Viticultors del Penedès

Tret de sortida de la 39a Mostra de Vins i Caves enmig de les turbulències per la davallada del preu del raïm

Viticultors mostren pancartes reclamant un preu just durant la inauguració i Jordà demana caminar plegats per sortir de la crisi

Tret de sortida de la 39a Mostra de Vins i Caves enmig de les turbulències per la davallada del preu del raïm. ACN

Tret de sortida de la 39a Mostra de Vins i Caves enmig de les turbulències per la davallada del preu del raïm. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La 39a Mostra de Vins i Caves ha arrencat aquest divendres enmig de les turbulències que viu el sector després de la caiguda pronunciada del preu del raïm aquesta verema. Durant la inauguració de la fira, a càrrec de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, un grup de viticultors ha mostrat pancartes on es llegia 'Un preu just és futur'. Com a resposta, Jordà ha assegurat que "no hi hauria vi ni cava sense pagesos" i ha cridat el sector a "caminar plegats" per sortir de la crisi. "O ho fem junts, sumant sinergies o no ens en sortirem", ha dit. Precisament, la Mostra és una bona ocasió per reivindicar la qualitat del producte català, han assegurat alguns dels 44 cellers que han acudit a la cita.

La rebaixa de gairebé un 30% del preu del raïm respecte a la verema anterior ha fet saltar les alarmes dels productors aquesta temporada al Penedès, que asseguren que els 30 cèntims que es paguen al quilo pel raïm són insuficients per guanyar-se la vida. "És un preu irrisori, una vergonya", ha insistit Jordà. L'actuació del grup de joves penedesencs durant la inauguració estava pactada entre Govern i activistes tal com ha deixat clar Jordà, que fins i tot ha indicat on s'havien de col·locar.

Dins del recinte de la Mostra, però, les crítiques i queixes eren més escasses i la quarantena d'elaboradors es dedicaven a promocionar el seu producte, provinent de totes les Denominacions d'Origen catalanes. La consellera Jordà ha assegurat en el seu discurs que "poder tastar i sentir els diferents territoris del país és un privilegi".

Una de les primeres assistents ha sigut la Margarida que s'ha mostrat contenta de veure que "se'n recordin" del barri. "No és ben bé al centre però Sant Antoni també té vida", ha reivindicat. Aquesta veïna del Poble-sec ha considerat que la Ronda Sant Antoni està "molt abandonada" després que es retirés el mercat provisional mentre duraven les obres del principal i ha demanat que la fira s'hi quedi molts anys.

Però bona part de les persones que han passejat per la Mostra han vingut d'altres països. Per exemple, el Christopher, que volia descobrir vins per a exportar a Suècia o Noruega o la Giuliana i el Paulo, una parella de brasilers que s'han trobat amb la fira de camí a la feina i han aprofitat per degustar un chardonnay. "Tant de bo que hi hagués una fira així una vegada al mes a Barcelona", ha opinat el Paolo.


Els cellers, contents amb la nova ubicació

Des del Priorat ha vingut el Celler Marco Abella, una empresa familiar que és una de les veteranes del certamen i que ha passat per la ubicació del Moll de la Fusta, d'Arc de Triomf i del port de la Marina. "Arriba un moment que tants canvis espanten els cellers perquè no saps si el públic s'acostumarà a anar cada any a un lloc diferent", ha explicat la propietària del celler, Olívia Vallès.

Amb tot, assegura que un cop ha vist com ha quedat la Ronda ha respirat tranquil·la: "La ubicació és excel·lent, veurem, però potser serà millor que la d'Arc de Triomf", ha reflexionat. I és que, la majoria de cavistes han mirat amb bons ulls el canvi de lloc de la fira, que aquest any ha tornat al centre i ha ocupat mitja Ronda Sant Antoni. Dacil Estapa, la directora comercial de Castell del Remei, de Costers del Segre, comentava els avantatges de situar-se en un indret "tan ben comunicat". A més, Estapa explica que l'any anterior es van trobar amb molts turistes que es topaven amb la fira i que no venien expressament pels seus vins i caves i que espera que puguin atraure més públic entès un cop tornats al centre.

No tots els cellers repeteixen. Alguns com el Celler Pascona o Casa Ravella arriben per primera vegada animats per les bones experiències que els hi ha transmès els seus companys de professió. "Ens havien parlat molt bé de la Mostra, ens va arribar una sol·licitud i vam decidir que si als altres cellers els hi havia anat bé ho havíem de provar", explica Salva Costa, director comercial del Celler Pascona, de la Denominació d'Origen Montsant.

En canvi, Casa Ravella ve a provar sort des del Penedès, el territori on hi ha hagut més turbulències aquest estiu. La seva gerent, la Maria de Camps, diu que la davallada de preus afecta el sector en general. "Els preus no han sigut massa bons mai però ara sembla que fins i tot podríem anar enrere", ha lamentat. Tots els elaboradors han coincidit en afirmar que s'ha de trobar un "equilibri just" entre productors i cavistes.


Organitzacions del barri demanen als visitants que aprofitin per conèixer Sant Antoni

El barri ha rebut amb entusiasme el trasllat de la Mostra i fins i tot s'ha animat a participar-hi. Entre carpes plenes d'ampolles de vi i cava hi ha una petita parada de menjar, a càrrec del mercat de Sant Antoni i d'un forn del barri. "El mercat s'ha volgut involucrar amb la fira i, com a pal de paller del barri que és, hem portat uns paradistes per donar menjar a tothom", exclama el gerent del mercat de Sant Antoni, Miquel Omedes. En la mateixa línia, el president de Sant Antoni Comerç insta a tot aquell que visiti la fira a passejar-se pel barri.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local