Comerç de proximitat

Sant Sadurní vol impulsar una Àrea de Promoció Econòmica Urbana

La Diputació de Barcelona donarà suport a l'Ajuntament per elaborar un pla de foment de la col·laboració públicoprivada i la promoció comercial i econòmica del municipi

Sant Sadurní vol impulsar una Àrea de Promoció Econòmica Urbana. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní vol impulsar una Àrea de Promoció Econòmica Urbana. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

L’Ajuntament de Sant Sadurní rebrà de la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de Serveis, suport tècnic per a la realització d’un estudi del teixit comercial urbà, mercats i fires, i analitzar  la viabilitat de constituir una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) al municipi. La Diputació finançarà el 50% d’aquesta diagnosi, després de valorar positivament la sol·licitud presenta per l’Ajuntament, així com la trajectòria i la tasca de dinamització del comerç i l’economia local duta a terme a Sant Sadurní.

Un dels objectius principals que persegueix l’Ajuntament de Sant Sadurní és comptar amb una eina que avaluï la possibilitat de constituir una APEU a la vila i fomentar una major col·laboració público-privada, que pemeti desenvolupar polítiques per a la modernització i la innovació de certes zones urbanes per enfortir la seva competitivitat,  alhora que siguin mediambientalment eficients. També es pretén donar solució a la manca de finançament, estimular la cooperació i la cohesió dels sectors comercials i empresarials, així com promoure una participació activa de tots els agents.

Aquesta iniciativa, encapçalada per l’Ajuntament, compta amb el suport de la principal organització comercial i de serveis del municipi, SOM Sant Sadurní.


Què és una APEU ?

A finals del 2020 el Parlament de Catalunya va apovar la Llei de les APEUs, una eina per a la promoció i millora de la competitivitat de les àrees econòmiques basada en la col·laboració publicoprivada.

A Catalunya, el 2017 es va impulsar una prova pilot als barris barcelonins de Sant Andreu i el Born, el mateix any que l’actual Llei de comerç, serveis i fires (art. 54 Llei 18/2017) instava a desplegar la Llei de les APEUs.

La llei permet definir un espai territorial delimitat amb característiques pròpies (un eix comercial, un polígon, una àrea compartida per més d’un municipi, ...) on es desenvoluparà una pla estratègic d’actuació per a la seva dinamització comercial i econòmica, incrementant el grau de competència d’aquesta àrea i la seva capacitat de resposta davant les necessitats pròpies, buscant a més l’atractivitat i dinamisme de l’àrea.

La Diputació de Barcelona impulsarà ja aquest any un projecte pilot a una vintena de municipis de la província per donar impuls i fomentar la implantació de les APEU, i que  compta amb una inversió d’un milió d’euros .

Els destinataris de la llei són els titulars d’activitats econòmiques d’una àrea determinada amb concentració d’establiments comercials, industrials, logístics i de serveis, a l’abast dels quals es posa una nova classe d’entitat per ajudar-los a millorar el seu entorn. La llei també va dirigida als ajuntaments, als quals correspon autoritzar i controlar la creació de les APEU per dinamitzar certes zones, amb els consegüents beneficis per als interessos generals del seu municipi, que complementaran les actuacions de caràcter dinamitzador de les administracions públiques locals.

Entre les funcions més interessants d’aquest model impulsat pel sector privat i tutelat per les administracions hi ha:

   • Impulsar l’activació urbana
   • Organitzar esdeveniments i activitats de dinamitzció
   • Captar inversions i reduir el nombre de locals buits
   • Millorar la neteja, senyalització, decoració i il·luminació
   • Gestionar serveis de manra compartida
   • Reforçar la seguretat dels espais públics i dels establiments

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!