Tribunal europeu

La UE dona la raó a Bodegas Altún en un litigi amb Codorníu per la possible confusió entre els logotips de dos vins

El Tribunal General no veu demostrada la similitud entre ‘Anna de Codorníu’ i ‘Ana de Altún’

La UE dona la raó a Bodegas Altún en un litigi amb Codorníu per la possible confusió entre els logotips de dos vins. EIX

La UE dona la raó a Bodegas Altún en un litigi amb Codorníu per la possible confusió entre els logotips de dos vins. EIX

El Tribunal General de la Unió Europea ha donat la raó a Bodegas Altún, d’Àlaba, en un litigi que manté des del 2013 amb Codorníu, quan la cavista catalana va advertir d’una possible confusió entre els logotips de dos vins. Segons la última resolució, el tribunal no veu demostrada la similitud entre les imatges del vi basc ’Ana de Altún’ i el cava ‘Anna de Codorníu’ i anul•la la resolució amb què l’Oficina de la Propietat Intel•lectual de la UE havia donat anteriorment la raó a la firma catalana. El Tribunal General conclou que no hi ha indicis de confusió perquè ‘Anna de Codorníu’ sempre inclou el nom de l’empresa i va acompanyat del bust d’una dona, tant en els anuncis de televisió, com a la premsa o altres formats publicitaris.

El tribunal europeu nega que el missatge sonor dels anuncis de Codorníu on s’anomena “anna” o “anna és única” siguin elements suficients per considerar que el cava es pot confondre amb el vi del celler basc. A part dels elements visuals d’‘Anna de Codorníu’ –el bust de la dona i el nom sencer-, el Tribunal General recorda que existeix un informe de l’Oficina de la Propietat Intel•lectual que diu que més del 75% dels consumidors reconeixien el producte de Codorníu a través d’imatges suggerents, sense fixar-se en la paraula ‘anna’.

L’última resolució del Tribunal General és l’enèsim capítol d’un litigi que Codorniu encara considera obert, segons fonts de la firma, que han assegurat aquest dijous que el cas continua en mans dels serveis jurídics. El periple va arrencar el 2013, quan Codorníu es va oposar a la sol•licitud que Bodegas de Altún va fer a l’Oficina de la Propietat Intel•lectual per registrar el logotip del seu vi ‘Ana de Altun’, basat en la imatge d’un cim.

En un inici, l’organisme europeu va donar la raó a la cavista catalana. Des d’aleshores, però, hi ha hagut nombrosos recursos i contrarecursos amb què el Tribunal General ha tombat sistemàticament les resolucions de l’Oficina de la Propietat Intel•lectual, existint casos favorables als dos cellers de forma alterna. Ara l’organisme gestor de les marques haurà de tornar a pronunciar-se.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!