ACEVIN

El Penedès lidera un any més les visites de Les Rutes del Vi d'Espanya

Enoturisme Penedès ha rebut 497.310 visitants, segons l'informe de 2014 de l'ACEVIN

L'Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN) ha fet públic el setè informe anual sobre les visites a cellers i museus del vi que
formen part del seu Club de Producte Rutes del Vi d'Espanya. El document permet conèixer i estudiar els hàbits i interessos del turisme enològico i torna a situar el Penedès al capdavant d'aquest sector econòmic. El nombre total de visitants registrats pels cellers de les rutes
integrades en Rutes del Vi d'Espanya va ascendir a 2.124.229, una xifra que ha anat augmentant des que es comencés a mesurar aquest paràmetre l'any 2008 i que no solament reflecteix la tendència en alça del sinó també la consolidació d'aquest tipus d'activitat.

El nombre de visitants registrats en el nou informe reflecteix, en termes absoluts, un augment del 25,75% (435.020 visitants més que l'any
anterior), la qual cosa suposa el major increment percentual de nombre de visitants registrat des que es va començar a realitzar aquest estudi. Les dades recaptades per l'informe de 2014 incorporen, a més, dues novetats: la comptabilització dels visitants dels museus i centres d'interpretació del vi adherits a les Rutes del Vi d'Espanya i els paràmetres relatius al preu de la visita estàndard i a la despesa mitjana per visitant tant en els cellers com en els museus i centres d'interpretació del vi.

Les rutes més visitades

Segons el que es reflecteix en l'anàlisi de cadascun de les destinacions de les Rutes del Vi d'Espanya, durant 2014 les xifres de visitants han augmentat pràcticament en totes les rutes, la qual cosa posa de manifest la consolidació del turisme enològic com a important complement a l'oferta turística. Després d'uns anys de creixement més moderat, el ritme de creixement d'enoturisme es recupera i augmenta.

L'informe de 2014 torna a situar a la Ruta del Vi i el Cava del Penedès Enoturisme Penedès i les Rutes del Vi i Brandy del Marc de Jerez al capdavant del rànquing de les més visitades, amb 497.310 i 444.427 visites respectivament. La ubicació privilegiada en territoris amb un important moviment turístic i la seva proximitat a la costa i a grans nuclis de població com són Barcelona i Sevilla, a més de comptar amb algunes dels cellers més visitats d'Espanya, són circumstàncies determinants d'aquest èxit.

Quant a la distribució temporal al llarg de l'any, tardor i primavera tornen a ser les temporades preferides per realitzar enoturisme. Els
mesos d'octubre (255.395 visites) i setembre (237.558 visites) són els més fructífers en l'arribada de visitants, seguits molt de prop de maig (218.980 visites) i abril (202.761 visites), un mes aquest últim que torna a recuperar la cambra posada després de ser desbancat durant l'any anterior pel mes de juny.

Els mesos estivals (juny, juliol i agost) registren, igualment, xifres molt positives i considerablement superiors als anys precedents, superant
en els tres mesos els 168.000 visitants.

Xifres econòmiques

Una de les novetats de l'informe de 2014 ha estat la recol·lecció de dades relatives al preu de la visita estàndard i a la despesa mitjana per visitant tant en els cellers com en els museus i centres d'interpretació del vi, de manera que podem establir un càlcul de volum econòmic que els visitants a cellers i museus del vi generen en les Rutes del Vi d'Espanya. El preu mitjà de la visita estàndard a cellers (visita guiada + degustació) és de 6,90 euros i la despesa mitjana per visitant a celler (excloent el preu d'entrada, és a dir el gastat en botiga) és de 15,95 euros. En el cas dels museus del vi, el preu mitjà de la visita estàndard és de 3,45 euros i la despesa mitjana per visitant a museus és de 2,96 euros. Multiplicant aquests valors pels 2.124.229 de visitants registrats (un 82,83% són visitants de cellers i un 17,17% són visitants a museus), l'informe ens revela un volum de negoci total de 42.542.858,80 euros en els cellers i museus del vi adherides a les Rutes del Vi d'Espanya. Una xifra molt important sense incloure el volum de negoci generat, a més, per altres establiments que també formen part de les Rutes i dels viatges com a allotjaments o restaurants.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local