Pesca

El ple de Vilanova expressa el seu suport unànime al sector de la pesca, que tem per la seva supervivència

El 20 d'abril Vilanova i la Geltrú acollirà la presentació pública d'un manifest dels municipis amb port pesquer

El ple de Vilanova expressa el seu suport unànime al sector de la pesca, que tem per la seva supervivència. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova expressa el seu suport unànime al sector de la pesca, que tem per la seva supervivència. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha adherit aquest dilluns al Manifest de municipis en defensa del sector pesquer, promogut per 17 pobles i ciutats de Catalunya amb port de pescadors. Els municipis hi expressen la seva "profunda preocupació pel crit d'alerta que ens transmet el sector pesquer català, que es troba en risc de desaparèixer o de mantenir-se de forma residual en els anys vinents".

Tal com exposa el manifest, el sector pesquer pateix per la seva viabilitat en un futur pròxim per tres motius. Per un costat hi ha l'aplicació espanyola del Pla Multianual europeu de pesca demersal, que regula la modalitat d'arrossegament fins al 2025. En segon lloc, el sector rebutja l'obligació de fer una estimació de les captures abans d'entrar a port i la tercera causa és l'esborrany del nou Pla de pesca en l'àmbit de l'encerclament.

En el trasllat del pla a la normativa espanyola, es redueixen les jornades de treball "a un percentatge que posa en risc la viabilitat socioeconòmica del sector", mentre que "el món científic ha certificat que es pot respectar el Pla Multianual amb altres mesures", va apuntar ahir al Ple el regidor de Producció del 1r Sector, Jaume Carnicer.

Els ajuntaments també donen suport al sector pesquer en la queixa per l'obligatorietat de fer una estimació de la captura abans d'entrar al port, un fet que els comporta inseguretat física i que ja els ha causat importants sancions econòmiques. Així mateix, denuncien el "nou entrebanc" que ha suposat l'esborrany del nou pla de pesca del sector de l'encerclament, que de moment s'ha aturat gràcies a la intervenció del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, el manifest reclama que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació el refaci basant-se en estudis socioeconòmics i comptant amb els sectors implicats.

El sector pesquer català, organitzat en les seves Confraries i Federacions, reuneix cinc modalitats de pesca: arts menors, arrossegament, encerclament, marisqueig i palangre. Al voltant del 70% de les vendes de peix provenen de l'arrossegament, però la situació és delicada en aquests moments per a totes les modalitats. En el manifest, els ajuntaments signants avisen del risc que pot suposar "per l'economia i per l'estratègia marítima del país" una presència residual o la desaparició de l'activitat pesquera.

El sector reclama que "se'l deixi de criminalitzar" i que se'l reconegui com "un sector estratègic, en especial en aquests moments de dificultats en l'abastiment", va exposar Jaume Carnicer, alhora que recordava que els pescadors són "els primers que volen un mar més sostenible".

Els municipis promotors del manifest en preveuen fer una presentació pública conjunta el dimecres 20 d'abril, amb un

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local