Alerta sanitària

Acomiadaments, inseguretat i molta incertesa a les empreses del Garraf i Penedès per la crisi del coronavirus

Els treballadors de Mahle van forçar ahir l'aturada de la producció per falta de garanties de seguretat i la plantilla de l'hospital de Vilafranca denuncia que no tenen mascaretes

Redacció Vilanova i la Geltrú 17-03-2020 11:01 Lectures 2362

Acomiadaments, inseguretat i molta incertesa a les empreses del Garraf i Penedès per la crisi del coronavirus. Els sindicats del territori han rebut en les darreres hores un allau de trucades i consultes online arran de la situació de confinament que viu el país i que ha obligat a tancar tota mena d'establiments. Petit comerç, bars, restaurants i hotels han tancat les portes i molts d'ells han acomiadat les seves plantilles mentre duri l'estat d'alarma. Tot i això, la majoria d'empreses de la vegueria mantenen la seva activitat econòmica i això també està generant multitud de consultes per la sensació d'inseguretat dels treballadors i treballadores.

Les fàbriques mantenen la producció

Els sindicats confien que avui s'anunciaran mesures per intentar que aquesta crisi afecti el menys possible al ciutadà. Però els ERTO seran inevitables en la majoria de fàbriques del territori. Per això, els sindicats demanen que "es facilitin els tràmits per evitar que els treballadors perdin prestacions, deixin de cobrar l'atur o consumeixin il·legalment les seves vacances". Francesc Rica, responsable de la UGT a la vegueria del Penedès, i Josep Maria Romero, responsable de CCOO al Penedès, creuen que la situació s'agreujarà en els propers dies amb l'aturada de la producció de la majoria de fàbriques el territori que depenen, entre d'altres, del sector del motor. Ara mateix, algunes empreses del territori estan aprofitant la flexibilitat que recullen els seus convenis per seguir treballant reduint les plantilles: "estan organitzant les plantilles per equips per seguir produint, amb menys gent a cada torn, de manera que si hi ha un cas de coronavirus en algun equip, es posi en quarentena un equip, però la producció es pugui mantenir encara que amb menor volum", explica Rica. Altres empreses han optat per "aprofitar les bosses d'hores que tenen acumulades els treballadors per enviar-los a casa" abans de tramitar els expedients de regulació temporal de l'ocupació, avança Romero, que inevitablment arribaran en els propers dies.

Inseguretat a la feina

Davant d'aquesta situació, molts treballadors denuncien als sindicats que no se senten protegits a les seves feines. Un exemple de la inseguretat de la que alerten molts treballadors és el de la fàbrica Mahle a Vilanova i la Geltrú: la seva plantilla va forçar l'aturada de la producció per falta de garanties de seguretat a les línies, segons ha denunciat Josep Maria Romero. Els treballadors van intentar que la direcció de l'empresa prengués mesures sanitàries i d'higiene que no s'havien tingut en compte, però davant la negativa d'aplicar-les, la plantilla es va plantar i es va negar a treballar.

Una altra denúncia que ha arribat al sindicat CCOO és dels treballadors de l'hospital de l'Alt Penedès, que asseguren que no tenen material suficient per atendre els pacients amb garanties: "la plantilla ens ha fet arribat que no disposen de mascaretes suficients i les han de reutilitzar d'una jornada per a l'altra, quan aquesta material és d'un sol ús".

Autònoms i petit comerç

Empreses i treballadors estan vivint hores d'incertesa i el sector dels serveis és un dels més afectats. La majoria d'establiments han tancat les portes per decret i han acomiadat els seus treballadors, però Francesc Rica recorda que una gran part d'aquest sector està format per autònoms: "el petit comerç el porten els autònoms i molts són negocis dels que depen tota la família. Demanem que les administracions els tinguin en compte amb ajudes fiscal, però també altres agents com els propietaris de locals, que han de ser conscients de la situació que estem vivim i adaptar-se per flexibilitzar les quotes". Des de la UGT, es calcula que el 30% de les persones treballadores del Garraf són autònoms, un dels índexs més elevats del país.

En el sector dels serveis, els sindicats també alerten d'una realitat que no apareix a les estadístiques i és que hi ha molts treballadors amb contractes molt precaris o directament sense contractes i davant aquesta crisi es queden sense feina i sense prestacions socials.

Posicionament de la FEGP

Pel que fa a la patronal del Penedès, la Federació Empresarial del Gran Penedes ha demanat en un comunicat que les administracions competents actuïn amb fermesa i valentia i donin instruccions clares: "Estem escoltant com els experts recomanen el tancament dels centres de treball, però no es dona l’ordre corresponent. Moltes empreses han posat en marxa el teletreball però no totes les activitats ho fan possible. No es pot demanar als empresaris que prenguin aquesta decisió unilateralment, sense cap mena de cobertura legal, ni fixades les compensacions adients". En la mateixa línia, els empresaris del territori reclament mesures urgents per no trencar la cadena de pagaments: "cal facilitar a les empreses accés a crèdits i avals públics per poder fer front a la falta de liquiditat; cal disposar de mecanismes per poder flexibilitzar els pagaments de les quotes d’autònoms, seguretat social, IRPF i IVA, així com dels préstecs bancaris i resulta imprescindible que l’administració pública agilitzi els seus pagaments". Pel que fa als ERTOs conseqüència del COVID-19, la FEGP espera que no afectin ni a les empreses ni als treballadors: "Cal reduir els efectes del coronavirus sobre els treballadors, per aquest motiu aquests ERTOs no haurien de consumir atur i que s’elimini el cost de la cotització a la seguretat social a càrrec de l’empresa durant aquests expedients".

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No