Factura

Facua exigeix al govern espanyol una campanya per fomentar la baixada de la potència als contractes d'electricitat

L'entitat reclama, per exemple, que es torni a recuperar la gratuïtat de la gestió per baixar la potència

L'associació en favor dels drets dels consumidors Facua exigeix al govern espanyol una campanya per fomentar la baixada de la potència als contractes d'electricitat. L'entitat ha enviat una carta a la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb una bateria de propostes per al pla de contingència per a l'eficiència i estalvi energètic. L'entitat ha reclamat que les mesures que s'impulsin lluitin "contra els abusos i la posició de domini" del sector energètic. Per exemple, proposen campanyes institucionals per informar els consumidors com reduir de la potència contractada i quan s'hi pot estalviar, a més de recuperar la gratuïtat de la gestió per baixar-la, una mesura que va estar vigent fins al 31 de maig.

Facua recorda que, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), fins a un 78% de les llars espanyoles tenen més potència elèctrica contractada de la que necessiten.

D'altra banda, demanen posar en marxa plans d'eficiència i estalvi energètic en edificis i espais públics, amb adequació de les temperatures, disminució de la contaminació lumínica a les ciutats i l'impuls de mesures constructives i d'adequació i adaptació dels espais, afavorint ús eficient de l'energia des del sector públic.

Alhora, exigeixen que l'executiu pugui intervenir i posar límits al preu de l'electricitat que paguen els consumidors, per actuar "contra els abusos tarifaris" i avançar cap a la creació d'una empresa pública d'energia.

També aposten per la recuperació de les concessions de centrals hidroelèctriques que caduquin per integrar-les en una empresa pública.

De la mateixa manera, veuen essencial promoure la implantació de renovables en espais públics i agilitar els tràmits de l'autoconsum per les llars.

L'associació de consumidors també suggereix la revisió a l'alça del preu que es paga a l'usuari domèstic per la compensació dels seus excedents, a més de promoure i agilitzar els tràmits d'autoconsum col·lectiu en comunitats de propietaris vinculant-lo als plans de rehabilitació a edificis antics.

De la mateixa manera, han reclamat que l'aposta per la gratuïtat dels trajectes multiviatge de Renfe s'hauria d'estendre a altres mitjans com el metro o l'autobús.

Per avançar en aquesta línia, s'ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic donar un impuls decisiu al desenvolupament del Pla Nacional d'Energia i Clima 2021-2030, accelerant-ne la implementació i bona part de les mesures que s'hi contemplen.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local