Flash

L’Ajuntament de Sant Sadurní i el Consorci de Normalització Lingüístiva del Garraf organitzen la III Jornada sobre etiquetatge en català de vins i caves

La Jornada vol analitzar l’evolució de l’etiquetatge en els últims deu anys i les expectatives de futur

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La III Jornada sobre l’etiquetatge en català de vins i caves s’estructurarà en dues ponències inicials, que aniran a càrrec de Joan Solé, de la Secretaria de Política Lingüística, i de Joan Font, del Grup Bon Preu. Aquestes ponències serviran per analitzar l’evolució de l’etiquetatge en català en la dècada 1996-2006 i la situació actual, sobretot en el cas dels vins i dels caves. A continuació, diverses cases elaboradores presentaran les pròpies experiències en la introducció del català en les etiquetes dels seus productes i, finalment, l’economista Ramon Tremosa exposarà la seva visió de les expectatives futures i de la interrelació que hi ha entre l’economia, el comerç i la llengua.

L’obertura de la jornada anirà a càrrec de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat, i del president del Consell del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, Joan Ríos, en representació de les dues institucions que organitzen l’acte.

L’any 1996 es va celebrar la I Jornada d’etiquetatge i va servir per plantejar-se la situació que hi havia en aquells moments, i sobretot els problemes que sorgien a l’hora de trencar la inèrcia d’etiquetar en altres llengües diferents al català, fet absolutament habitual ara fa deu anys. La segona edició es va fer el 1998, amb la nova llei de política lingüística acabada d’aprovar, i, amb el nou marc legal en vigor, es tornava a insistir en la conveniència d’etiquetar en català els productes elaborats a Catalunya, en general, i els vins i caves, en particular.

En els últims deu anys, el català s’ha anat introduint d’una manera lenta però constant en les etiquetes dels caves i dels vins, tal com constaten els últims estudis elaborats per l’administració o bé per la Plataforma per la Llengua. Això ha provocat que s’hagi cregut convenient d’analitzar amb detall aquesta evolució.

Diversos organismes del sector vitivinícola han col•laborat en l’organització d’aquesta III Jornada, com el Consell Regulador del Cava, la Denominació d’Origen Penedès, l’Institut del Cava, UVIPE, la Confraria del Cava Sant Sadurní, l’Institut Català del la Vinya i el VI (INCAVI), el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Associació en Defensa de l’Etiquetatge en Català (ADEC), la Fundació Pro Penedès i l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEG).

Per formalitzar la inscripció, que és gratuïta i oberta al sector i als organismes i persones interessades per la qüestió, cal posar-se en contacte amb la secretaria de la Jornada, al telèfon 93 818 42 24 o al fax 93 818 42 23, o bé a l’adreça electrònica santsadurni@cpnl.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local