Crisi del coronavirus

Els anuncis de França i el Regne Unit fan caure un 50% les previsions de turisme francès als hotels de Sitges

Els empresaris del Maresme lamenten que el posicionament dels dos països ha acabat d'enfonsar la temporada

Gran pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges. Imatge publicada el 21 de juny del 2019 . ACN

Gran pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges. Imatge publicada el 21 de juny del 2019 . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les previsions del turisme francès als hotels de Sitges han caigut un 50% arran de la recomanació del govern de França de no visitar Catalunya i de la quarantena obligada pels ciutadans del Renge Unit que viatgin a l'estat espanyol. Ho assegura a l'ACN el president del Gremi d'Hostaleria, Oskar Stöber, que detalla que a l'inici de l'estiu esperaven que el visitant francès ocuparia un 40% del mercat. Des de divendres, però, hi ha hagut nombroses cancel·lacions i ara representa només un 20%. Mentrestant, a la costa del Maresme els hotelers lamenten que els anuncis de França i el Regne Unit "han acabat d'enfonsar" una temporada que ja era complexa i que ja havia empitjorat d'ençà que va haver el confinament del Segrià.

Stöber destaca que el turista francès era el filó principal d'aquest estiu pel que fa als visitants estrangers allotjats a Sitges, ja que la proximitat territorial permet desplaçaments en cotxe i això, assegura, és un al·licient en plena pandèmia. La recomanació de divendres per part del govern de França, però, va provocar un degoteig de cancel·lacions que ha anat a més durant el cap de setmana arran de la quarantena decretada al Regne Unit per a tots aquells britànics que visitin l'estat espanyol.

"Veure que allò que era una recomanació passa a ser una quarantena per als teus veïns fa que creixi la sensació de por a l'hora de viatjar a Catalunya", lamenta el president dels hotelers sitgetans. Stöber assegura que els últims dos dies hi ha hagut "moltes cancel·lacions" i s'han multiplicat les consultes sobre què es pot fer i què no als bars, restaurants, platges i museus arran de la covid-19.

D'aquesta manera, ara el turista francès representa un 20% dels visitants de Sitges, mentre que més del 70% és turisme espanyol i català. Un dibuix que dista molt de les previsions de principis d'estiu –quan s'esperava un 40% de francesos- i que no té res a veure amb el turisme del 2019, quan els visitants nacionals eren el 45% i la resta era una combinació de viatgers de França, Alemanya, Gran Bretanya, Rússia i dels Països Baixos.

Coincidint amb la caiguda del turisme francès, Stöber apunta que està creixent l'interès del visitant de proximitat, tant català com espanyol. Així i tot, les cancel·lacions franceses són ara per ara superiors a les noves reserves del viatger proper. L'esperança del gremi és que aquest turista de proximitat acabi ocupant l'espai vacant dels estrangers, especialment en un estiu on les reserves d'última hora són la tendència dominant.

Pel que fa a xifres globals, arribats a finals de juliol, els hotels de Sitges estan tancant el mes amb una ocupació mitjana del 50%, lluny del 90% d'altres estius. De cara a l'agost, ara per ara hi ha un 30% de mitjana d'habitacions reservades i el sector no és "gaire optimista" a l'hora de preveure quins seran els resultats finals.

Davant l'actual conjuntura sanitària, els hotelers sitgetans es mostren especialment crítics i "intranquils" amb la comunicació que es fa de l'escenari de la covid a Catalunya cap a l'exterior. "Sembla que sigui una situació d'altíssim risc en comparació a altres províncies, quan no creiem que sigui el cas", critica Stöber, que dona suport als missatges de "prudència" del Govern però demana "no posar benzina a l'incendi".

"La punta que acaba d'enfonsar el sector" al Maresme

A l'altre extrem de la demarcació de Barcelona, els hotelers del Maresme asseguren que els anuncis de França i el Regne Unit "han estat la punta final que ha acabat d'enfonsar més el sector". El president del Gremi d'Hostaleria, Jordi Noguera, lamenta que el confinament del Segrià ja va generar molts recels dels turistes estrangers per visitar Catalunya, i explica que els brots de l'Hospitalet i Barcelona "no van ajudar gens ni mica". "S'ha reforçat el missatge de que tots estàvem afectats pels brots", critica.

Noguera recorda que, just després del confinament, els hotelers tenien certes expectatives d'aconseguir remuntar, però apunta que "a mesura que s'ha anat avançant s'ha vist clar que difícilment podíem superar-ho tal com s'havia plantejat". "Els confinaments i els nous brots han fet que els països emissors no col·laboressin a l'hora de situar-nos com a receptors importants. Això ens ha acabat d'enfonsar", subratlla.

Davant l'advertiment que aquest dilluns ha fet el president Quim Torra de cara a prendre mesures més restrictives si no retrocedeix la pandèmia a Catalunya, Noguera demana "no haver d'arribar" a un nou confinament i apel·la a la "consciència" de la població per evitar un nou tancament generalitzat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local