INNOVI

La transformació digital presenta grans oportunitats per al sector vitivinícola

INNOVI ha realitzat unes jornades d’Immersió Estratègica en la qual experts nacionals i internacionals han presentat les tendències més rellevants en el sector

La compra online de vi i cava té encara molt de camí per recòrrer i la recomanació de la persona experta representa un gran valor per al consumidor

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

INNOVI, el Clúster Vitivinícola Català, ha realitzat la III Immersió Estratègica que s’ha celebrat el 7 i 8 de juny a les instalacions de Mont Sant Benet a la DO Pla de Bages.

Les jornades han reunit una cinquantena d’empreses de tota la cadena de valor del sector vitivinícola que durant dos dies han assistit a diferents ponències, xerrades i activitats amb l’objectiu de promoure la reflexió estratègica de tots els agents i impulsar la col·laboració i la innovació entre els membres.

En el marc de la Immersió Estratègica, s’han presentat els resultats preliminars de l’estudi que INNOVI i altres clústers catalans han encarregat a IPSOS sobre “El consumidor digital en el sector alimentació i begudes”.

L’estudi, que se centra en dades d’àmbit estatal, mostra que la compra de vi i cava en el canal tradicional (punts de venda físics) supera de llarg les compres en el canal online, a diferència d’altres sectors on la venda online ja representa un volum important del global de vendes (viatges, moda, tecnologia, etc.). En concret, només el 6% de les compres de vi es realitzen de forma online i en el cas del cava aquest percentatge se situa en el 2%.

Els resultats preliminars d’aquest estudi dibuixen un escenari on encara hi ha molt creixement i oportunitats per aquelles empreses i organitzacions del sector vitivinícola que vulguin apostar pel canal online. Algunes de les recomanacions després d’analitzar les barreres de compra dels consumidors són aportar el major realisme possible en la visualització del producte en la botiga online, fer que la compra online sigui més lúdica i menys monótona, humanitzar el servei de recomanacions amb assistents virtuals o xats en directe, garantir la màxima seguretatamb segells de web segura i ressenyes d’altres compradors, facilitar els enviaments i les devolucions gratuites i fidelitzar la compra recurrent.

La presentació de l’estudi “El consumidor digital” s’ha complementat amb una ponència de Maria José Lechuga, Directora Àrea Shopper d’IPSOS, sobre el shopper 5.0, aquell que suposa el pas de l’Omnichannel cap al Infinity Channel, on el consumidor no diferencia entre canals, sinó entre experiències i on tot està integrat de forma holística.

La Immersió Estratègica també ha comptat amb una ponència del professor Luis Vives, Degà Associat d’ESADE Business School que ha explicat a un auditori molt interessat i participatiu la transformació digital i les seves implicacions per a la indústria vitivinícola, tant en el present com a curt termini.

Anna Herrera, CEO de The Be Brand, ha parlat sobre transformació digital, entesa com el procés que permet basar la presa de decisions estratègiques en dades i informació que provenen dels processos productius, màrqueting, comercial, finances, etc., i que permet a les empreses ser més rentables, agilitzar la presa de decisions i basar les decisions en dades reals. A tall d’exemple, ha destacat algunes aplicacions en els processos productius de la indústria vitivinícola com els sensors de localització per fer seguiment de les capses de taps de suro en el magatzem, els transductors de pressió dels dipòsits per fer seguiment del nivell del vi de forma automàtica, el control en temps real de la temperatura, humitat, CO2 i nivells de llum en la zona de magatzem del celler o els dispositius de traçabilitat de les gàbies o contenidors, entre d’altres.

David Pedrol, CEO de WineToBe, ha fet una ponència sobre les grans oportunitats que s’obren en els països asiàtics per als cellers i caves que vulguin apostar per obrir canals de comercialització en aquest mercat. Gran coneixedor del mercat i de les potencialitats de la indústria vitivinícola, ha mostrat les difrències segons la legislació, desenvolupament del mercat i costums de cada regió, i ha posat molt d’èmfasi en treballar en diferents canals (off-trade, on-trade, online i distribució) per arribar a un major nombre de consumidors, així com crear una marca forta i sòlida que potencïi els valors del producte i que generi engagement amb el client final.

La cloenda de les jornades ha estat a càrrec de Joan Soler Playà, President de la DO Pla de Bages i han suposat un punt de trobada que el sector valora de forma molt positiva per posar en comú experiències i enfrontar junts els reptes actuals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local