Entitat Nacional d’Acreditació

Els laboratoris de l’INCAVI s’erigeixen com a garantia de qualitat amb una nova ampliació de l’acreditació ENAC

Es fan gairebé 16.000 anàlisis anuals de vins, escumosos i altres productes vinícoles als laboratoris de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès i a Reus

Redacció Vilafranca del Penedès 09-04-2019 19:16 Lectures 1960
Imatges del laboratori de l’INCAVI a Vilafranca. INCAVI

Imatges del laboratori de l’INCAVI a Vilafranca. INCAVI

L’Institut Català de la Vinya i el Vi ofereix serveis d’anàlisi i control de qualitat per a cellers i empreses vinícoles de tot Catalunya. Realitza anàlisis oficials que en molts casos són obligatoris, per exemple, per a l’exportació. Des de l’any 2011, els serveis analítics dels laboratoris de l’INCAVI treballen en l’entorn de qualitat que determinen els requisits tècnics i de gestió definits per la Norma Internacional UNE-EN ISO/IEC17025, acreditat per l’ENAC, l’Entitat Nacional d’Acreditació, l’únic organisme dotat de potestat pública per atorgar acreditacions.

S’analitzen paràmetres com l’acidesa, el grau alcoholic, l’àcid acètic, el diòxid de sofre lliure i total, entre d’altres, I, des d’ara, els anàlisis de sucres ja disposen de l’acreditació ENAC, permetent determinar la glucosa i la fructosa que contenen els vins. Aquesta acreditació oficial és important perquè les concentracions de sucre residual en els productes vinícoles són claus per poder comprovar la conclusió de la fermentació, les característiques sensorials i l’estabilitat microbiana del vi.

L’INCAVI compta amb dos laboratoris oficials situats a Reus i a Vilafranca del Penedès. Anualment es fan al voltant de 15.800 anàlisis l’any, concretament analítiques per a l’exportació i control de qualitat; però també analítiques destinades a la recerca, com les d’identificació de varietats, llevats, bactèries, i també anàlisis de terres i fulles.

Aquesta acreditació suposa un reconeixement de la competència tècnica dels laboratoris de l’INCAVI, així com una garantia d’objectivitat al ser un servei públic, oficial i independent.

L’INCAVI té com a missió general facilitar el posicionament dels vins catalans davant el consumidor nacional i internacional. Entre les seves funcions, desenvolupa serveis a empreses vitivinícoles, com anàlisis i col·laboració en recerca, per tal de millorar la qualitat i la competitivitat del sector.   

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres