Conflicte Laboral

La plantilla d'Idiada fa una vaga de 24 hores per exigir més seguretat i denunciar el "despotisme" de l'empresa

Els treballadors acusen la companyia del Baix Penedès d'incloure clàusules al preacord de conveni de forma unilateral

ACN/ Gemma Sánchez Santa Oliva 26-04-2021 11:16 Lectures 1619
La plantilla d'Idiada fa una vaga de 24 hores per exigir més seguretat i denunciar el

La plantilla d'Idiada fa una vaga de 24 hores per exigir més seguretat i denunciar el "despotisme" de l'empresa. Idiada

Els treballadors d'Idiada Automotive a Santa Oliva han començat aquest dilluns a primera hora del matí una jornada de 24 hores de vaga per exigir a la companyia que revisi les mesures de seguretat de les proves amb què s'avaluen els vehicles. La plantilla d'aquest centre de proves per a l'automoció lamenta que treballa amb uns riscos "molt grans" que no tenen les mesures de protecció adients. "Rodem a 250 km/h i hem patit accidents molt greus. La situació és inassumible", es queixa el comitè d'empresa. Al mateix temps, els treballadors acusen la companyia d'actuar amb "despotisme" durant les negociacions per tancar un nou conveni. Denuncien que Idiada ha inclòs clàusules al preacord de forma unilateral.

El comitè d'empresa recorda que, en el marc de les negociacions per al nou conveni, els treballadors havien anunciat una vaga per al passat 16 d'abril com a mesura de força. L'aturada, però, es va desconvocar 'in extremis' perquè van arribar a una entesa amb la direcció per tancar un preacord de conveni laboral satisfactori per a les dues parts.

Amb tot, a l'hora de fer el redactat definitiu, els treballadors asseguren que han topat amb diverses clàusules introduïdes per Idiada sense el consentiment del comitè. "Ens demanen que si volem tots els punts acordats, estem obligats a no denunciar mai l'empresa, a no convocar cap vaga i a no fer res que pugui perjudicar la imatge d'Idiada a l'hora de rebre fons europeus", apunta a l'ACN el president del comitè, Manel Grau.

Els treballadors titllen aquests condicionants de "clàusules mordassa", motiu pel qual han decidit fer una vaga de 24 hores, que han començat aquest dilluns a les 6 h. Segons el comitè, el seguiment de l'aturada està sent majoritari. Dels 1.350 treballadors, asseguren que només han accedit a les instal·lacions de Santa Oliva els alts càrrecs. A la porta, més de 200 empleats intenten impedir l'activitat del centre.

Entre els diversos aspectes que ha de resoldre el nou conveni laboral, els treballadors subratllen especialment la revisió del sistema de prevenció de riscos laborals. Acusen Idiada de menysprear la seguretat dels empleats que avaluen els vehicles a les pistes de rodatge. Recorden que hi ha casos en què circulen a 250 km/h amb prototips de vehicles, i lamenten que hi ha hagut diversos accidents "d'alt risc".

"No fa gaire, un company va perdre una mà en un accident perquè va bolcar un vehicle sense elements de seguretat que impedissin que pogués caure. Existeixen mesures preventives que haguessin evitat la pèrdua de la mà", explica Grau. Segons el president del comitè, quan els treballadors reclamen més mesures de seguretat, la companyia s'excusa en motius pressupostaris.

Al mateix temps, amb el nou conveni, la plantilla aspira a aconseguir una revisió de les categories professionals, amb la corresponent actualització de sous. "Tenim persones a les pistes que s'estan jugant la vida cada dia i només cobren 1.200 euros", s'exclama Grau, que exigeix a l'empresa que tiri endavant el nou conveni sense sortir-se de la taula de negociació.

Pel que fa a la resta de qüestions tractades al preacord, el comitè també destaca la regulació de les hores treballades per la plantilla que va estar en ERTO, la revisió de les condicions de les vacances o l'actualització del preu de les hores extraordinàries, entre d'altres.

Després de la jornada de vaga d'aquest dilluns, els treballadors preveuen tornar a la feina demà dimarts a primera hora. La propera reunió per desencallar la situació amb la companyia està prevista dilluns 3 de maig. Si l'empresa no retira les clàusules, els treballadors adverteixen que tornaran a aturar l'activitat.

Energia

Som o no som capaços d'organitzar-nos per produir l'energia que necessitem?

Jordi Cuyàs i Soler

El juny del 2020 vaig publicar un article optimista, en el que deia que estava convençut de que les comarques del Penedès estàvem a punt per posar-nos a produir energia, tant amb el lideratge del sector públic com des d'empreses privades del territori

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No