Agricultura

Unió de Pagesos proposa als ajuntaments del Penedès una moció de suport a la pagesia de la fruita dolça

El sindicat alerta que les primeres liquidacions de préssec i nectarina d’aquesta campanya corroboren la previsió dels preus baixos en origen, fins i tot sota costos de producció

Redacció Vilafranca del Penedès 27-11-2019 11:21 Lectures 2017
Primer pla d'un préssec pla malmès per la pedra en una finca agrícola d'Almenar. ACN

Primer pla d'un préssec pla malmès per la pedra en una finca agrícola d'Almenar. ACN

Unió de Pagesos ha fet arribar als ajuntaments de les comarques fruiteres del pla de Lleida, les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre), de Barcelona (Alt Penedès i Anoia), i de Girona (Alt i Baix Empordà) una proposta de moció perquè donin suport a mesures per a la fruita dolça de cara a l’any vinent, tenint en compte la crisi en la qual segueix el sector i que enguany s’ha agreujat pel cop de calor de final de juny. El sindicat alerta que les primeres liquidacions de préssec i nectarina d’aquesta campanya corroboren la previsió dels preus baixos en origen, fins i tot sota costos de producció.

Entre les mesures proposades pel sindicat en la moció hi ha l’adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa pel sistema de mòduls a l’IRPF i l’increment de les despeses de difícil justificació per als que estan dins del sistema d’estimació directa del IRPF, així com l’exempció de l’IBI de rústica (a compensar als ajuntaments per part de l’Estat) i l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

Unió de Pagesos també reclama a l’Estat l’articulació d’ajuts de minimis per garantir liquiditat al sector i poder fer front als costos de producció de la propera campanya, a més d’un pla d’arrancada estatal de préssec i nectarina per retirar la producció de 5.000 hectàrees del mercat amb l’objectiu de reequilibrar l’oferta i la demanda; un nou pla de reconversió varietal per desestacionalitzar els pics de producció; deixar de subvencionar, temporalment, les noves plantacions de préssec i nectarina dins dels programes operatius (com ja s’ha fet en els ajuts a la modernització del Pla de Desenvolupament Rural), i la transposició urgent de la Directiva europea 2019/633 per tal de posar fi a la deficient regulació dels contractes de dipòsit, font d’abusos i competències deslleials a la pagesia. També demana la modificació de la regulació de la venda a pèrdues perquè inclogui, a més del preu de compra del producte en origen, els costos fixos i variables de condicionament, transformació i comercialització.

Finalment, la proposta de moció també insta el Departament d’Agricultura a establir ajudes a la creació d’agrupacions de productors, sota qualsevol fórmula, per fomentar la col·laboració i l’organització entre la pagesia, com l’establiment d’ajudes a la concentració parcel·laria per realitzar unitats productives competitives als regadius històrics de Lleida.

El sindicat ja va alertar l’any passat que el Pla de mesures per a la millora del sector del Ministeri d’Agricultura no preveia cap mesura d’impacte a curt termini que permetés recuperar el preu en origen de la fruita dolça i, especialment, el del préssec i la nectarina, per intentar evitar la crisi de preus que novament s’està produint. El Ministeri i la resta d’organitzacions agràries no van donar cap suport a un Pla d’arrancada pel préssec i la nectarina a nivell estatal.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres