VNG

El 52% dels vilanovins fan algun tipus d'esport

El 43,45% assegura que fa esport d’un a tres dies per setmana

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La mostra està composta per 600 individus, majors de 16 anys i empadronats al municipi, que, entre el 22 de setembre i el 6 d’octubre de 2008, van respondre a una entrevista telefònica de 15 minuts de durada aproximada. La mostra és proporcional a la població real seguint quotes de sexe i edat. El marge d'error és del ±4% i l'empresa encarregada del Treball de Camp és Metra Seis SA

Segons aquesta enquesta, l’autopercepció de la realització d’activitat fisico-esportiva que tenen els ciutadans de Vilanova i la Geltrú ascendeix al 52,3% dels enquestats. Aquest percentatge s’incrementa fins el 88,5% quan es pregunta sobre els darrers dotze mesos. Aquesta dada és lleugerament inferior al 89,4% de la mitjana catalana segons el percentatge recollit per l’estudi que va realitzar la Generalitat de Catalunya l’any 2004.

L’activitat més realitzada és caminar, ja que la duen a terme al voltant del 44% dels vilanovins/es, seguida de la natació recreativa (27%), anar en bicicleta (18,9%), bicicleta de muntanya (17,3%), la gimnàstica de manteniment (16,8%) i córrer (15,8%); mentre que els esports en equip i de competició com el futbol, el bàsquet o l’atletisme, entre d’altres, tenen una menor influència, ja que no arriben ni al 10 %. A més, l’estudi també remarca que aquestes activitats es realitzen a Vilanova i la Geltrú sense necessitat de desplaçar-se.

Del conjunt de la mostra, el 44% d’individus realitzen algun tipus d’activitat físico-esportives amb regularitat, el 8,3% ocasionalment, el 36,2% no es conscient de la practica esportiva i només un 11,5% no fa esport.

Pel que fa als resultats per a l’activitat esportiva segons gènere, edat, nivell d’estudis i situació familiar, destaquen els alts percentatges en la majoria de variables i la influència determinant de tenir fills en el descens de la pràctica d’activitats físico-esportives.

En aquest sentit, els homes són els practicants esportius majoritaris (91,5%), mentre que les dones els segueixen de prop amb un 85,2%. Pel que fa a les franges d’edat, les persones més actives són les que es troben entre els 16 i 24 anys, amb un 91,2%, i de 25 a 34, amb un 91,7%, tot i que les franges superiors fins arribar als més de 65 anys mostren també uns índexs molt elevats que no baixen del 85%.

El 43,45% dels participants fan esport d’un a tres dies per setmana, pràctica que, en gran mesura, es centralitza a l’hivern (46,7%). Pel que fa al moment i durada de l’activtat esportiva, la majoria dels practicants es concentren al vespre i al mati i, en general, dediquen o bé menys d’una hora o entre una hora i mitja i dues hores.

Pel que fa als motius que duen als ciutadans a la realització d’activitat física, els tres principals són la diversió que els hi suposa (41,2%), qüestions de salut (36,2%) i el manteniment de la forma física (19,8%), mentre que el principal motiu per a no realitzar-ne és majoritàriament la manca de temps (49,3%). En aquest sentit, aquesta manca d’hores lliures provoca que predominin els esports individuals i que, per tant, la majoria dels practicants no formin part de cap club ni estiguin federats (81,5%).

A aquesta manca de temps se li ha de sumar els problemes de salut i la falta d’interès per l’esport com a principals motius perquè 69 de les 600 persones enquestades (11,5%) no practiquin cap mena d’activitat fisico-esportiva. En aquest sentit, més de la meitat d’aquests ciutadans no n’ha practicat mai o el va abandonar força aviat, entre els 16 i 24 anys. A més, el 64% assegura que és poc o gens probable que en torni a fer.

Pel que fa a la utilització dels equipaments esportius de la ciutat, el 35,8% dels enquestats que realitzen esport els utilitzen i els valoren com a molt bones (el 20%) o bones (56,8%). Les instal·lacions més utilitzades són la Piscina Municipal, el Pavelló de les Casernes i el Pavelló del Garraf. En aquest sentit, un 18% dels enquestats creu necessària la construcció de més instal·lacions, mentre que el 48,5% ja ho troba suficient i no demana res en particular, ni reduir preus, ni ampliar horaris, ni oferir més activitats, etc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local