Sindicats

UGT denuncia l' "abús" de la contractació temporal al Penedès

CCOO i UGT reclamen la reactivació del sector industrial com a motor econòmic del territori

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 23-01-2018 19:04 Lectures 2257
CCOO i UGT reclamen la reactivació del sector industrial com a motor econòmic del territori. Míriam de Lamo

CCOO i UGT reclamen la reactivació del sector industrial com a motor econòmic del territori. Míriam de Lamo

L'”ús abusiu” de la contractació temporal i de les hores extres i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors són dues de les grans problemàtiques que pateixen els ciutadans del Penedès a nivell laboral, segons UGT i CCOO. El secretari general de la Ugt a l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf, Francesc Rica, i el representant de CCOO a l'Alt Penedès i el Garraf, Albert Rodríguez, han fet un repàs a l'ocupació del territori en un esmorzar col·loqui organitzat per la Federació d'Empresaris del Gran Penedès aquest dimarts al matí al restaurant Marejol. Ambdós representants sindicals han coincidit en la necessitat de reactivar l'activitat industrial al Penedès per poder incrementar els llocs de treball i millorar les condicions salarials.

Massa hores extres i contractes temporals

“La temporalitat de la contractació és una bestiesa”, ha assegurat Francesc Rica. “S'està fent un ús excessiu de les hores extres, de les contractacions temporals, i de les ETT. Avui en dia es podria augmentar la contractació”, ha afegit. Com a exemple, el representant d'UGT ha destacat que l'any passat, a l'Alt Penedès van ser necessaris més de 43.000 contractes laborals per reduir l'atur en 663 persones; en el cas del Garraf, es van haver de formalitzar 46.000 contractes per aconseguir una disminució de l'atur de 843 persones.

La pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors, que segons Albert Rodríguez ha estat del 6% entre 2012 i 2016, és un altre dels greus problemes del territori. “A Catalunya, el 12% de treballadors que tenen un salari estan per sota del llindar de la pobresa”, ha apuntat el membre de CCOO. El representant sindical ha destacat que enguany començaran negociacions col·lectives de convenis sectorials que hauran de servir per “augmentar el sou dels treballadors”.

La recuperació de la indústria, essencial

Per a Rodríguez i per a Rica, la millora de l'ocupació al Penedès passa per la recuperació de la indústria. “La reactivació de l'activitat industrial ha de ser un motor”, ha dit el representant de CCOO. Per al secretari general d'UGT a l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf, els darrers anys s'ha realitzat “una excessiva aposta pel sector dels serveis com a pal·liatiu de la crisi”. “El més ràpid és vendre el territori. Però no hem d'oblidar la secció industrial, que és la que té millors salaris i fa que la resta de sectors tirin endavant”, ha afirmat Rica, que s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la política industrial a l'Alt Penedès i al Garraf. “Als municipis, és nul·la”, ha dit. El responsable d'UGT també ha lamentat les “carències” que tenen molts polígons industrials del Penedès, fet que “dificulta que vulguin venir empreses més competitives”. “Cada ajuntament té el seu polígon i no tenen comunicació entre ells”, ha lamentat, assegurant que al territori hi ha “polígons petits que no s'ampliaran mai” i que actualment “hi ha una falta de sòl industrial i uns preus que comencen a pujar”.

El repte d'una millor formació

La necessitat d'aconseguir una millor formació dels treballadors és un altre dels reptes que ha d'afrontar el Penedès, segons els líders sindicals. ”No pot ser que la gent es formi i després els empresaris diguin que els treballadors no estan formats”, ha dit Albert Rodríguez. Per a Francesc Rica, “ha d'haver una formació adequada a les necessitats industrials”. En aquest sentit, el responsable d'UGT ha proposat la creació d'una taula comarcal destinada exclusivament a la formació. Treballar per aconseguir la igualtat salarial de les dones és un altre dels objectius que han apuntat Rica i Rodríguez. “Les dones tenen més precarietat laboral i la majoria de contractes a temps parcial. S'ha avançat molt però només el 2% dels homes agafen la baixa de paternitat”, ha destacat el representant d'UGT.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres