Verema 2021

Unió de Pagesos reclama l’habilitació de la verema en verd a Catalunya per aquesta campanya

El sindicat recorda que és una mesura conjuntural, que té sentit només en campanyes determinades i per circumstàncies excepcionals

Unió de Pagesos reclama l’habilitació de la verema en verd a Catalunya per aquesta campanya. Unió de Pagesos

Unió de Pagesos reclama l’habilitació de la verema en verd a Catalunya per aquesta campanya. Unió de Pagesos

Unió de Pagesos ha demanat a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, la petició formal perquè traslladi al ministre d’Agricultura, Luis Planas, la necessitat que el Ministeri aprovi l’aplicació de la mesura de la verema en verd a Catalunya per a aquest any, en el marc de les mesures extraordinàries que caldrà aplicar per pal·liar efectes els greus i persistents de la covid-19 en el sector vitivinícola.

L’any 2020, amb l’aturada en sec de les vendes al canal HORECA i les dificultats d’exportació, el sindicat va ser el promotor a l’Estat i a Catalunya de l’habilitació d’aquesta mesura per reduir excedents, l’única amb capacitat d’eliminar-los des de l’origen, i de la qual n’és beneficiari directament el viticultor en funció del volum de collita que elimina. El sindicat recorda que és una mesura conjuntural, que té sentit només en campanyes determinades i per circumstàncies excepcionals. L’any passat, el Departament d’Agricultura va fer seva la proposta i, finalment, el Ministeri la va aprovar per a tot l’Estat, tot i que amb un pressupost de 10 milions d’euros, que Unió de Pagesos va considerar insuficient, i una gestió també millorable. A Catalunya se’n van beneficiar 332 viticultors per valor d’1,975 milions d’euros, i es va eliminar collita de 774 hectàrees.

Segons els darrers informes publicats pel sistema d’informació del Ministeri d’Agricultura, Infovi, les existències de vi als cellers de l’Estat espanyol a finals de febrer d’aquest any eren superiors a les del febrer del 2020 en un 13%, amb 6,3 milions d’hectolitres més. Les del febrer del 2021 eren de 53,8 milions d’hectolitres. Tot i el bon ritme de les exportacions, el consum interior a l’Estat s’ha reduït en un any en més de 2 milions d’hectolitres. Amb aquest balanç i la situació encara d’aturada del canal HORECA, Unió de Pagesos aposta per demanar ja l’habilitació de la verema en verd per aquest any, amb l’objectiu de reduir pressió sobre les existències, millorar l’equilibri del mercat i pal·liar els efectes de la crisi en els viticultors.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!