OUA-Endesa

Tensió a la presentació del projecte de la plataforma logística a l'antiga tèrmica de Cubelles

OUA, empresa andorrana, s'uneix amb Endesa per crear una infraestructura estratègica de distribució a Cubelles

Tensió a la presentació del projecte de la plataforma logística a l'antiga tèrmica de Cubelles. Sheima Abdelmalek

Tensió a la presentació del projecte de la plataforma logística a l'antiga tèrmica de Cubelles. Sheima Abdelmalek

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest divendres al vespre s'ha presentat el projecte de la plataforma logística que es vol construir als terrenys de l'antiga central tèrmica de Cubelles i que desperta recels entre una part de la població per l'impacte que pot representar. El projecte, encapçalat per l'empresa de capital andorrà OUA, ha generat una gran expectació després d'haver arribat a un acord amb la companyia energètica Endesa. La presentació, a càrrec de Núria Noguera, arquitecta d'OUA, ha ofert una visió de com aquesta transformació podria beneficiar tant la regió com l'economia local, tot i que els assistents a la reunió no ho acaben de veure clar. De fet, la tensió va dominar la convocatòria i des de l'Ajuntament es va defensar que es tracta d'una bona oportunitat per a Cubelles.

Des de la seva presentació inicial l'any 2020, el projecte ha evolucionat considerablement i OUA busca ara el suport de l'Ajuntament de Cubelles per fer realitat la seva visió. La ubicació estratègica del terreny, situat a prop de la carretera C-32, el converteix en un lloc ideal per connectar importants àrees urbanes com Barcelona i Tarragona. A més, la C-15 garantirà la connexió amb l'interior de Catalunya passant per poblacions com Vilanova i la Geltrú o Vilafranca del Penedès, impulsant un fort creixement comercial i logístic a la regió, segons l'empresa.

Durant la presentació, Núria Noguera ha destacat la rellevància del projecte i el seu impacte en el desenvolupament socioeconòmic de Cubelles i els seus voltants. La conversió de l'antiga central tèrmica en una plataforma logística avançada no només revitalitzarà l'àrea, sinó que també generarà noves oportunitats d'ocupació i atraurà inversions que impulsaran el creixement de la regió totalment, defensen.

L'ambiciós projecte d'OUA i Endesa representa un avenç crucial en la cerca de solucions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, argumentant que la transformació d'una infraestructura obsoleta en un centre logístic modern no només millorarà l'eficiència en la distribució i el transport, sinó que també obrirà la porta a l'adopció de pràctiques més ecològiques i sostenibles.

D'acord amb Noguera, això és una gran oportunitat per donar resposta a la demanda logística del país, i en cap moment s'ha de veure aquest projecte com un fet negatiu, sinó que seria tota una oportunitat positiva, ja que les activitats logístiques són imprescindibles avui dia: "Catalunya és la millor ubicació al sud d'Europa per instal·lar un cap logístic, donat que hi ha una gran concentració industrial i de consum, així com una capacitat de distribució estratègica que permet oferir un cap logístic integrat".

D'altra banda, l'empresa defensa que es tracta d'un projecte sostenible que vetlla pel medi ambient, ja que s'ampliarà l'espai lliure amb la creació d'un ampli passeig que integrarà la imatge de la nau en l'entorn establert. Altres aspectes positius que presenta per a Cubelles, segons van detallar a la reunió d'aquest divendres davant de la ciutadania cubellenca, és que ara mateix es troba aproximadament un 15% de la població activa en situació d'atur, i l'arribada d'aquest centre logístic crearà llocs de treball. Segons afirma Noguera, l'objectiu és reduir l'atur municipal i augmentar el pes socioeconòmic de Cubelles a escala comarcal.

La inversió d'aquest projecte ronda els 100 milions d'euros i suposarà un impacte directe en els ingressos municipals. No obstant això, la ciutadania ha expressat les seves preocupacions i demana davant de l'Ajuntament més opcions, a banda de la plataforma logística. El públic assistent a la reunió va demanar que sigui el poble qui voti i prengui la decisió sobre l'ús d'aquests terrenys. Una de les opcions que han presentat els voluntaris mediambientals és la de repoblar tot l'espai amb boscos.

Per la seva part, l'Ajuntament ha explicat a la reunió que no té una llarga llista de propostes d'altres empreses, tret de la creació de 960 habitatges, que ja es va descartar. El govern local considera que es tracta d'una oportunitat socioeconòmica per a Cubelles, ja que generarà ocupació i els recursos de la inversió es destinaran a reparar desperfectes al municipi. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local