Museu de les Cultures del Vi

El VINSEUM i l’IEC estrenen ‘Vitis Catalana’, una web de recerca que recull les varietats de vinya autòctones

El portal mostra inicialment la informació de 200 tipus de ceps

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu de les Cultures del Vi – VINSEUM i la Institució Catalana d’Estudis Agraris (adherida a l’Institut d’Estudis Catalans) han posat en marxa el portal de recerca ‘Vitis Catalana’, on reuneixen totes les varietats de vinya de territoris de parla i cultura catalanes. El projecte recull informació lexicogràfica i descriptiva de les diferents tipologies de ceps amb l’objectiu de “contribuir al coneixement i descoberta del patrimoni vitivinícola català”. Inicialment, la web compta amb informació de 200 varietats, si bé la intenció és que sigui un portal en constant actualització per incorporar nous tipus que es vagin documentant. ‘Vitis Catalana’ s’ha presentat aquest vespre a Vilafranca del Penedès i és el primer gran projecte del GREVA (Grup de Recerca de les Varietats Autòctones de les Terres de Parla Catalana).

La informació de ‘Vitis Catalana’ es fonamenta amb el buidatge de documents escrits i en la recerca feta pel GREVA des que el grup es va posar en marxa com a espai de recerca format per agrònoms, especialistes en viticultura, enòlegs i sommeliers. La base del portal, però, rau en 15.000 fitxes manuscrites elaborades per l’historiador Emili Giralt i Raventós, dipositades al Centre de Documentació VINSEUM. En aquestes fitxes, Giralt hi va recollir els noms de varietats trobats en diversos documents, les quals estaven vinculades a una determinada època i territori.

A partir d’aquí, els impulsors del nou portal han introduït 2.000 cites corresponents a pràcticament 200 varietats. El grup de recerca GREVA assegura que la gran quantitat de noms recollits “demostra que el patrimoni vitícola català ha estat important”. En aquests moments, els historiadors treballen en la introducció de més fitxes “per aconseguir resultats més equilibrats en el territori i entre les varietats”.

El format de www.vitiscatalana.cat permet fer cerques pel nom de la varietat, per l’àrea geogràfica, pel període, o pel nom del document que la registra. Així, ofereix informació històrica, ampelogràfica, agronòmica i enològica sobre les principals tipologies de la vinya, de manera que es pugui saber quins han estat els vins més consumits al llarg de la història, on es cultivaven o quina és la diversitat de noms amb què es coneix una mateixa varietat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local