Film Clúster

Els rodatges de cinema i publicitat, nova aposta de NODE Garraf per impulsar l'activitat econòmica

L'entitat comarcal impulsa la creació d'un clúster per atraure la localització de produccions al territori

Node Garraf impulsa la creació d'un clúster per atraure la localització de produccions al territori. Míriam de Lamo

Node Garraf impulsa la creació d'un clúster per atraure la localització de produccions al territori. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Marques com San Miguel, BMW i Seat roden aquests dies els seus espots publicitaris al Garraf. I cada setmana, la comarca es converteix en escenari de diversos anuncis més. Ho explica el fet que cada cop sigui més difícil rodar a Barcelona ciutat, fet que obliga els localitzadors de rodatges a buscar espais alternatius fora de la capital. Però altres factors, com la proximitat a l'aeroport, la singularitat del paisatge i dels nuclis urbans, i el bon temps -especialment la falta de pluges- també atorguen al Garraf excel·lents oportunitats per convertir-se en escenari de pel·lícules o d'espots. Amb l'objectiu d'atraure-hi més rodatges neix el NODE Film Cúster, una iniciativa que acaba de posar en marxa NODE Garraf perquè els ajuntaments facilitin al màxim les gestions que impliquen aquest tipus d'activitat, de la que els municipis poden beneficiar-se a través de taxes, però també de la promoció que suposa convertir-se en escenari d'una pel·lícula o d'un anunci.

Una comarca "de moda"

"Aquesta comarca està de moda, ha entrat en auge en requeriment de localitzacions com a escenaris de curtmetratges, llargmetratges o espots publicitaris", ha assegurat el gerent de NODE Garraf, Isidre Also, aquest dilluns al migdia durant la presentació del nou clúster. Also ha destacat que la iniciativa pretén donar resposta a "una necessitat palesa" del territori. "Calia coordinar-ho, donar-li forma, que els ajuntaments tinguessin les eines i el coneixement necessari per aplicar les taxes oportunes", ha dit Also

El NODE Film Clúster assumirà la promoció, dinamització i coordinació d'activitats derivades de rodatges de produccions cinematogràfiques i audiovisuals, i de reportatges fotogràfics. Entre els objectius a curt i mig termini es troba la creació de la marca NODE Film Clúster, per tal que la reconeguin entre els localitzadors i els productors; la captació de la complicitat d'ajuntaments, institucions i agents econòmics per crear un fòrum de participació activa entre tots els implicats; incrementar l'activitat de rodatges i enregistraments, amb un creixement del 25% el primer any, així com estendre l'activitat de localització a tots els indrets del Garraf i el Penedès, tenint en compte que es vol incloure la promoció de les comarques penedesenques per augmentar la diversitat de possible slocalitzacions.

Així mateix, el clúster pretén dissenyar un barem d'aplicació de taxes i un codi de bones pràctiques per tal de facilitar la gestió dels ajuntaments, i vitalitzar el comerç, el turisme, la formació i els serveis professionals a través de la creació d'empreses i llocs de treball derivats d'aquesta iniciativa. Des de Node Garraf s'assegura que la intenció és seguir el model d'altres film clústers de gran renom com el de Munic, Vilnbius, Tallin, Cracòvia, San Francisco, Astúries, Tenerife o Barcelona, i que el del Garraf serà "el primer film clúster a Catalunya i un dels de major referència a l'euroregió mediterrània".

Adhesió a la Catalunya Film Commission

El NODE Film Clúster ja ha signat un document d'adhesió a la Catalunya Film Commission, el servei ofert per la Generalitat que promociona els rodatges. La seva responsable, Carlota Guerrero, ha destacat la importància de la "receptivitat" a l'hora d'aconseguir atraure rodatges durant la presentació d'aquest dilluns. "Pel fet de tenir interlocutors, el nombre de produccions creix", ha assegurat. El 2016, Catalunya va ser escenari d'entre 900 i 1.000 produccions sense comptar les de Barcelona ciutat, que supera les 3.000 produccions a l'any.

Beneficis per a tots els municipis del Garraf

El gerent de NODE Garraf ha deixat clar que "el fet que s'orquestri de manera territorial no va en detriment de cap municipi. En sortirà beneficiat des del primer municipi fins al més modest". I el primer municipi pel que fa a l'atracció de rodatges és, sense dubte, Sitges, que compta amb una oficina dedicada a gestionar i facilitar els enregistraments audiovisuals des de 2007. "Vam començar amb Jordi Baijet ja fa deu anys, no sabíem fins on arribaríem", ha explicat el director de la Sitges Film Office, Santi Roig, implicat també en el procés de gestació del clúster. Si el 2007 l'oficina de Sitges va gestionar 41 permissos de rodatge, el 2008 van ser-ne 47, el 2009, 96, i l'any passat, 108. En total, el 2016 la comarca va atraure 137 localitzacions, que traduït en taxes per ocupació de la via pública entre altres permissos van suposar 67.000 euros. "Si poguéssim treballar-ho entre tots això s'incrementaria", ha dit Roig, que com a expert ha deixat clar que la iniciativa beneficiarà a tot el territori perquè "és impossible tenir totes les localitzacions en un municipi". 

El director de la Sitges Film Comission també ha assegurat que un dels punts a millorar a la comarca és la gestió de localitzacions al Parc Natural del Garraf, que "no està adaptat a les necessitats del sector". Roig també ha destacat els beneficis econòmics que comporten els rodatges per a empreses de caterings, hotel, o professionals com fusters o electricistes. "Hi ha tot un entorn que es pot nodrir d'aquesta indústria", ha dit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local