Crisi a la indústria

Els treballadors de Bergé Logística denuncien que Saint-Gobain Sekurit els ha substituït amb personal d'una ETT

La plantilla lamenta que la cristallera ha rescindit el subcontracte de forma unilateral

ACN/ Gemma Sánchez L'Arboç 14-10-2020 18:15 Lectures 2682
Pla general de treballadors de Bergé Logística protestant a les portes de Saint-Gobain, el 14 d'octubre del 2020. ACN

Pla general de treballadors de Bergé Logística protestant a les portes de Saint-Gobain, el 14 d'octubre del 2020. ACN

Els 43 treballadors de Bergé Logística a la fàbrica Saint-Gobain Sekurit a l'Arboç (Baix Penedès) denuncien que la cristallera ha rescindit unilateralment el subcontracte del servei de càrrega i descàrrega de material per substituir-los amb personal procedent d'una empresa de treball temporal (ETT). Com a protesta, aquest dimecres el 100% de la plantilla de Bergé a l'Arboç ha començat tècnicament una vaga indefinida, tot i que des d'ahir dimarts Saint-Gobain ja no els permet accedir a les instal·lacions. El conflicte se suma al dels 15 treballadors de CTC, l'empresa subcontractada a Glass per a les mateixes tasques. Ells són en vaga des del dia 8 perquè els han comunicat que els substituiran amb empleats re col·locats de la cristallera.

Els treballadors de Bergé Logística se senten "desconcertats" amb la rescissió del contracte feta per Saint-Gobain. "Si ens haguessin substituït per personal re col·locat procedent del tancament de Glass, podríem entendre alguna cosa, però no entenem que contractin treballadors d'una ETT", denuncia a l'ACN Xavi Garcia, portaveu de l'assemblea de treballadors de Bergé Logística.

Garcia lamenta que la seva empresa els va comunicar extraoficialment la rescissió del contracte a l'Arboç ara fa una setmana, però subratlla que no va ser fins aquest dilluns a la nit quan els van notificar formalment que l'endemà ja no podien anar a treballar a Saint-Gobain.

Des de l'assemblea critiquen que Bergé Logística justifiqui els acomiadaments per una decisió unilateral de la firma cristallera. "Ens diuen que ells són els primers damnificats perquè no tenen opció d'oferir-nos feina, però som nosaltres els que ens hem quedat al carrer", es queixa Garcia, que acusa Saint-Gobain d'estar "precaritzant la feina a tot el Penedès". Unes acusacions que la multinacional francesa ha declinat entrar a valorar.

La plantilla de Bergé Logística s'ha manifestat aquest dimecres al matí a les portes de la cristallera a l'Arboç amb la intenció "de fer apujar els colors als responsables de recursos humans i a la direcció de Saint-Gobain", i adverteixen que mantindran la protesta durant els propers dies. "Volem mantenir els 43 llocs de feina que tant ens han costat de dignificar, i que ara ens volen robar", insisteixen.

En el marc de la mobilització dels propers dies, Garcia insta els treballadors de Saint-Gobain a fer-los costat, i els recorden que ells "van donar la cara" quan la plantilla de la cristallera es va mobilitzar contra el tancament de la divisió Glass. "Enteníem que era una lluita de tots, i ara esperem que aquella solidaritat ens sigui retornada", defensen.

Si finalment no poden revertir els 43 acomiadaments a Saint-Gobain, l'assemblea insta l'empresa a buscar recol·locacions en altres fàbriques. Si això tampoc fos factible, diuen que es resignen a entomar els acomiadaments "sempre i quan hi hagi una bona indemnització". En aquest sentit, Garcia lamenta que ara per ara els ofereixen cobrar 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Una quantitat que consideren "misèria" per a aquells empleats que porten poc temps a la planta.

CTC, una altra subcontracta rescindida

Les mobilitzacions que ara han començat els treballadors de Bergé Logística se sumen a la dels 16 treballadors de CTC, l'empresa subcontractada a Glass per a la càrrega i descàrrega de material. De fet, els sindicats recorden que les dues plantilles formaven part antigament d'un sol grup de treball subcontractat a les dues divisions de Saint-Gobain. L'any 2011, però, la cristallera va dividir el servei en dues empreses diferents, una per a cada divisió.

La plantilla de CTC subcontractada a Glass és en vaga des del 8 d'octubre. Protesten perquè asseguren que la cristallera rescindirà els seus serveis a finals d'aquest 2020 per re col·locar treballadors de Glass fins que tanqui definitivament la divisió. Els afectats reclamen que CTC els derivi a alguna altra fàbrica. De moment, però, no hi ha hagut entesa, ja la companyia els ofereix treballar a plantes situades a més de 50 quilòmetres de distància, amb un sou inferior a l'actual.

La plantilla de CTC preveu mantenir la vaga fins que Saint-Gobain els permeti continuar a l'Arboç o bé CTC els ofereixi una solució alternativa amb les mateixes condicions de sou que tenen a Glass.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No