Crisi energètica

Es dispara la venda de llenya per a l’hivern al Penedès i al Garraf per la crisi energètica

La Serradora Campamà, de Vilanova i la Geltrú, ha venut el doble de llenya aquest mes d’agost i fa una crida a la calma: 'l’alta demanda està provocant un augment del preu'

Imatge d'arxiu de la serradora Campamà de Vilanova i la Geltrú. Serradora Campamà

Imatge d'arxiu de la serradora Campamà de Vilanova i la Geltrú. Serradora Campamà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’augment del preu dels carburants i la crisi energètica està disparant la venda de llenya a les comarques del Penedès i Garraf per preparar l’hivern.  Les empreses del sector, com la Serradora Campamà de Vilanova i la Geltrú, han notat aquest agost un augment considerable en la demanda d’aquest producte i pràcticament a l’agost han doblat les vendes que van fer l’any passat.

I és que els consumidors volen ser previsors. Les empreses del sector han notat durant aquest estiu un augment considerable en la demanda, tot i que moltes d’elles no disposen de llenya a la venda durant els mesos de calor. La Serradora Campamà és una de les empreses de referència del sector al territori que ven llenya durant tot l’any i que més ha notat el canvi de tendència: “amb la crisi energètica, els hàbits de compra han canviat totalment, especialment aquest mes d’agost, ja que si el comparem amb el de l’any passat, hem augmentat la venda un 50%”, explica la directora de la Serradora Campamà, Jessica Campamà.

Campamà ha assegurat que hi ha una alarma molt important, els consumidors tenen por   que s’acabi la llenya i per això estan fent compres exagerades: “La ciutadania està espantada amb la crisi energètica i l’augment cada cop més alt dels preus de carburants i la falta de recursos energètics que està repercutint a Espanya. Tenim clients que estan multiplicant la seva demanda i creiem que no és necessari, ja que no consumiran tanta llenya i aquestes compres estan fent que el preu també es dispari”.

Des de la serradora vilanovina fan una crida a la calma i la paciència. I és que la gran demanda de llenya no és assumible per a les empreses del sector i temen que el fet que durant el mes d’agost s’hagi produït aquestes vendes tan elevades “comportarà conseqüències”: “La temporada s’acaba al febrer-març, nosaltres emmagatzemem i fins a finals de desembre tenim llenya. Ara bé, si la tendència de la demanda segueix tan alta, a l’octubre ja no hi haurà. Així i tot, no podem alarmar-nos perquè hem d’esperar a l’hivern a veure què succeeix”, ha assenyalat Campamà.

L’empresa vilanovina assenyala que a Catalunya hi ha molta producció de llenya, així que, si el mercat no es pot abastir d’aquest producte, no serà per falta de matèria primera, sinó que és perquè no hi ha personal disposat a dur a terme treballs al bosc. Per altra banda, el sector de la biomassa espera una alta demanda aquest hivern davant els preus disparats del combustible: “La societat està apostant molt per la biomassa i això suposa una alta demanda de pèl·lets i d’aquest producte sí que és possible que hi hagi falta de matèria primera”.

Els proveïdors han apujat els preus de la llenya per la pujada de gasoil i també per la gran demanda del producte: “El preu ha augmentat en 3 cèntims per quilo, no és exagerat, però no és habitual. Normalment, el preu de la llenya pot estar tres anys amb el mateix preu, és molt estable. I si s’havia de fer un augment només era d’1 cèntim. Ha pujat un 12%. Pel que fa al pèl·let a finals de juliol estàvem venent-lo a 6 euros el sac de 15 quilos, a l’agost a 8,50 euros i ara em diuen que els propers que m’arribin hauran d’estar a 10,50 euros”, ha explicat Campamà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local