Vaga general

Multitudinàries manifestacions a les capitals del Penedès i seguiment desigual de la vaga el 21-F

La Intersindical-CSC i USTEC celebren l'ampli seguiment de la vaga i el SEPC destaca que s'han buidat les aules

Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú 21-02-2019 17:05 Lectures 3813
Manifestació a Vilafranca per la vaga del 21-F. CUP Vilafranca

Manifestació a Vilafranca per la vaga del 21-F. CUP Vilafranca

La jornada de vaga està tenint un seguiment desigual, en funció del sector, als municipis del Penedès i Garraf, però ha aconseguit una gran mobilització ciutadana amb concentracions multitudinàries a les capitals de comarca. Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i El Vendrell han capitalitzat la protesta de país amb centenars de participants a les manifestacions que han recorregut els centres urbans de les tres ciutats. Els piquets informatius de sindicats i entitats convocants han recorregut aquest matí els polígons de la vegueria i les zones comercials, ja que aquests sectors han estat els que han tingut un seguiment més anecdòtic del 21-F. Centres educatius, ajuntaments, museus i de més institucionals locals han tancat de forma generalitzada responen a la convocatòria de la Intersindical-CSC i l'USTEC, que han celebrat aquest migdia "l'ampli seguiment" de la vaga.

Satisfacció entre els sindicats que han convocat la vaga general

En un contacte amb la premsa des de la plaça Universitat aquest migdia, el portaveu de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha explicat que el seguiment ha estat "ampli" a universitats i als sectors sanitari, de mercats municipals, mitjans de comunicació, a l'ICS i a Mercabarna. El portaveu nacional d'USTEC-STEs IAC, Ramon Font, ha demanat "cautela" tot i apuntar que el seguiment al sector educatiu s'aproparia al 50%. Al seu torn, la portaveu del SEPC, Laia Casas, ha reafirmat l'"èxit rotund" a nivell estudiantil, amb un seguiment que ha assegurat que és de gairebé el 100%.

Perelló ha destacat que el volum de trànsit de l'àrea metropolitana de Barcelona ha baixat un 11,4%, i que la vaga del 2012 -convocada aleshores pels sindicats majoritaris- el descens va ser del 12%. El seguiment a ICS ha estat del 25%, i Mercabarna ha notat una baixada del 15% al seu consum, segons el portaveu de la Intersindical-CSC. Després, des de l'escenari de plaça Universitat, el portaveu sindicalista ha instat la ciutadania a seguir lluitant cap a la República: "Ens volen asseguts i agenollats però no som una colònia".

Al seu torn, des d'USTEC-STEs IAC, Font ha subratllat que la vaga està sent "molt important" al sector educatiu, gairebé "per sobre" del seguiment de la jornada del 8 de novembre del 2017.

Pel que fa al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Casas ha assegurat que es "buidaran les aules" i es tornaran a "omplir els carrers" com es va fer l'1-O. Així mateix, la portaveu del sindicat estudiantil ha apuntat que l'única manera de "guanyar" és amb "unitat popular" i des dels carrers.

Al seu torn, des d'Universitats per la República ha donat suport al tall de les vies de Rodalies-RENFE de Plaça Catalunya durant al manifestació estudiantil. La portaveu de la plataforma Núria Nieto ha dit que l'alumnat ha estat un dels "pilars forts" de la vaga. L'altra portaveu, Núria Marín, ha animat a mobilitzar-se durant el dia de vaga per denunciar que el judici de l'1-O és una "vergonya".

Finalment, el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha fet una crida a la mobilització durant tota la jornada d’avui, però especialment la de la tarda, per les “llibertats socials i pels drets polítics i els drets personals”. Cruanyes ha fet una crida a paralitzar tota l’activitat per les reivindicacions socials i per protestar i fer un acte de desobediència per la repressió i el judici que s’està fent a Madrid.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres