Agricultura

Campanya de micromecenatge per adquirir un tractor per al projecte penedesenc Coopera

Amb aquesta iniciativa, el celler Artcava, elaborarà un cava i destinarà 3 euros del preu de venda de cada ampolla al projecte de relleu agrari

Campanya de micromecenatge per adquirir un tractor per al projecte penedesenc Coopera. Coopera

Campanya de micromecenatge per adquirir un tractor per al projecte penedesenc Coopera. Coopera

Aquest dimarts el projecte de relleu agrari i inclusió laboral Coopera, amb seu al Penedès, ha presentat una iniciativa solidària impulsada pel celler d’Avinyonet ArtCava i l’estudi creatiu Aquells Nois Tan Simpàtics. Es tracta la campanya de micromecenatge Forma part del relleu!, que es posarà en marxa dilluns 17 de maig i que té per objectiu recaptar fons perquè Coopera pugui adquirir un tractor per treballar les terres.

Amb aquesta iniciativa, el celler Artcava, elaborarà un cava i destinarà 3 euros del preu de venda de cada ampolla al projecte de relleu agrari. La particularitat és que el celler farà tot procés d’elaboració del cava conjuntament amb les persones amb risc d’exclusió social que estan treballant amb Coopera. D’aquí que es parla de tiratge solidari perquè els treballadors de Coopera participaran en tot el procés d’elaboració (selecció del tiratge, embotellament, etc). Com que aquest cava es comercialitzarà sota el paraigua del Consell Regulador del Cava, la criança serà de dotze mesos i no es podrà començar a distribuir fins al Nadal del 2022. “Aquesta iniciativa va més enllà de Coopera, va de preservar un paisatge, un ofici i una manera de viure”, indicava Èric Enguita, CEO i enòleg del celler.

A partir de la idea d’Artcava, l’estudi creatiu Aquells Nois Tan Simpàtics, establert a Vilafranca del Penedès, s’ha encarregat de donar-hi forma. “Forma part del relleu! és una crida a l’acció, interpel·la a qualsevol persona que vulgui formar part del relleu d’un llegat”, explicava Àlex Suárez, director de projectes de l’estudi. Per aconseguir-ho, han creat un lloc web per donar a conèixer la campanya solidària (www.elrelleu.cat) i des de la qual també es podrà fer una donació directa al projecte Coopera o bé una aportació al Verkami.

Així, dilluns vinent, 17 de maig, es posarà en funcionament la campanya de micromecenatge o crowdfunding a través de la plataforma Verkami. Tothom que ho vulgui podrà contribuir-hi amb imports que oscil·len entre els 20 i els 500 euros. La primera fita és recaptar 8.000 euros, que serviran per cobrir el lloguer d’un tractor per un any. Si se supera aquesta xifra, el segon objectiu serà assolir els 15.000 euros, que s’utilitzaran per aportar una entrada pel tractor. La campanya durarà 40 dies

Ramon Masip, coordinador de Coopera, explicava perquè els cal un tractor: “Ens trobem que moltes de les finques que treballem tenen maquinària molt antiga o els seus propietaris se l’han venut. La nostra idea és tenir una unitat mòbil de maquinària agrícola que ens permeti posar en marxa petites finques arreu del territori”.

Cada aportació, que només es cobrarà si el crowdfunding arriba al seu primer objectiu de 8.000 euros, tindrà una recompensa concreta; des de constar com a col·laborador de Coopera a les seves finques fins a adquirir caixes del cava solidari per les dates nadalenques de l’any vinent o, fins i tot, poder escollir el cupatge d’aquest cava i participar en la seva elaboració. A més, els noms de les persones i empreses participants formaran part d’alguna de les finques gestionades per Coopera.

En aquesta línia, les recompenses seran:
•    20€: es posarà el nom de la persona o empresa col·laboradora a una de les finques gestionades per Coopera.
•    60€: la persona o empresa col·laboradora disposarà d’una caixa de 6 ampolles ArtCava del tiratge solidari pel Nadal del 2022
•    120€: la persona o empresa col·laboradora disposarà de dues caixes de caves ArtCava del tiratge solidari pel Nadal del 2022
•    180€: la persona o empresa col·laboradora disposarà de tres caixes de caves ArtCava del tiratge solidari pel Nadal del 2022 i el seu nom estarà a una de les finques gestionades per Coopera.
•    500€: la persona o empresa col·laboradora disposarà de 50 ampolles del cava ArtCava del tiratge solidari pel Nadal del 2022. A més, en podrà escollir el cupatge i participar en la seva elaboració juntament amb les persones de Coopera i podran fer el seu propi tiratge participant al Club ArtCava. El nom de la persona o empresa col·laboradora estarà a una de les finques gestionades per Coopera.

Coopera és un projecte de relleu agrari i inclusió laboral per a persones en risc d’exclusió que han impulsat la cooperativa vitícola Covides i les cooperatives d’iniciativa social Entrem i Actua, amb el suport del Programa d’Economia Social impulsat pel departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. El projecte ofereix serveis agrícoles puntuals i també la gestió de finques i cultius en règim de parceria per evitar-ne l’abandonament i per preservar el territori i preveu també elaboració de productes de proximitat.

Per la seva banda, Artcava és un projecte que va iniciar l’any 2004 encapçalat per dos emprenedors i que parteix de recuperar l’essència dels antics masos que elaboraven el seu propi cava per a l’autoconsum. La intenció d’Artcava mai ha estat construir un celler, sinó reconèixer i respectar la manera com es treballava abans. Actualment elaboren 18.000 ampolles de cava artesanals cada any.

Finalment, Aquells Nois Tan Simpàtics és un estudi creatiu que es va formar durant el 2012 a Barcelona. El maig de 2020 van obrir el Simpàtics Cowork a Vilafranca. Estan especialitzats en branding, estratègia i conceptualització.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!