Agricultura

Unió de Pagesos alerta d'una davallada d'entre el 30% i el 80% de la producció d'olives per la meteorologia adversa

El sindicat adverteix d'una caiguda del preu de l'oli d'oliva de més del 32% respecte de l'any passat

ACN El Vendrell 26-10-2018 19:45 Lectures 2404
Olives a la branca d'un arbre en primer terme i al fons, una gran olivera en una finca de Vinyols i els Arcs (Baix Camp). ACN

Olives a la branca d'un arbre en primer terme i al fons, una gran olivera en una finca de Vinyols i els Arcs (Baix Camp). ACN

Unió de Pagesos (UP) adverteix d'una forta davallada de la producció d'olives a Catalunya de cara a la campanya 2018-2019 per diversos motius relacionats amb la meteorologia contrastada entre llargues sequeres i aiguats abundants. Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès són les zones més afectades, amb pèrdues de producció del 30 al 80% en funció del territori. El sindicat demanarà al Departament d'Agricultura un seguiment acurat de l'evolució de la producció per tal d'assegurar l'adequació de la fiscalitat de la pagesia d'aquest sector que tributa pel sistema de mòduls en l'IRPF. També s'adverteix d'una forta caiguda del preu en origen de l'oli d'oliva que el Ministeri fixa en un 32,83% respecte de la campanya passada.

Segons UP, a les Terres de l'Ebre, després de tres anys consecutius de sequera a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les pèrdues poden arribar a ser del 80% respecte de la producció anterior al període de sequera. Al Baix Camp, la reducció de collita pot arribar fins a un 70% menys que en la campanya passada; a l'Alt Camp podria situar-se en la meitat de la de l'any passat, i al Baix Penedès, un 60% menys que la campanya passada.

Pel que fa a l'Alt Penedès, el sindicat calcula que la collita serà entre el 70% i el 80% inferior a la de l'any passat; a les Garrigues es preveu molta variabilitat en secà i en regadiu, i la previsió és que la producció sigui superior a la de l'any passat. A l'Urgell, la Noguera i la Segarra, entre un 30% i un 45% menor que la de l'any passat per mal quallat i sequera, encara que molt desigual segons les zones.

Al Priorat la producció pot arribar a ser un 30% inferior a la de l'any passat, tant en reg de suport com en secà, i a l'Alt i al Baix Empordà, inferior a la collita normal de l'any passat, tot i que les últimes pluges han pogut incidir favorablement.

Les causes de la reducció de collita han estat molts problemes en la fase de floració i quallat del fruit. Per exemple, segons el sindicat, al Baix Ebre i al Montsià, amb tres anys de sequera, un dels pocs aiguats que van caure a la primavera en aquesta zona va coincidir amb el moment del quallat de la flor, provocant danys. A part d'aquest problema, la tendència pròpia del conreu a l'alternança productiva i un llarg període sense pluges durant l'agost i el setembre fan difícil concretar la previsió. Finalment, UP apunta que cal esperar les conseqüències que tindran per a aquest conreu les darreres pluges d'octubre, molt abundants.

A la previsió de la forta caiguda de preus s'hi suma la disminució prevista i per això el sindicat apunta que els productors es poden veure abocats a una pèrdua de renda amb un risc de viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, UP demana a la indústria oleícola i a la gran distribució que sigui conseqüent en la repercussió del preu, ja que no el repercuteix al consumidor quan baixa en origen, i pressiona a la baixa, injustificadament, el preu al productor.

Segons dades del Ministeri, mentre que la caiguda en origen del preu en l'oli d'oliva verge extra era el juliol de 2018 d'un 30,03% menys respecte de la campanya anterior, el preu al consum només s'havia reduït el 0,98%. Si s'analitza la variació mitjana respecte a les dues anteriors campanyes s'observa que mentre el preu en origen cau un 9,3% el preu al consum s'incrementa un 5,22%. 

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No