i eines per confeccionar els decorats. Tot allò que ha protagonitzat els més de 18 espectacles i les nombroses creacions 'cubaneres' són ara instal·lats al Centre Cultural Miramar de Sitges, on es podran visitar fins el 26 de setembre.

Milan celebra que l'exposició permet als espectadors fidels i més antics poder fer un viatge al passat, mentre que aquells més novells tenen l'ocasió de descobrir com i quan va néixer la Cubana i quins són els elements que van marcar els seus espectacles inicials. "Aquí podem explicar la nostra manera de fer teatre, que és molt desvergonyida però sempre molt divertida", apunta.

Més enllà del teatre als escenaris, la mostra no oblida els orígens de la Cubana amb espectacles de carrer ni tampoc la seva presència a la televisió, amb la sèrie 'Les Teresines' com a emblema del seu pas per la petita pantalla. "No vam descobrir-les nosaltres, però sí que vam posar nom a uns personatges quotidians per a tothom", assenyala Milan, que destaca que l'exposició acaba amb una recreació del pis del barri de Gràcia on es desenvolupava la sèrie.

Pel director de la companyia, la clau dels 41 anys d'èxit, d'haver dut els seus muntatges a 200 teatres del món i d'haver atret més de cinc milions d'espectadors és "fer un muntatge molt artesanal, heretat del teatre d'aficionats, basat en relats de la quotidianitat". Milan recorda que tot plegat va néixer a Sitges, on els fundadors van donar forma a un esperit marcat pel Carnaval i la disbauxa, que els va dur a fer els primers xous de carrer. Per a Milan, "La Cubana, sense Sitges, no seria el que és".

Aquest dijous, hores abans de la inauguració oficial, un ampli estol d'actors i actrius han visitat l'exposició entre emocionants abraçades de retrobament. És el cas de Jose Corbacho, que va formar part de la Cubana des del 1987 fins el 1999. "Per mi va ser una escola professional en tots els sentits", assegura, i considera que l'èxit de la companyia ha estat la voluntat de "jugar" amb tot allò que creava. "Ha anat fent un espectacle rere l'altre amb inspiracions diverses però mai ha pretès res, només crear un viatge que fos una autèntica aventura per a tots", apunta.

En aquest sentit, Corbacho afirma que el tarannà de la Cubana l'ha convertit en una companyia "única al món", i creu que l'exposició de Sitges plasma completament l'esperit 'cubanero', basat en "fer una immersió a allò que s'està explicant". Per a l'actor, la mostra és un "autèntic cúmul d'estímuls i records" i celebra que permeti homenatjar actors i espectadors. "S'hauria de quedar instal·lada a Sitges de per vida!", exclama.

L'exposició quedarà oficialment inaugurada aquest dijous al vespre amb un petit espectacle de la pròpia companyia. A partir de demà es podrà visitar amb adquisició d'entrada a 6 euros, la qual es podrà comprar per internet o bé a la taquilla del mateix Centre Cultural Miramar. La previsió és que l'espai aculli un màxim de 80 persones cada hora per respectar les mesures de prevenció de la covid-19.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local