Actes Jurídics Documentats

Els tècnics d'Hisenda calculen que més de 235.000 catalans podrien reclamar la devolució de l'impost de les hipoteques

Gestha quantifica en 3.631 milions d'euros l'impacte de la taxa actes jurídics documentats en el conjunt de l'Estat en els últims quatre anys

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha) estimen en 1,5 milions de persones que podrien reclamar la devolució de l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) a les diferents agències tributàries de les comunitats autònomes només per les hipoteques constituïdes en els últimes quatre anys i que per tant no han prescrit. El valor de la devolució d'aquestes hipoteques entre l'octubre del 2014 fins al juliol d'aquest any se situaria en 3.631 milions d'euros per a tot l'Estat, sempre i quan el Tribunal Suprem ratifiqui el 5 de novembre pròxim la sentència publicada el dijous passat. Les xifres només per Catalunya indiquen que el nombre de contribuents afectats en aquest període suma 235.223 persones amb un valor de 832 milions d'euros.

Els tècnics d'Hisenda manifesten que dins del període prescrit dels últims quatre anys els contribuents haurien de reclamar la devolució d'aquest impost a les diferents agències tributàries de cada una de les comunitats autònomes i no a les entitats financeres, sempre i quan l'alt tribunal mantingui el contingut de la sentència anunciada al dijous passat.

Gestha creu que els governs autonòmics, un cop hagin rebut una sol·licitud de devolució d'un contribuent, haurien d'iniciar un procediment de comprovació tributària i reclamar un pagament ''mirall'' a l'entitat financera que va signar la hipoteca, ''exigint el mateix import i els interessos de demora''.

Esforç ''notable'' per la tramitació massiva de reclamacions

Els tècnics d'Hisenda creuen que si bé la mesura no suposarà una reducció dels ingressos autonòmics, les autonomies sí que hauran de fe un esforç ''notable'' per a la tramitació ''massiva'' de les reclamacions, ''per la qual cosa les comunitats haurien de coordinar-se per donar una resposta unificada i àgil davant els ciutadans i els bancs''.

Gestha també preveu la possibilitat que els contribuents afectats per aquest impost entre el gener del 2003 i el setembre del 2014, en un període ja prescrit, puguin també reclamar la devolució d'aquest impost presentat una demanda judicial. Per als funcionaris d'Hisenda, aquest procés seria ''llarg, enrevessat i costós'' i per tant seria adequat que els bancs, ''voluntàriament'' retornessin els diners ''i no obliguessin als ciutadans a litigar''.

L'impacte a Catalunya és de 6.000 milions des del 2003

L'impacte de l'impost de les hipoteques entre el gener del 2003 i el setembre del 2014 per al conjunt de l'Estat és de 13.443.257 contribuents amb un total de 25.657 milions d'euros, que sumat als 3.631 milions d'euros entre el setembre del 2014 i el juliol del 2018 fa un acumulat de 29.288 milions d'euros.

En el cas de Catalunya, entre el gener del 2003 i el setembre del 2014 el nombre de contribuents afectats suma 2.107.236 persones amb un impacte econòmic de 5.156 milions d'euros. Si aquesta xifra s'afegeixen els 832 milions d'euros entre l'octubre del 2014 i el juliol del 2018, l'impacte d'aquest impost arriba fins als 5.988 milions d'euros, només en el territori català.

Un impacte del 10% dels beneficis bancaris

Gestha considera que els bancs tenen suficient múscul financer per complir amb la sentència en cas de què sigui ratificada pel Suprem. L'import de 3.631 milions d'euros en el període no prescrit per a tot el conjunt de l'estat espanyol només suposa el 9,7% dels beneficis de la banca els últims quatre anys. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local