Conflicte laboral

Bloqueig de les negociacions del conveni de vins escumosos i cava

CCOO alerta que 'si la situació no es desencalla, ens veurem abocats al conflicte'

Redacció/ ACN Sant Sadurní d'Anoia 11-06-2018 14:57 Lectures 1447
Bloqueig de les negociacions del conveni de vins escumosos i cava. CCOO

Bloqueig de les negociacions del conveni de vins escumosos i cava. CCOO

Les negociacions del conveni de vins escumosos i cava de Catalunya estan bloquejades. CCOO denuncia públicament que la resposta negativa de la patronal a totes les propostes de la plataforma sindical fa preveure unes llargues i difícils negociacions del Conveni del sector del cava i vins escumosos de Catalunya, no exemptes de conflicte.

El sindicat alerta que "malgrat la situació de creixement econòmic del sector, reconeguda pel propi Consell Regulador del Cava, la patronal rebutja la proposta salarial i les millores socials plantejades per la part social i pretén acordar un conveni de contenció, al·legant problemes de competitivitat del sector".

Davant aquest plantejament, CCOO d’Indústria recorda a la patronal que els temps de crisi afortunadament han passat i que ara és el moment de recuperar el poder adquisitiu i els drets socials dels treballadors i treballadores del sector del cava. Per aquesta raó, adeverteixen la patronal que "si en les properes reunions no canvia la seva actitud i es desbloqueja aquesta situació, ens veurem abocats al conflicte al sector amb mobilitzacions per la verema i la Setmana del Cava, com ja va passar l’any 2015".

El sindicat Comissions Obreres ha advertit aquest dilluns que convocarà jornades de vaga durant la verema si les dues patronals cavistes no accepten incorporar un augment de sous al nou conveni. En declaracions a l’ACN, Antonio Domínguez, portaveu de CCOO a la mesa negociadora del Conveni de vins escumosos i del cava, ha assegurat que és una mesura de força que “no agrada als treballadors” però ha dit que “no queda més remei”. Els representants dels treballadors reclamen un augment de sous del 3,5%, mentre lamenten que la proposta de l’Institut del Cava i Pimecava és apujar-los un 1%, amb una part variable. Domínguez ha assenyalat que el sector viu una època de “recuperació” tant al mercat intern com a les exportacions, de manera que els treballadors reivindiquen que el nou conveni reflecteixi aquesta bona situació.

“Els treballadors ja ens hem estret el cinturó”, ha afirmat Antonio Domínguez, defensant que els 2.400 empleats a qui afecta el conveni del cava i els escumosos –en queden fora Freixenet i Codorniu perquè tenen regulació pròpia- mereixen un augment de sou del 3,5%. Domínguez ha criticat la proposta de les patronals d’incrementar el salari un 1%, i ha assegurat que els empresaris també volen retirar dos plusos econòmics que ara cobren els treballadors més antics per evitar que els puguin reclamar els empleats incorporats els últims anys. “Si retiren aquests plusos i només ens apugen l’1%, a efectes pràctics el sou quedarà congelat”, ha afegit.

Al mateix temps, CCOO ha detallat que les patronals volen crear una bossa de 100 hores flexibles, de manera que les empreses puguin modular l’horari dels treballadors en funció de l’època de l’any. El sindicat majoritari, però, s’hi nega en rodó: “Ho estan demanant per demanar, perquè sempre que hi ha més volum de feina perquè arriba la verema o la campanya de Nadal, sempre es troben solucions i acords sense tenir aquesta bossa d’hores”, s’ha exclamat Domínguez.

Així les coses, Comissions Obreres –representa el 85% dels treballadors del sector- ha advertit que convocarà jornades de vaga si la negociació no avança a favor seu. El sindicat ha marcat el 21 de juny com a data clau per decidir si convoca aturades, en funció del resultat de la reunió amb les patronals prevista per a aquell dia. A part de la vaga, també estudien la convocatòria de manifestacions a l’octubre amb motiu del Cavatast, com ja va passar fa tres anys, quan la inauguració va estar marcada per una forta escridassada a les autoritats empresarials i polítiques.

Cava de primera

La transició del cava i el llibre de Santi Borrell i el silenci del sector!

Jordi Cuyàs i Soler

El premi del llibre ha tingut l'oportunitat històrica de que es donés a conèixer en un moment clau de la història del Cava, quan per fi els grans elaboradors reconeixen que la política de fer grans quantitats a baix preu està ensorrant el secto

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No