Formació especialitzada

Xefs de Sitges es formen en cuina per a celíacs en una jornada específica a l'Escola d'Hostaleria de Sitges

Aurora Carbonell: 'Sitges pot fer els esforços possibles perquè els restaurants ofereixin plats elaborats per a celíacs i constituir un referent en aquest tipus d’oferta'

Xefs de Sitges realitzen una jornada sobre cuina per a celíacs a l'Escola d'Hostaleria de Sitges. Ajuntament de Sitges

Xefs de Sitges realitzen una jornada sobre cuina per a celíacs a l'Escola d'Hostaleria de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una vintena de xefs de restaurants de la vila realitzen avui dilluns una jornada formativa sobre cuina per a celíacs que organitza l'Escola d'Hostaleria de Sitges per conscienciar als cuiners sobre els beneficis d'oferir menjars per a celíacs, d'una banda, i sobre la importància d'aplicar els protocols de seguretat alimentària en l'elaboració dels plats, de l'altra.

La idea és que les persones celíaques que mengen fora de casa puguin confiar en els establiments de restauració, eliminant barreres i creant fidelització, en un context en que només el 2,7% dels restaurants catalans tenen una oferta gastronòmica sense gluten, segons dades de Celíacs de Catalunya.

Durant l'acte d'inauguració de la jornada, la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges de l'Ajuntament de Sitges, Aurora Carbonell, ha manifestat que “Sitges pot fer els esforços possibles perquè els restaurants de la vila ofereixin plats elaborats per a celíacs i constituir un referent en aquest tipus d’oferta, en la línia del turisme socialment responsable". Carbonell ha recordat l'obligació de la transmissió d'informació als consumidors sobre la presència o absència de gluten en els aliments en virtut de la reglamentació europea actual.

Des del Gremi d'Hostaleria de Sitges, el president de l'entitat Joan Anton Matas ha manifestat que "la jornada representa una formació específica per ampliar el coneixement dels productes sense gluten i la seva elaboració tècnica".

La presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, ha expressat que “les persones celíaques busquen la garantia i seguretat alimentària quan mengen fora de casa, és a dir, saber si allò que els serveixen en el plat realment poden menjar-ho". Per a Cuesta, els celíacs “són un col·lectiu amb poca oferta de restauració”.

Des de la Federació intercomarcal d'hostaleria i restauració, Daniel Brassé, ha manifestat que la jornada de Sitges és la primera d'una sèrie que tindran lloc en d'altres poblacions. Per a Brassé, la idea de la jornada és "tractar tots els camins que porten als aliments sense gluten a aparèixer a la taula d'un restaurant, oferint als restauradors i cuiners un coneixement ampli i que aquests arribin a certificar el seu negoci amb els segells corresponents".

L'Escola d'Hostaleria de Sitges organitza la jornada com a resultat del marc de col·laboració que van subscriure el Gremi d'Hostaleria de Sitges i l'Associació de Celíacs de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, i amb la intenció de sensibilitzar als professionals de la cuina sobre la importància d'elaborar correctament els productes per a celíacs

La celiaquia és un trastorn sistèmic induït per la ingesta de gluten, la proteïna que es troba als cereals com el blat, l'ordi, el sègol i altres, que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. La celiaquia pot presentar símptomes o no, i l’únic tractament per pal·liar els efectes de la celiaquia és mantenir una estricta dieta sense gluten per a aconseguir la reparació de la lesió intestinal.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local