Herbes remeieres

El Remeiart tanca les seves activitats amb més participació que mai

Unes 5.000 persones van visitar la fira d’herbes remeieres i més de 2.500 tiquets venuts a la Nit de Vermuts i Licors d’Herbes

Redacció Santa Margarida i els Monjos 30-06-2016 18:48 Lectures 2211
Remeiart. EIX

Remeiart. EIX

El Remeiart creix dia a dia i a cada nova edició consolida la seva oferta relacionada amb les herbes remeieres i adquireix major notorietat entre les persones interessades en les propostes naturals o en la recuperació dels coneixements tradicionals, que en alguns cassos havien caigut en l’oblit.

L’edició d’aquest any ha demostrat, una vegada més, que el camí de recuperació dels coneixements sobre herbes encetat ara fa sis anys, quan es va crear el primer Remeiart, és positiu i que l’interès del públic és creixent i el certamen s’ha convertit en aquest temps en un dels referents més importants del coneixement i difusió sobre les herbes remeieres a Catalunya.

Ho posen de manifest especialment les aproximadament 5.000 persones que van visitar la fira d’herbes remeieres, els més de 2.500 tiquets venuts a la Nit de Vermuts i Licors d’Herbes o l’èxit de participació a les Cuines i Tapes, que segons dades aportades pels mateixos restauradors han servit aquest any prop de 18.000 tapes i 500 menús durant els 17 dies de la seva celebració.

Destacar també l’important èxit que ha tingut el pa i la coca del Remeiart que, en aquesta edició han rondat el miler d’unitats venudes en els establiments adherits a la campanya i durant la celebració de la Fira Remeiart.

El Remeiart està organitzat per l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i suposa un important motor econòmic pel municipi amb un retorn de la inversió realitzada en la organització d’aquest projecte que es tradueix en un augment de públic als establiments de restauració, major activitat al comerç o un augment de les pernoctacions al poble i als voltants, entre altres.

Herbes Campus

L’oferta formativa del Remeiart l’ha centrat de nou l’Herbes Campus, amb una proposta celebrada el dissabte 18 de juny i complementada amb els tallers i xerrades de la fira de l’endemà.

L’Herbes Campus forma part de la programació dels Campus d’estiu avalats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va oferir una àmplia oferta de tallers i activitats sobre Etnobotànica, elaboració de vermuts, elaboració de sabons líquids, cultiu de plantes oblidades, alimentació amb herbes o remeis casolans.

Fira Remeiart

La Fira va comptar amb més de 40 parades amb productes de venda relacionats amb les herbes, la cosmètica o l’artesania feta amb herbes i un programa amb més de 40 activitats per fer durant tot el dia. Així, els participants van poder fer rutes guiades de descoberta de flora, tallers de cuina natural amb plantes silvestres, tallers de cosmètica o assistir a xerrades de tot tipus relacionades amb les herbes, l’apicultura  o les teràpies naturals.

El Remeiart, cada any, comptà també amb una àmplia oferta dedicada a la canalla amb un espai de 800 metres quadrats amb jocs sobre natura i herbes i una variada oferta d’activitats de tallers infantils durant tota la jornada per realitzar manualitats amb herbes, escoltar contes i històries tradicionals o enguany també amb la possibilitat de gaudir d’un gran castell fet amb bales de palla.

El Remeiart s’ha convertit ja en aquestes sis edicions en un referent de les fires sobre herbes remeieres que es fan a Catalunya i compta amb un reconeixement molt important entre les persones que es dediquen a aquestes temàtiques. No en va, entre els visitants i els paradistes, hi ha persones d’arreu dels països catalans o Andorra.

A més, enguany totes les activitats de la Fira Remeiart estaven adherides al programa ‘Benvinguts a Pagès’, que impulsen la Generalitat de Catalunya i la Fundació Alícia amb la col·laboració de les Diputacions.

Vermuts i licors nocturns

Les propostes lúdiques del Remeiart les va obrir la tercera edició de la Nit de Vermuts i Licors d’Herbes el passat 4 de juny, amb un importantíssim èxit de públic, que va omplir els jardins del Molí del Foix i va participar activament de totes les activitats que es van programar, entre les quals hi havia un original sessió de maridatge de vermuts amb formatges.

La vetllada era una proposta nocturna per tastar vermuts, licors i combinats a l’aire lliure i comptà amb la participació d’elaboradors de vermuts i licors que van donar a tastar i vendre els seus productes al públic.
La Nit de vermuts i licors d’herbes va incloure també monòlegs, sessions de cocteleria per a infants i un concert de rumba catalana.

Cuines i Tapes

Un altre dels grans pols d’atracció del Remeiart ha estat el de les Cuines i Tapes, que enguany ha superat tots els records de participació . La vessant gastronòmica del Remeiart és una de les més esperades per part del públic local, que des del primer dia ha omplert de gom a gom els bars i restaurants que participaven en el projecte.

Implicació de les entitats

La celebració del Remeiart no seria possible sense la implicació també de les entitats i associacions del municipi, que cada any presenten propostes per ser incloses en el programa, com ara la caminada saludable, que organitza cada any el servei de Dona al Dia, la presentació d’un llibre a la Biblioteca o el taller de decoració amb herbes remeieres organitzat pel Banc del Temps.
També enguany la societat La Margaridoia va acollir la inauguració de les Cuines i Tapes del Remeiart i la colla del Drac dels Monjos va organitzar una cercavila de Tapes.

Des de les escoles també es van preparar activitats. A la Dr. Samaranch, l’Ampa va oferir menús elaborats amb herbes remeieres i es van fer taules de descoberta de plantes aromàtiques i tallers de plantació d’herbes remeieres. A la Ràpita, l’escola Sant Domènec va apostar per una fantàstica paradeta remeiera amb material fet per l’alumnat i que van vendre a benefici de Sos Aliments.
Paper destacat és també el que van tenir diverses entitats duent a terme activitats a la fira, com ara les que va organitzar el Molí del Foix, el Grup d’Estudi Rapitencs, el grup de Joves de la Ràpita, el col·lectiu de flequers i pastissers del municipi o molts altres.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No