Setmana Santa 2017

Els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones de Pasqua artesanes, un 2% més que l'any passat

Els personatges estrella són els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina, Ladybug, els Trolls, les nines Gorjuss, Star Wars o el Barça

ACN Barcelona 12-04-2017 9:06 Lectures 2915
Pla detall d'una mona dels mítics dibuixos Tom i Jerry. Imatge de l'11 d'abril de 2017 . ACN

Pla detall d'una mona dels mítics dibuixos Tom i Jerry. Imatge de l'11 d'abril de 2017 . ACN

Els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones de Pasqua artesanes aquest any. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, ha explicat a l'ACN que reben la campanya amb optimisme i esperen que la xifra de vendes d'enguany repunti un lleuger 2% gràcies a una tendència de compra que està estabilitzada. Davant els preus més econòmics de mones industrials que es poden trobar a les grans superfícies, Miró ha apel·lat a la responsabilitat del consumidor perquè es decanti per mones de pastisseria. Mentre que les primeres, "per força, estan fetes amb tres o quatre setmanes d'antelació i, per tant, contenen conservants, les de pastisseria s'elaboren un o dos dies abans de la venda per poder garantir la màxima frescor, el seu sabor, s'utilitzen matèries de primera qualitat i són molt més saludables", ha assenyalat el president del gremi. Els personatges estrella d'aquest any seran els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina, Ladybug, els Trolls, les nines Gorjuss, Star Wars o el Barça.

Els obradors de les pastisseries artesanes de Catalunya ja treballen intensament per enllestir les mones que es posaran a la venda per aquesta Pasqua. El Gremi de Pastissers de Barcelona ha explicat que preveu vendre al voltant de les 700.000 mones artesanes a tot Catalunya, mentre que només a la demarcació de Barcelona se'n vendran unes 480.000. La majoria de les vendes es concentraran entre aquest cap de setmana, a comarques, i el mateix dilluns, a l'àrea metropolitana.

Els pastissers constaten que la tradició de regalar la mona es manté entre les famílies catalanes i, tot i un lleuger creixement que enguany situen al 2%, "la venda està estabilitzada perquè és una tradició", ha destacat el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró.

De mitjana, darrere una mona de pastisseria hi ha més de tres hores de feina, entre crear els motllos o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les. Miró ha assenyalat que es tracta d'un treball artesanal, amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, colorants o greixos trans.

Quant als gustos dels pastissos, com que la Pasqua és bastant tradicional, Elies Miró ha explicat que els sabors que tenen més sortida sempre són els de mantega, mantega i xocolata, gema, gema i fruita i trufa. D'altra banda, les mones dirigides bàsicament als infants són figures elaborades a partir de xocolata blanca i amb llet que per modelar-se a semblança dels dibuixos preferits dels més petits se solen tenyir amb colorants naturals.

El president del Gremi de Pastissers ha explicat que el conjunt del sector artesà intenta anar evolucionant cap a un producte més saludable sense tant de sucre ni greix, ja sigui a les figures de xocolata, com també a les mantegues o les melmelades que s'utilitzen per elaborar els pastissos.

Els principals protagonistes de la Pasqua d'enguany seran els personatges de la Patrulla Canina, les nines Gorjuss, Ladybug, els Trolls o Star Wars, però també destacarà el Barça, gràcies a la remuntada de la Champions, ha explicat Elies Miró. Tot i això, les vitrines de les pastisseries també s'ompliran de figures d'animals d'autor de tota mena, personatges clàssics de Disney i els tradicionals ous de xocolata de totes les mides.

Pel que fa als preus, una família de quatre membres es podrà gastar entre 20 i 30 euros per una mona de Pasqua que consta d'un pastís i un ou de xocolata al damunt. Tot i això, aquells que optin per peces d'artesania, "molt més elaborades", es podrien arribar a gastar 100 euros.

A comarques gironines confien vendre 150.000 mones

El Gremi de Pastissers Artesans de les comarques gironines afronta aquesta Setmana Santa amb bones perspectives a nivell de vendes. Confien arribar a les 150.000 mones que es van vendre l'any passat i que van representar un 5% més que l'anterior campanya. El president del Gremi, Josep Costa, ha explicat que alguns ho interpreten com a un signe de recuperació però recorda que en la majoria de negocis les mones continuen essent més petites que abans de la crisi i per tant els ingressos també són inferiors que fa uns anys. Pel que fa als preus, aquests es mantenen igual que fa quatre anys. Oscil·len entre els 20 i 40 euros en funció de la mida.

Des del gremi destaquen la "il·lusió" del pastisser per respondre a les peticions dels clients. "El pastisser treballa a l'obrador des de les tres de la matinada per fer les mones que li han encarregat d'aquell dia; de nata, de crema o de xocolata; com cada any, vol vendre il·lusió i tenir la botiga plena de gent", afegeix el president del gremi.

Pel que fa a les tendències, aquest any i com passa cada Setmana Santa, els pollets i els ous tradicionals competiran amb els personatges que surten a la televisió. El president del gremi ha reivindicat un any més la mona artesanal, feta del dia, com a producte de qualitat i com a contraposició del que es ven a les grans superfícies.

Els pastissers esperen superar les 50.000 mones a les comarques tarragonines

El Gremi de Pastissers Artesans de les comarques tarragonines confia que hi haurà enguany un repunt de les vendes de mones, sobretot de les figures de xocolata, i que se superaran les 50.000 mones venudes l'any passat. El vicepresident del gremi, Josep Gonzàlez, ha alertat de la competència deslleial de les figures "d'hipotètica xocolata" o "succedanis de xocolata amb greixos vegetals", que venen les grans superfícies comercials i que ha estat la causa, els últims anys, de la caiguda de les vendes a les pastisseries.

Però el sector de les comarques de Tarragona confia plenament en la remuntada aquesta Pasqua ja que aquesta és també la tendència que es nota des de fa un temps durant els caps de setmana i dies festius. "Creiem que és una desviació. La gent ha deixat de gastar en productes de marca blanca i quan es posa alguna cosa a la panxeta vol que sigui cosa bona", ha defensat Gonzàlez.

Les mones preferides enguany tornen a ser les de crema pastissera i fruites però també remunten les tradicionals de brioix amb ou a la zona del Camp de Tarragona. Entre les figures de xocolata repeteixen les de personatges infantils de moda: els gossos de la Patrulla Canina, els Trolls o els personatges de La Guerra de les Galàxies, amb Darth Vader entre els preferits. Algunes pastisseries fins i tot s'han animat a recuperar les figures fetes amb esferes i ous de xocolata o les figures planes fetes amb plantilla, un petit homenatge als antics pastissers que ha tingut una gran acollida entre la clientela i estan funcionant molt bé. També repeteixen les mones de les quatre colles castelleres de Tarragona i altres colles, com les d'Esparraguera o Granollers, ja han demanat a la pastisseria Conde de Tarragona, que en té la patent, que els en facin una de pròpia. Els preus, de mitjana, estaran entre els 30 o els 35 euros per quilo de mona.

A Lleida es vendran unes 180.000 mones, més de la meitat de nata i trufa

A Lleida, el president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, ha explicat que la campanya d'enguany de mones de pasqua es preveu "excel·lent", en part, perquè "el temps acompanyarà". Calcula que es vendran, com l'any passat, entre 177.000 i 180.000 unitats a la demarcació, una xifra que, destaca, és elevada ja que, si es té en compte el número d'habitants, "la de Lleida és la demarcació on més mones es consumeixen". Llaràs explica aquestes bones xifres, en part, pel turisme, ja que veïns d'altres indrets de Catalunya passen les festes a la demarcació de Lleida, principalment al Pirineu, i compren la mona al seu destí.

Pel que fa al tipus de mona més consumida a les Terres de Lleida, més de la meitat (un 55%) és de nata i trufa i el 40% de fruita. L'altre 5% correspondria a altres varietats com la de mantega, explica. Pel que fa als preus, Llaràs calcula que es mantindran com l'any passat tot i que reconeix que són molt variats perquè oscil·len entre els vint i els trenta euros el quilo. "Una ració de mona, però, surt a uns dos euros", ha afegit.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No