Homenatge al mestre

Un concert de la Franz Schubert Filharmonia i el Cor de l'Orfeó, acte central dels 50 anys del discurs de Casals a l'ONU

Alsina afirma que les conviccions del violoncel·lista continuen sent un antídot davant la intolerància i la injustícia

El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la presentació dels actes. ACN

El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la presentació dels actes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Generalitat i la Fundació Pau Casals commemoraran els 50 anys del discurs del mestre violoncel·lista davant les Nacions Unides amb un gran concert de la Franz Schubert Filharmonia i el Cor de l'Orfeó Català. Serà al Palau de la Música el 24 d'octubre, just el dia en què es compleix mig segle d'ençà de les mítiques paraules de Casals, considerat un dels màxims referents "de la defensa de la pau, del diàleg i de la concòrdia", com ha destacat aquest dijous el director de la Fundació, Jordi Pardo. Al seu torn, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha lloat la figura musical i pacifista de Casals, tot assegurant que les seves conviccions "continuen sent un antídot davant la intolerància i la injustícia".

Sota el títol '50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides', la Franz Schubert Filharmonia i el Cor de l'Orfeó Català, amb la direcció de Tomàs Grau, homenatjaran el mestre violoncel·lista amb tres peces icòniques de la seva trajectòria. El programa el formaran l'Himne que l'ONU va encarregar a Casals, el Concert per a dos violins en re menor de J.S. Bach i l'Himne a l'Alegria de la Novena simfonia de L.V. Bethoven.

La cita del dia 24 inclourà també la projecció d'un recull dels moments més destacats de la cerimònia en què Casals va rebre la Medalla de la Pau, alhora que es recuperarà el seu discurs íntegre. Tot plegat, en una vetllada que acabarà amb la interpretació d''El Cant dels Ocells', "un cant que ha quedat emmarcat com a referent de la pau i la concòrdia, i que expressa l'enyor que l'artista sentia per Catalunya", ha destacat Jordi Pardo durant la presentació del programa d'actes.

Segons han detallat els organitzadors, el concert tindrà un caire institucional però una àmplia part de l'aforament estarà destinada al públic general. Les entrades es posaran a la venda aquest dijous a través del portal del Palau de la Música "a un preu simbòlic", ha apuntat Pardo.

A banda del concert central, la commemoració inclou l'estrena del documental 'Un Himne per a les Nacions Unides de Pau Casal', que mostrarà la relació del violoncel·lista amb la institució a través de documents històrics, materials inèdits i entrevistes a diferents personalitats i testimonis. L'objectiu d'aquesta producció, que s'estrenarà el 2022, és "apropar el llegat musical i humanístic de Casals a les noves generacions", ha assenyalat la consellera Alsina.

La celebració dels 50 anys del discurs també inclourà un concert del Quartet Casals a Ginebra el proper 28 d'octubre, així com diverses ponències i altres actes de celebració que s'aniran desgranant properament a través d'un portal web que el Departament d'Acció Exterior ha creat per a l'ocasió. La intenció de la Fundació també és aprofitar l'efemèride per incloure part de la història de Casals al currículum escolar dels centres educatius.

Alsina ha destacat que la Generalitat aposta per fer aquesta commemoració "com a reconeixement al talent d'un violoncel·lista, pedagog, compositor i director d'orquestra", però especialment "per fer un reconeixement a la defensa de Catalunya, de les institucions i de les llibertats fonamentals que va fer durant la dictadura". "Volem recordar la seva genialitat, el compromís i la llibertat", ha subratllat.

Al mateix temps, la consellera ha recordat que Casals "era un músic convençut de que la vida de l'artista és inseparable dels seus ideals", i ha celebrat que aquesta filosofia estigui avui arrelada al món cultural. Alsina ha alabat els pensaments de Casals, definint-lo com un home "realment inspirador, que va fer entendre a la societat que no es pot quedar aturada".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local