Crisi a la indústria

La mesa de reindustrialització de Mahle es prorroga un mes, amb quatre ofertes per a les dues naus de Vilanova

L’Ajuntament garanteix “màximes facilitats” als inversors interessats mentre continua la negociació urbanística

La mesa de reindustrialització de Mahle es prorroga un mes, amb quatre ofertes per a les dues naus de Vilanova. ACN

La mesa de reindustrialització de Mahle es prorroga un mes, amb quatre ofertes per a les dues naus de Vilanova. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La mesa per reindustrialitzar les antigues fàbriques de Mahle a Vilanova i la Geltrú s’allargarà fins l’abril. L’òrgan s’havia de dissoldre aquest divendres, segons l’acord a què van arribar les parts quan l’empresa va tancar el gener del 2022. Amb tot, l’interès real de fins a quatre inversors ha forçat una pròrroga. Segons ha detallat aquest dijous el govern de Vilanova, hi ha tres empreses interessades en una de les dues naus i una quarta companyia amb voluntat d’instal·lar-se a l’altre espai. No ha transcendit de quin sector són. L’Ajuntament ha assegurat que ofereix “màximes facilitats” als inversors per materialitzar la reindustrialització, mentre continua la negociació pel desenvolupament urbanístic de l’entorn de les instal·lacions.

“Les ofertes hi són, i les possibilitats de reindustrialitzar Mahle, també”, ha asseverat la regidora d’Empresa, Conxi Martínez, tot recalcant les “facilitats” predisposades des de l’Ajuntament i la Generalitat. Martínez ha afirmat que “no deixarà de venir cap empresa per motius administratius”, en relació als convenis urbanístics que hi ha lligats al futur de les naus. I és que l’última fàbrica que Mahle va tancar està associada a un antic compromís de desenvolupar l’entorn, ja que el polígon no compleix els requeriments mínims.

Martínez i el regidor d’Urbanisme, Xavier Serra, han assegurat que el compromís urbanístic el va adquirir Mahle dècades enrere, de manera que és la multinacional alemanya qui ara haurà de negociar amb els inversors quina càrrega d’aquest desenvolupament assumeix cadascuna de les parts. “El gran repte ara és a mans de Mahle”, han ressaltat.

Si bé no ha transcendit quines són les quatre empreses interessades en les antigues fàbriques de components per a l’automoció, Serra ha apuntat que no es tracta de companyies vinculades al món de la logística. En aquest sentit, ha dit que el govern no és partidari d’apostar per aquest sector “perquè comportaria una mobilitat molt més elevada i això requeriria d’un pla urbanístic molt complex”. “Apostem per una solució més tova”, ha dit.

Segons han relatat els regidors, aquesta setmana s’ha celebrat l’última reunió de la mesa de reindustrialització i la previsió és fer una última trobada “definitiva” el mes que ve, durant la qual les administracions, els sindicats i les empreses veuran si hi ha o no acord. Entremig, els inversors es trobaran amb els directius financers de Mahle per veure si és possible acostar posicions i donar un nou futur a les plantes, d’on van ser acomiadats més de 340 treballadors ara fa un any.

Una nova multinacional a Vilanova

D’altra banda, Serra i Martínez han avançat aquest dijous la imminent arribada d’una empresa multinacional que s’instal·larà a la ciutat. Han apuntat que es tracta d’una firma actualment ubicada a l’àrea metropolitana “amb voluntat de traslladar-se per poder-se expandir”. Han declinat donar-ne detalls per motius de confidencialitat, de manera que no n’ha transcendit ni el nom, ni el sector, ni la quantitat de llocs de treball que podria generar. Serra només ha dit que la previsió és que estigui en funcionament el 2024.

Més sol industrial i desqualificació de l’Ortoll

Els regidors han parlat del futur industrial de la ciutat en el marc de la presentació d’una diagnosi de l’activitat empresarial als polígons de la ciutat. L’estudi constata que hi ha diverses empreses a Vilanova amb intenció d’ampliar la seva activitat, motiu pel qual l’Ajuntament treballa en requalificar 40 hectàrees per destinar-les a usos industrials. Es tracta d’una àrea situada al polígon Masia d’en Notari, a l’oest de la C-15.

Serra ha dit que la Direcció General d’Urbanisme ja ha donat el vistiplau a aquesta expansió, que s’haurà d’aprovar a través del ple municipal durant la propera legislatura. Segons el regidor, la previsió és que les noves 40 hectàrees s’urbanitzin progressivament a mesura que s’acordi la implantació d’empreses.

Lligat a aquest creixement industrial, el regidor ha avançat que preveuen fer una compensació requalificant terrenys que ara són urbanitzables per preservar-los mediambientalment. Serra ha explicat que, previsiblement, aquesta desqualificació es farà a l’espai de l’Ortoll, a tocar de la platja, però ha evitat cap concreció.

Pel que fa a la diagnosi dels polígons, l’estudi ha analitzat les 12 àrees d’activitat que hi ha a la ciutat, que acullen 426 empreses. Segons els autors, hi treballa un 16% de la població de Vilanova. Entre els principals reptes a afrontar a curt termini, situen la necessitat d’interrelacionar les empreses, crear projectes mancomunats, apostar per la transició energètica i resoldre els dèficits en inversions. “Cal humanitzar més aquests espais”, assenyalen els autors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local