Escola d'Enoturisme de Catalunya

La gestió econòmica i la comercialització, reptes comuns detectats en l'estudi de necessitats formatives de l'Enoturisme a Catalunya

Xell Montserrat: 'l’estudi és una acció sorgida a la Taula de Formació Professionalitzadora per respondre a les necessitats detectades per les empreses'

La gestió econòmica i la comercialització, reptes comuns detectats en l'estudi de necessitats formatives de l'Enoturisme a Catalunya. Ajuntament de Vi

La gestió econòmica i la comercialització, reptes comuns detectats en l'estudi de necessitats formatives de l'Enoturisme a Catalunya. Ajuntament de Vi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimarts es van presentar a l’Enològica de Vilafranca les conclusions de l'Estudi de la detecció de les necessitats formatives de l'Enoturisme a Catalunya, en què han participat l'Escola d'Enoturisme de Catalunya amb seu a Vilafranca, les 9 rutes d’enoturisme de Catalunya i les entitats del vi. L'acte de presentació va comptar amb la participació de la regidora d’Educació, Xell Montserrat, del regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, d'Ester Garcia, directora de l'Escola d'Enoturisme de Catalunya; Laia Pellejà, membre d'Actíva Prospect, empresa que ha desenvolupat l'estudi, i Eva Méndez, responsable de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages i integrant del Grup Motor que ha acompanyat el procés de realització de l'estudi com a representant del sector.

En la presentació de l’acte la regidora d’Educació, Xell Montserrat, insistia que l’estudi és una acció sorgida a la Taula de Formació Professionalitzadora de “respondre a les necessitats detectades per les empreses, oferint un ventall de formacions que siguin útils i adaptades a les seves necessitats reals. A través del coneixement, oferim suport a les empreses, millorem l'oferta per als usuaris i mantenim el patrimoni i vetllar per la sostenibilitat”.

Per la seva banda el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, va fer èmfasi en la bona col·laboració i el suport del SOC tots aquests anys per desenvolupar el projecte de l’Escola d Enoturisme de Catalunya. El regidor remarcava l’interès que hi ha actualment per l’enoturisme. “Des de l’Ajuntament de Vilafranca estem molt contents que sigui així i de poder trobar aliances amb el sector. L’escola és una realitat  perquè des de l’Ajuntament hi vam creure i apostar decididament per donar suport al sector. L’activitat enoturística està en un moment  d’expansió i tots els territoris volen incorporar aquesta modalitat turística, però necessitem professionals formats”, ha afirmat.

L'estudi de la detecció de les necessitats formatives de l'enoturisme neix amb l'objectiu d'actualitzar i aprofundir en el coneixement que es té de la realitat del sector enoturístic a Catalunya, i sobretot dels reptes de present i futur que es plantegen, de les implicacions que tenen en l'àmbit de competències professionals i qualificació de professionals del sector. D'entre les necessitats més destacades, es detallen:

• La millora del coneixement i l'establiment de vincles entre els diferents actors de l'enoturisme als territoris i també entre territoris.

• La millora del coneixement del concepte de destinació turística del territori i la presa de consciència de cada operador.

• La gestió de la innovació i incorporació de paràmetres de gestió turística al negoci.

• La millora en comunicació, màrqueting, comercialització (+tecnologia).


El desenvolupament de l'estudi per fases també ha permès identificar les necessitats de formació que se'n deriven, atenint-se a la diversitat territorial de l'àmbit d'influència de les DO catalanes amb les rutes d'enoturisme. Entre aquestes necessitats, destaquen:

-L'atenció al públic i a les persones visitants.

-La gestió i planificació de l'enoturisme (línia de negoci) de l'establiment.

- La incorporació de l'enoturisme en les activitats agrícoles i vitivinícoles.

Un cop presentat l'estudi, desplegant els seus objectius i necessitats, es van proposar un seguit de reptes comuns dels territoris i la formació prioritzada de les empreses, posant l'atenció en els àmbits següents:

• Màrqueting i comercialització.

• Comunicació.

• Disseny, conceptualització i gestió econòmica de l'enoturisme.

• Coneixement i conceptualització de l'enoturisme, millorant el coneixement directe dels cellers i les cooperatives allotjaments i restaurants i botigues de vins.

• Wine tasting.

• Gestió econòmica de l'enoturisme.

Les propostes de formació s'han realitzat a partir de la interlocució amb les diferents rutes i agents del sector, però el 2020 es va fer una aposta per concretar i identificar per cada territori, amb les empreses i amb experts del sector quina era la situació d'aquest, els canvis que la COVID-19 havia provocat i quines eren les necessitats que s'identificaven a curt i mitjà termini per a proposar les accions de formació més adients per acompanyar al sector a la professionalització i al creixement.

Aquesta anàlisi, que forma part del projecte Penedès en Acció, està impulsat per l'Escola d'Enoturisme de Catalunya, a través de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de la convocatòria de Programes de Suport al Desenvolupament Local.

Es pot trobar l'informe complet de l'Estudi de la detecció de les necessitats formatives de l'Enoturisme: https://escolaenoturisme.vilafranca.cat/sites/default/files/informe_deteccio_enoturisme_def_18052021.pdf

https://escolaenoturisme.vilafranca.cat/qui-som/estudis-i-informes

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local